Pihan uusi keidas

Nyt voit tehdä vuoteesta pihasi keskipisteen. Rakenna ihana pihavuode, jossa on kaarevat merihenkiset kyljet ja aurinkosuoja.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 päivää
Hinta
150 euroa

Johdanto

Jos haaveilet vapaapäivistä, jolloin voit vain loikoilla omalla pihalla auringosta tai varjosta nauttien, toteuta haaveesi rakentamalla tämä kaunis lepopaikka. Voit pinota siihen tyynyt selkäsi taakse ja lueskella, nauttia aamiaisen vuoteessa tai antaa lastesi tai lastenlastesi leikkiä siinä leikkikaluineen.

Vuode näyttää kaarevien laitojensa ansiosta leijuvan ilmassa ja valkoinen purje saa lepopaikan näyttämään aidon merikarhun työstämältä. Kauniit yksityiskohdat syntyvät vähin keinoin. Kyljet sahataan 26 mm:n liimapuusta päistään viistoon ja yläreunastaan kaareviksi, ja osat kootaan kulmaheloilla. Kun aluksen runko on paikallaan, alus rikataan ja purje nostetaan mastoon.

Purje on tehty isosta, vahvasta lakanasta, mutta voit tehdä sen vieläkin vahvemmasta markiisikankaasta. Käytä purjeen muotoon mielikuvitustasi: suojaa sen avulla vuodetta sateelta tai trimmaa purjetta niin, että voit yöpyä taivasalla.

TOIMITUS SUOSITTELEE: Rakenna amerikkalainen Adirondack-tuoli

Hyttys- ja Tuulensuojaa

Mielikuvitusta käyttäen mastoja voi hyödyntää moneen muuhunkin asiaan.

Aurinkopurje on vain yksi sovellus niistä monista tavoista, joilla ulkovuoteen mastoja voi käyttää. Jos haluat säilyttää vuodetta ulkona vaikka tuuli tuivertaisi reippaastikin, voit helposti kiinnittää isomman purjeen tai pressun sadesuojaksi niin, että sen saa kiristetyksi neljän hyvin sijoitetun tolpan varaan.

Myös hyttysverkon voi pingottaa mastojen yli. Näin saat täydellisen paikan, jossa voit nauttia kesäöistä kauniin taivaan alla hyttysiltä ja muilta hyönteisiltä suojassa.

LUE MYÖS: Näin rakennat pehmustelaatikon vesitiiviksi ja halvalla

Ohjeet

01
Sokkelin lyhyet jalat 5 Vaihe

Varustamme sängyn matalalla, jalalli-sella sokkelilla suojataksemme sängyn sivuja maasta nousevalta kosteudelta. Jalkojen avulla sänky on myös helpompi saada vaateriin epätasaisella alustalla.

Sokkelin kehikko koostuu neljästä samanlaisesta, loviliitoksin koottavasta sivusta. Kehikkoa vahvis tetaan keskeltä palkkikenkään kiinni tettävällä palkilla.

Kun sokkeli on maalattu ja koottu, se nostetaan samasta puusta tehtyjen jal-kojen päälle, minkä jälkeen sokkeli on valmis kannattelemaan sängynrunkoa. Sän ky ikään kuin leijuu ilmassa.

1

Piirrä liitosmerkinnät neljään sokkeli-sivuun (C). Ne tehdään 45 x 95 mm:n höy-lätyistä 196,5 cm pitkistä soiroista. Sivut koo-taan lovittain ja asetetaan aluksi niin, että ne työntyvät päädyissä 95 mm toistensa yli. Merkitse, mistä kohdin soirot katkaistaan.

2

Poista puusta puolet sokkelisivujen liitoskohdissa. Sahaa puuhun kaksi tai useampi viilto kaikissa liitoskohdassa. Voit sahata pisto- tai käsisahalla. Puhdista lovi leveällä taltalla ja irrota lopuksi pienet palat.

3

Aseta kahden vastakkaissivun (C) keskelle palkkikenkä (S) keskipalkkia (D) varten. Ota mitta keskikohtaan ja kiinnitä palkkikengät 4 x 25 mm:n ruuveilla.

VINKKI: Aseta palkkikenkään palkinpala, niin saat kengän oikeaan asentoon.

