Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Rakenna amerikkalainen lepotuoli

Tulosta Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Lepotuoli on amerikkalaisten kuistien ja pihamaiden klassikkokaluste. Kaareva istuin ja selkänoja tekevät siitä erittäin miellyttävän lepopaikan. Lue, miten rakennat tuolin ja jakkaran noin 50 eurolla.

Vie aikaa
2 päivää
Hinta
50 euroa

Johdanto

Amerikkalainen lepotuoli

Ei ole ihme, jos tämä amerikkalainen lepotuoli muuttuu hittikalusteeksi myös Suomessa.

Kaikk, jotka seurasivat tuolin rakentamista, olivat innoissaan. Eikä vähiten tuolin matalan hinnan vuoksi.

Tämän uskomattoman mukavan ja laadukkaan lepotuolin hinnaksi tulee vain noin 50 euroa. Samanveroinen tuoli maksaa kaupoissa useita satoja euroja.

Amerikkalaisen lepotuolin esikuva

Tämän tuolin esikuva on kuuluisa amerikkalainen Adirondakc-tuolin, jossa on kaareva istuin ja selkänoja sekä leveät käsinojat. Käsinojat tekevät pihapöydästä lähes tarpeettoman, sillä käsinojat on kuin tehty kylmien juomien säilyttämistä varten.

Lepotuoli on saanut nimensä New Yorkin pohjoispuolella olevien Adirondack-vuorten mukaan. Thomas Lee rakensi ensimmäisen Adirondack-tuolin yksinkertaisista osista vuonna 1903 rahamiehelle, jolla oli mökki vuorilla. Tilaajan tärkein toive oli, että tuolissa olisi käsinoja, jonka päällä olisi tilaa iltapäiväteelle. Ja niin Adirondack-tuoli sai alkunsa.

Amerikkalainen lepotuoli sopii täydellisesti terassilla rentoutumiseen. Jakkaran kanssa se on täydellinen löhöilypaikka.

Sekä amerikkailainen lepotuoli että siihen kuuluva jakkara tehdään yksinomaan höylätyistä mäntyrimoista. Vakuutamme, että ehdit rakentaa molemmat yhden viikonlopun aikana.

Muista pintakäsittely!

Pintakäsittely on tärkeää amerikkalaisen lepotuolin rakentamisessa. Käsittelemätön tuoli menee nopeasti pilalle auringon, sateen ja kosteuden yhteisvaikutuksesta.

Suosittelemme, että käsittelet sekä tuolin että jakkaran kertaalleen pohjustusöljyllä ja kahteen kertaan öljypohjaisella puusuojausaineella, jotta tuolisi kestää pitkään.

Lataa rakennusohjeet: Amerikkainen lepotuoli - rakenna se itse viikonlopussa

Lataa yksityiskohtaiset, vaihe vaiheelta etenevät rakennusohjeet, materiaalilistan ja perusteelliset rakennuspiirustukset. Lupaamme, että ehdit rakentaa amerikkalaisen lepotuolin yhdessä viikonlopussa. Siitä on varmasti iloa koko perheelle!

LUE LISÄÄ: Rakenna siisti ulkosuihku

Ohjeet

Istuimen kannattimet, jalat ja istuin

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

1

Istuimen kannatinlautojhen (A) ja käsinojien (E) muodot siirretään piirroksesta ja sahataan pistosahalla. Voit tehdä piirroksen mukaan levykaavat, jos aiot valmistaa monta tuolia.

2

Kiinnitä istuimen kannatinlautoihin (A) pari istuinlistaa (C) eteen ja yksi väliaikaisesti selkänojan loveuksiin. Istuimen kaarevan etuosan listat kiinnitetään 2 mm välein (rako tukilaudan pinnassa). Tärkeää on myös tarkistaa, että rakenteen kulmat ovat suoria.

3

Kiinnitä kannatinlaudat (A) tilapäisesti liimapuristimilla pöytään. Mittaa jalan (B) paikka 90 mm kannatinlautojen etupäästä alkaen. Kun jalat ovat pystysuorassa pöytälevyyn nähden, kannatinlautojen alasyrjät ovat 220 mm korkeudella.

4

Etujalka (B) on kiinni kannatinlaudan (A) ulkosivussa. Se kiinnitetään liimalla sekä neljällä uppokantaisella 40 mm yleisruuvilla sisäpuolelta kannatinlaudan läpi.

5

Istuinlistat (C) kiinnitetään 50 mm ruuveilla kannatinlautojen (A) syrjiin. Esiporaa niille reiät ja upota kannat. Pidä listojen väleissä seitsemän millimetrin mittapaloja.