4

Kokoa sokkeli. Kokoa neljä sivua (C) lovittain ja lukitse ne yhdellä ruuvilla jokaisesta liitoksesta. Aseta tämän jälkeen keskipalkki (D) paikalleen palkki kenkiin ja kiinnitä se 5 x 80 mm:n ruuvilla.

5

Maalaa sokkeli ja aseta se neljälle pienelle jalalle (E). Pohjusta sokkeli ja jalat ensin. Kun pohjuste on kuivunut, maalaa kahteen kertaan täyspeittävällä puunsuojalla. Kiinnitä neljä jalkaa (E) sokkelin alapuolelle 5 x 80 mm:n ruuveilla.

02
Kaarevat sivut 7 Vaihe

Sängynrungon ilme syntyy kolmesta tekijästä: toinen päädyistä on toista korkeampi, päätyreunaa kulmataan hieman ja yläreunat sahataan pitkään, kaarevaan linjaan. Koska rungon kaksi sivua sijoittuvat kahden muun sisään, ja sängystä halutaan suorakaiteen muotoi-nen, kaksi sivuista tehdään kahta muuta sivua lyhyemmiksi.

Rakenna ensin toinen pitkä sivu valmiiksi viistopäätyineen ja sileäksi hiottuine kaarineen ja käytä sitä kaavana muille. Tee sitten kahdesta muusta sivusta 5,2 cm lyhyempiä, mikä vastaa sivujen tuplapaksuutta.

1

Merkitse ensin kaksi viistoa päätyä toiseen pitkään sivuun (A). Korkean päädyn korkeus on 36 cm, ja kulma selviää mittaamalla 5 cm alareunasta sisäänpäin. Ma -tala pääty on 21 cm korkea, ja kulma siirretään korkeasta päädystä esim. säätökulmaimella.

2

Piirrä pitkään sivuun (A) kaari. Iske levyn jokaisen päätykulman kärkeen (36 cm/21 cm alareunasta) naula. Paina taipuisa lista sopivalle kaarelle ja kiinnitä lista yksittäisillä nauloilla. Piirrä kaaren muoto listaa pitkin.

3

Sahaa ensimmäinen pitkä sivu (A) merkkien mukaan. Sahaa ensin viistot reunat, sitten 2,6 cm suorassa kulmas sa kaarta kohti jokaisesta reunasta ja lopul ta pitkä kaari. Kaari on niin loiva, että sen voi sahata siististi tavallisella terällä.

4

Hio sahauspinta täysin tasaiseksi. Käytä nauha- tai tasohiomakonetta. Kun päätyreunojen ylä reunan uloimmat 26 mm on sahattu suoraan kulmaan, tämä pieni huullos sopii lyhyen sivun (B) reunaan, kun sivut kootaan yhteen.

5

Sahaa toinen pitkä sivu (A). Käytä ensimmäistä sivua kaavana toiselle. Piirrä kaaren linja ja viistot sivut ja sahaa viivoja pitkin. Hio sahapinnat lopuksi.

6

Piirrä kaksi lyhyttä sivua (B) ensim-mäisen pitkän sivun (A) mukaan. Piirrä ensin lyhyen sivun yhteen laskettu pi-tuus (200 cm) levylle suorakulmai sin viivoin ja aseta pitkän sivun (A) korkea päätyreuna viivalle. Piirrä pitkän sivun (A) päätyä pitkin.

7

Työnnä pitkää sivua (A) eteenpäin ja piirrä kaari. Siirrä pitkää sivua 26 mm eteenpäin, jotta pieni huullos osuu viivalle ja piirrä kaari. Työnnä pitkää sivua vielä kertaalleen 26 mm eteenpäin ja piirrä matala päätyreuna. Sahaa ja hio lyhyet sivut (B).

03
Kokoa sivut 3 Vaihe

Kun kaikki neljä sivua on sahattu ja hiottu sileiksi, ne voidaan koota. Kokoamme ne kulmaheloilla ilman liimaa, jotta sänky on helppo purkaa ja varastoida talveksi.

Ennen kuin kokoamme osat, suojaamme ne ulkoilmaa vastaan. Vaikka sängyn ei ole tarkoitus seistä sateessa ja loskassa, se kannattaa valmistella kosteaa ilmastoamme varten. Öljypohjusta sivut lahon- ja homeenestoaineella ja maalaa ne kahdesti puoliksi peittävällä valkoisella puunsuojalla.

Tee samat suojatoimet myös kahdelle mastolle vauhtiin päästyäsi.

1

Kiinnitä kaksi kulmahelaa (R) kahteen lyhyeen sivuun (B) kaikissa pää dyis sä. Aseta lankunpätkä (X) reunaa vasten, jotta voit tukea heloja siihen. Jos he lat eivät ole symmetrisiä, käännä ne niin, että 4 x 25 mm ruuvit ovat kauimpana tästä reunasta.

2

Pohjusta osat öljyllä ja puunsuojal-la yksitellen. Sivut (A ja B) ja mastot (F) on helpoin ja paras maalata ennen niiden kokoamista. Pohjusta puu ensin ja maalaa sitten puolipeittävällä puunsuo jalla, jotta syykuvio jää näkyviin.

3

Yhdistä sängynrunko ruuveilla. Purista sivut (A ja B) yhteen puristimilla kulmaheloista ja kiinnitä helat tämän jälkeen pitkään sivuun (A) 4 x 25 mm ruuveilla. Jatka samalla tavalla muissa sivuissa, niin sängynrunko on pian valmis.

04
Mastot ja purje 8 Vaihe

Nyt sänkyyn rikataan masto ja nostetaan purjeet. Hanke sisältää monta vaihetta, jotka ovat uusia useimmille nik-kareille, mutta tästä ei kannata huoles-tua. Käyttämällämme tekniikalla päte-vöidyt varmasti purjeentekijäksi.

Purje tehdään niin, että se on helppo nostaa ja laskea, sekä vetää toisen sivun yli, jos se sopii paremmin sääolosuhtei-siin. Purje asetetaan vaijerille, joka on kiristetty mastojen yläpäiden väliin, ja se kiinnitetään sänkyrungon kulmien koukkuihin joustavilla nyöreillä.

1

Kiinnitä mastot (F) rungon vastakkais kulmiin pa rilla 5 x 60 mm:n ruuvilla kummastakin sivusta. Asen na kaikkiin kulmiin purjeelle koukku (L).

VINKKI: Jos haluat sängystä helposti purettavan, kiinnitä mastot siipimuttereilla.

2

Ota mitta purjeelle (H) kahden maston välistä. Se käy helpoimmin kahdella listalla, jotka asetetaan mastojen väliin ja puristetaan yhteen, kun ne osuvat mastoi hin. Samaan tapaan selvität etäisyy-den maston yläreunasta mataliin kulmiin.

3

Siirrä mitat kankaalle. Levitä kangas maahan, aseta listat sen päälle ja piirrä kankaaseen, miten purje (H) on leikattava. Lisää muutamia senttimetrejä, ennen kuin leikkaat, jotta voit taittaa kangasta hieman joka reunasta.

4

Leikkaa purje (H) saksilla tai taitto-teräveitsellä. Saksien pitää olla hyvät ja terävät, jotta ne leikkaavat kangasta siististi, joten muista valita hyvät työkalut.

5

Liimaa ja ompele kangas yhteen reunassa. Tee taitos ja ompele kankaan kaikki reunat. Sivele reunoihin tarvittaessa ensin hieman tekstiililiimaa, jotta kangas ei rispaannu.

6

Vahvista kulmia tekemällä niihin noin 5 x 5 cm:n taitos, jonka liimaat yhteen tekstiililiimalla.

7

Iske vahvistettuihin kulmiin purje-renkaat (P), kun liima on kuivunut. Tee ensin renkaalle reikä renkaiden mukana saatavalla työkalulla. Kapea kaulus työntyy pur-jeen läpi ja osat lukittuvat, kun niihin isketään renkaan molemmin puolin työkalulla.

8

Kokoa kulmanyörit. Ne tehdään 4 mm:n joustavasta nyöristä (M), joka puristetaan yhteen kaapelikiinnikkeillä (N). Neljä lyhyttä noin 20 cm:n nyöriä pitävät osat paikalleen. Purista yhteen pihdeillä.