Selkänojan osien teko ja kokoaminen

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Selkänoja on koottu seitsemästä sauvasta (F) viuhkan muotoon. Listat ovat 21 x 50 mm tavaraa. Mitta ei ole vakiomitta, joten olemme halkaisseet 21 x 120 mm lautaa ja höylänneet sauvat mittaansa. Sauvat ovat 800 mm pitkiä ja niiden etu-syrjät viistettyjä.

Selkänojan yläkaari sahataan vasta sitten, kun noja on koottu.

Sauvat kiinnitetään kahteen lautaan (G + H), jotka ovat 21 x 95 mm tavaraa. Alimman listan (H) leveys on sama kuin istuinlistojen (C) eli 480 mm, mikä sopii niiden tukilautoihin sahattuihin loveuksiin. Ylälistan (G) pituus on 520 mm.

Kumpaankin listaan sahataan kaari, joka ulottuu 50 mm kohti keskiviivaa. Alimmaan listan kaaren säde on 430 mm ja ylemmän 540 mm.

Selkänojan keskimmäinen sauva sijoitetaan tarkalleen kaaren keskikoh-taan ja samalla suoraan kulmaan alalis-tan kanssa.

Sauvaan kiinnitetään ylälista myös tarkalleen kaaren keskikohtaan 480 mm etäisyydelle alalistasta.

Sitten sijoitetaan kolme sauvaa molemmin puolin keskisauvaa (alalistassa sauvojen välit ovat vain pari millimetriä). Kun sauvat levitään viuhkaksi, niiden väleiksi ylälistan kohdalla tulee noin 15 millimetriä ja yläpäiden tasalla noin 25 millimetriä.

Sauvat kiinnitetään uppokantaisilla 50 mm yleisruuveilla.

Ylhäällä piirretään selkänojan kaari 300 mm säteellä. Helpointa on piirtää kaari ensin pahville ja käyttää sitten pahvia mallineena piirrettäessä kaarta selkänojan taustapuolelle. Sahaa kaari pistosahalla ja hio hiomapaperilla.

1

Kaarituet (G + H) sahataan kaareviksi annetuilla säteillä. Tee malline, jos aiot valmistaa useita tuoleja. Ylin lista viistetään ja kulmia pyöristetään hieman.

2

Ylä- ja alalistan välinen etäisyys on 480 mm. Käytä 480 mm mittaista levynpalaa etäisyysmittana, jotta listat ovat koko ajan yhdensuuntaiset ja kulmat pysyvät suorina.

3

Keskisauvan (C) molemmin puolin levitetään kolme sauvaa kuin viuhkaksi. Alhaalla sauvojen välit ovat vain pari millimetriä, ylinnä noin 25 millimetriä. Huomaa, että reunimmaiset sauvat jäävät noin 30 mm ylemmän kaarituen päistä sisäänpäin.

4

Siirrä selkänojan kaarevan ylätuen muoto kovalevystä tai tukevasta kartongista leikkaamaasi kappaleeseen 300 mm säteellä ja piirrä kaari takatukilautaan näin syntyneen kaavan avulla.

5

Sahaa selkänojan kaareva tukilauta, joka on samalla selkänojan listojen kiinnityslauta. Sahaa se kaavan tai harpilla piirretyn merkkiviivan mukaan pistosahalla. Hio lopuksi sen pinnat ja särmät numeron 180 hiomapaperilla.

Tuolin kokoaminen

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Selkänoja kiinnitetään alalistan (H) läpi istuimen kannatinlautojen loveuksiin kahdella ruuvilla kummaltakin sivulta.

Kun selkänojan kallistus on oikea (noin 60° vaakasuorasta lattiasta mitat-tuna), se tuetaan kahdella listalla (J). Ne ovat 21 x 70 mm höylättyä lautaa ja noin 620 mm pitkät eli sama pituus, kuin etäisyys etujalkojen takareunoista tukilistojen etureunoihin.

Emme anna tarkkoja mittoja siitä syystä, että mitat saavat vaihdella muutamia millimetrejä. Sen sijaan tukijalko-jen kallistuma sovitetaan selkänojan ylälistan mukaan pystysuoraksi lattiatasoon nähden.

Tukilistat kiinnitetään sisäpuolelta sivupuihin neljällä 40 mm yleisruuvilla kummaltakin puolelta. Ylälistan läpi ja tukijalkojen vinon pään läpi ruuvataan kaksi 80 mm yleisruuvia kummaltakin puolelta.

Käsinojat (E) on valmistettu 21 x 120 mm laudasta. Ne sahataan muotoonsa piirroksen mukaan sekä ruuvataan kiinni tukijalkoihin. Ne ruuvataan kiinni jalkojen yläpäihin ja tuetaan samalla pienillä palikoilla (D), jotka kiinnitetään jalkojen ulkosivuihin.