05
Asenna sänky 2 Vaihe

Nyt sänky on pitkälti valmis asennetta-vaksi terassille, nurmikolle tai muualle puutarhaan.

Valkoinen sängynrunko kiinnitetään lopulta ruuveilla mustaan sokkeliin. Tähän käytetään jälleen kulmaheloja, jotta sängyn voi vaivatta purkaa talveksi - tai siirtää vaikka kesämökille.

Sänkyyn tarvitaan tietysti myös poh-jasäleikkö ja muutama patja. Ikean lamellisäleikkö ei ole pelkästään hel-poin ratkaisu, se tulee myös paljon edul-lisempi kuin jos ostaisi monta metriä höylättyä listaa ja valmistaisi säleikön itse. Jos valmis säleikkö on liian leveä, se on helppo sahata kapeammaksi.

1

Kiinnitä sängynrunko kulma-heloilla (R) sokkeliin jokaisesta kulmasta. Kuten kuvasta näet, sängynrunko lepää sokke lilla vain sokkelisivujen (C) uloimmassa päädyssä, joten sokkeli jää käytännössä lähes näkymättömiin.

2

Aseta lamellisäleikkö (G) paikal-leen ja kiinnitä se ruuvilla jokaiseen kulmaan. Pohjasäleikkönä voi käyttää paria halpaa lamellisäleikköä, jotka rullataan auki sokkelille ja kiinnitetään ruuveilla.

Materiaalit

26 mm:n sauvaliimattua puulevyä:
• 2 pitkää sivua (A) á 36 x 205,2 cm
• 2 lyhyttä sivua (B) á 36 x 200 cm

45 x 95 mm:n soiroja:
• 4 sokkelisivua (C) á 196,5 cm
• 1 keskipalkki (D), 168,5 cm
• 4 sokkelijalkaa (E) á 9,5 cm

45 x 45 mm:n rimaa:
• 2 mastoa (F) á 160 cm

Lisäksi:
• 2 lamellisäleikköä (G) á 85 x 190 cm
• 1 purje (H), 250 x 250 cm (lakana tmv.)
• 1 vaijerikiristin (J)
• 2 mm:n teräsvaijeria (K), 330 cm
• 4 koukkua (L) puuhun kiertämiseksi
• 4 mm:n joustavaa nyöriä (M) 4 x á 20 cm
• 4 kaapelikiinnikettä (N) 4 mm:n nyöreihin
• 4 purjerengasta (P) (+ työkalu)
• 12 kulmahelaa (R), 40 x 40 x 40 mm
• 2 palkkikenkää (S) 45 mm:n palkeille
• Puuruuveja ulkokäyttöön: 5 x 80 mm, 5 x 60 mm ja 4 x 25 mm
• Tekstiililiimaa
• Lahon- ja homeenestopohjuste
• Täyspeittävää puunsuojaa (musta)
• Puolipeittävää puunsuojaa (valkoinen)
• 2 patjaa, á 100 x 200 cm

Vie aikaa

1-2 päivää

Hinta

Noin 150 €

Vaikeusaste

Kaarevat, viistot sivut ja purje voivat näyttää todel-lista hankalam milta toteut-taa. Tartu rohkeasti työhön!

Piirustus

Video

TYÖKALUT: Näin käytät pistosahaa

Videolla esitellään pistosahan käyttömahdollisuudet, terät ja toiminnot. Oikeilla asetuksilla pistosahalla voi tehdä melkein mitä tahansa: kaarresahauksia, suoria sahauksia sekä nopeita ja karkeita sahauksia. Oikean terän kanssa pistosahalla voi sahata puuta, muovia, metallia ja herkkiä materiaaleja.

TYÖKALUT: Näin käytät nauhahiomakonetta

Tällä videolla näytetään, miten käytät nauhahiomakonetta. Se on vahvin hiomakone, joka tekee karkeaa jälkeä. Epätasaisen pinnan hiomisessa voi säästää paljon aikaa, jos pinta hiotaan aluksi nauhahiomakoneella.

TEKNIIKAT: Kulmaraudan asentaminen

Asenna kulmarauta oikein päin, jotta liitoksesta tulee mahdollisimman luja

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Puutarhakalusteet