1

Selkänoja kiinnitetään 50 mm ruuveilla istuimen kannatinlautoihin (A) sahattuihin loviin. Selkänojan kallistuma on nyt noin 60° mitattuna vaakasuorasta lattiapinnasta.

2

Tukijalat sovitetaan korkeussuunnassa ja sahataan samaan kulmaan kuin selkänojan ylälistan kallistuma. Pidä lista pystysuorassa ja piirrä pitkin sivupuun alareunaa.

3

Tukijalka ja selkänoja kiinnitetään toisiinsa 80 mm yleisruuveilla ja kosteutta kestävällä liimalla. Esiporaa ruuveille reiät ja tee kannan upotukset.

4

Jalkojen ulkosivuille kiinnitetään puiset tukipalat 50 mm yleisruuveilla. Palikat (D) tukevat käsinojaa.

5

Käsinoja (E) kiinnitetään takana 50 mm ruuveilla tukijalkoihin. Aseta käsinojan alareuna jalkojen yläreunan tasalle.

6

Käsinoja on samassa linjassa jalkojen kanssa ja kiinnitetään niiden yläreunaan sekä tukipalaan 80 mm yleisruuveilla.

Näin rakennetaan jalkatuki

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Kun nyt olet jo rakentamassa tuolia, niin miksi et tekisi saman tien siihen sopivaa jalkatukea!

Jalkatuki on kuin piste i:n päällä. Se rentouttaa tuolissa istujan täysin. Jalkatuen tukipuut ja jalat (A1 + B1) valmistetaan 21 x 120 mm laudasta.

Edessä jalkatuella on sama muoto kuin tuolin istuimella. Siten voit käyttää samaa mallinetta, kun neljän ensimmäisen listan kaari piirretään. Sitten seuraa piirros tukipuiden muodosta. Jalat on sijoitettu 90 mm päähän tukipuiden etupäästä, kun tukipuun alareuna on sijoitettu 220 mm etäisyydelle jalan etureunassa. Toisin kuin tuolin istuinosassa jalat on sijoitettu tukilautojen sisäpuolelle.

Jalat ovat 310 mm korkeat etureunastaan ja sahattu vinoiksi tukilautojen alareunojen mukaan. 11 listaa (C1) ovat 21 x 45 millimetrin listaa ja niiden pituus on 480 mm.

Ennen kiinnitystä listojen yläpuolelle joutuvuia kulmia on viistetty hieman. Niihin on porattu ruuvinreiät ja ruuvinkantojen upotukset.

1

Jalkatuen jalka kiinnitetään tuki-puun sisäsivuun. Mittaa 220 mm ylös jalan etureunasta ja 90 mm taakse jalan etureunasta. Kiinnitä jalka neljällä 50 mm ruuvilla. Tarkista, että jalka on pystysuorassa työpöydän pintaan nähden.

2

Kaksi tukipuuta ja jalat asetetaan vierekkäin 480 mm etäisyydelle toisistaan. Käytä kiinnityksessä apulautoja. Tarkista kulmien suoruus. Asenna listat edestä alkaen taaksepäin.

3

Istuimen kaarevan etuosan kohdalla listat kiinnitetään 2 mm välein tukilaudan tasalta mitaten. Loput listoista kiinnitetään 7 mm välein (käytä pieniä listanpätkiä mittapaloina).

Materiaalit

Tuoli:

21 x 120 mm lautaa
• 2 kannatinlautaa (A), 1000 mm
• 2 jalkaa (B), 500 mm
• 2 käsinojaa (E), 850 mm
• 4 selkänojan listaa (F), 80 mm (halkaistaan ja höylätään 7 kpl mittaan 5 x 80 mm)

21 x 45 mm listaa
• 12 istuinlistaa (C), 480 mm

21 x 95 mm lautaa
• 1 selkänojan kaarituki (G), 520 mm
• 1 selkänojan kaarituki (H), 480 mm

21 x 70 mm lautaa
• 2 tukilistaa (D), 120 mm
• 2 tukijalkaa (J), 620 mm

Muuta
• 40, 50 ja 80 mm yleisruuveja, mieluiten ruostumatonta terästä
• puunsuojaa ja/tai ulkomaalia
Hinta: noin 40 euroa

Jalkatuki:

21 x 120 mm lautaa
• 2 tukipuuta (A1), 650 mm
• 2 jalkaa (B1), 310 mm

21 x 45 mm listaa
• 11 listaa (C1), 480 mm

Muuta
• 50 mm ruostumattomia ruuveja
• puunsuojaa ja/tai ulkomaalia
Hinta: noin 10 euroa

Vie aikaa

2 päivää

Hinta

Noin 50 euroa

Piirustus

Tuolin rakenne

Olemme tarkoituksella jättäneet pois kaiken matematii- kan piirroksesta ja li-sänneet vain ne mitat, jotka muodostavat istuimen ja selkänojan kaaret ja kallistus-kulmat.

Ensin valmistetaan kannatinlaudat (A), jotka ovat osa istuinta ja muodosta-vat myös takajalat. Ne valmistetaan 21 x 120 mm höylätystä mäntylaudasta. Kumpikin niistä on 100 cm pitkä. Siirrä mitat piirroksesta toiseen lautaan ja sahaa se pisto- tai vannesahalla.

Valmista istuimen kannatinlautaa käytetään toisen kannatinlaudan mallina. Tai kolmannen ja neljännen, jos teh-dään toinenkin tuoli. Huomaa myös lau-tojen etupää, joka on pyöristetty 90 mm säteellä ja sitten hiottu tai sahattu tasaiseksi aina 45 mm välein, jotta istuinlis-tat saavat suoran pinnan alleen.

Myös etujalat ovat 21 x 120 mm män-tylautaa, mutta vain puolet sivupuiden pituudesta eli siis 500 mm. Alaspäin tulevat kulmat pyöristetään 30 mm säteel-lä. Sivupuiden ulkosyrjiin tulevat jalat kiinni-tetään neljällä ruu- villa sisäpuolelta ja sijoitetaan 90 mm taaksepäin sivupuiden etupäästä niin, että sivupuun ala-reuna on jalkojen etureunassa 220 mm korkeudella. Mitta ja kallistuma synty-vät automaattisesti, kun tukilaudan ta-kapää sahataan piirroksen mittoihin.

Tusina istuinlistaa (C) ovat 21 x 45 mm höylättyä mäntyä ja kukin 480 mm pitkä, mikä vastaa tuolin leveyttä.

Listojen yläsyrjät viistetään ja listat kiinnitetään sivupuihin. Neljä etum-maista istuinlistaa kiinnitetään 2 mm välein, loput 8 kpl 7 mm välein.

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus

Jalkatuki

Pystyjalat (B1) kiinnitetään jalkatuen tukilau-dan (A) sisä-sivuihin.

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus

3D-malli

3D-malli

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta näet 3D-malli

Amerikkalainen lepotuoli

Adirondack-tuolin ja rahin rakennusohjeet

Avaa 3D-malli

3D-malli

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta näet 3D-malli

Kaareva selkänoja

Ota huomioon selkänojan ylimmän tukilaudan kaareva muoto

Avaa 3D-malli

3D-malli

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta näet 3D-malli

Leveät käsinojat

Käsinojat ovat melko leveät, mutta voit tehdä niistä vielä leveämmät.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta näet 3D-malli

Selkänojan jalat

Selkänojalla on omat jalkansa, jotka menevät istuimen leveiden jalkojen sisään.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta näet 3D-malli

Asennettu 4 ruuvilla

Kokeile kääntää mallia. Näet, miten kaikki jalat on asennettu 4 ruuvilla.

Avaa 3D-malli

Video

TYÖKALUT: Näin käytät pistosahaa

Videolla esitellään pistosahan käyttömahdollisuudet, terät ja toiminnot. Oikeilla asetuksilla pistosahalla voi tehdä melkein mitä tahansa: kaarresahauksia, suoria sahauksia sekä nopeita ja karkeita sahauksia. Oikean terän kanssa pistosahalla voi sahata puuta, muovia, metallia ja herkkiä materiaaleja.

TYÖKALUT: Näin käytät katkaisu- ja jiirisirkkeliä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät sahaa oikein. Jiirisirkkeli on loistava työkalu lautojen ja lankkujen katkaisemiseen sarjatyönä. Sirkkelillä voi sahata suoraan, viistoon ja kallistetulla terällä. Voit sahata muun muassa puuta, metallia, kuitusementtiä ja laminaattia joko poikki tai tiettyyn syvyyteen asti.

VINKIT: Stoppari katkaisusirkkelille

VINKIT: Naulojen ja ruuvien oikea pituus

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Tilauksesi
Tilaus
Luo Profiili
Olet ostamassa seuraavan käyttöoikeuden:
Rakennusohjeet: Rakenna amerikkalainen lepotuoli
Kokonaishinta: null euroa
Enemmän vähemmällä?
Saat käyttöösi 1000 rakennusohjetta ja digitaalisen sisällön hintaan vain 2,50 euroa
    • Käyttöoikeus yli 1000 digitaaliseen rakennusohjeeseen
    • Tilauksen voi lakkauttaa koska vain.
    • Tutustumistarjouksen jälkeen tilaus jatkuu kestotilauksena hintaan 9,95 euroa/kk.
Ensimmäinen kuukausi vain 2,50 euroa
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Takaisin
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin