Rakenna siisti ulkosuihku

Viilentävä suihku tekee hyvää, kun aurinko porottaa. Näytämme, miten rakennat helposti ulkosuihkun yhdessä päivässä.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 päivä
Hinta
80 euroa

Johdanto

Ulkosuihku

Kuumana kesäpäivänä mikään ei ole niin mukavaa kuin viilentävä suihku ulkona. Voit rakentaa ulkosuihkun itse vain murto-osalla valmiin hinnasta. Ulkosuihkun rakentamisen ei tarvitse olla vaikeaa tai kallista. Näissä ohjeissa näytetään, miten rakennat ulkosuihkun yhdessä päivässä.

Ulkosuihku 4 samanlaisesta osasta

Tämä ulkosuihku rakennetaan 4 samanlaisesta osasta. Tee sapluuna huolellisesti ja rakenna osat sen mukaan. Kun sapluuna on paikallaan, loppu sujuu leikiten.

Tolpat kuusesta

Tämän ulkosuihkun seinät rakennetaan tolpista. Voit rakentaa seinät myös kuusirangoista, jos haluat suihkusta hieman karumman näköisen. Jokainen seinä tehdään viidestä 170 senttiä pitkästä tolpasta tai rangasta.

Suihkun pohja rakennetaan painekyllästetyistä laudoista.

Veden vetäminen suihkulle sujuu helposti. Järjestelmä koostuu puutarhaletkusta, erilaisista liittimistä. Suihkupää ja -teline ostettiin edullisesti rautakaupan poistomyynnistä. Kaikki materiaalit maksoivat yhteensä noin 60 euroa.

TOIMITUS SUOSITTELEE: Rakenna amerikkalainen Adirondack-tuoli

Ulkosuihkun rakenteet

Tämän ulkosuihkun rakenteet ovat painavat, mikä tarkoittaa, että suihku pysyy paikallaan myös kovalla tuulella. Suihkua voi kuitenkin tarvittaessa siirtää. Neljä seinää ruuvataan kiinni pohjaan. Seinistä tulee pyöreät, kun ne ruuvataan yhteen neljäsosaympyrän muotoisen sapluunan päällä. Aloita työ sapluunan tekemisestä.

Ulkosuihkun paikka

Paras paikka ulkosuihkulle on sadevesikaivon päällä. Yksi vaihtoehto on upottaa suíhkun alle hulevesikasetti.

Voit lukea hulevesikasetin rakentamisesta lisää täältä.

Ulkosuihku voi olla myös nurmikolla, mutta silloin suihkua pitää siirtää säännöllisesti, jotta nurmikko ei mene pilalle.

Vältä varjoja

Pystytä ulkosuihku aurinkoon ja jätä koko puutarhaletku nurmikolle. Siten ulkosuihku ei täyty puusta putoavista lehdistä ja linnunkakasta.

Levitä letku kokonaan nurmikolle, jotta aurinko lämmittää sen sisällä olevan veden. Letkussa on tarpeeksi vettä nopeaan suihkuun.

Lataa täydelliset ulkosuihkun rakennusohjeet. Saat perusteelliset, vaihe vaiheelta etenevät ohjeet sekä täydellisen materiaalilistan.

Ohjeet

01
Kaava 3 Vaihe

1

Rakenna ensin kaava suihkunurk-kauksen sivujen yhteen ruuvaamista varten. Piirrä levylle (G) puoliympyrä, jonka säde on 37,5 cm. Me piirrämme ympyrän irtolistan avulla. Listaa voi kääntää puoliympyrän linjassa.

2

Sahaa puoliympyrä pistosahalla. Kun olet tehnyt sen, jaa puoliympyrä kahteen osaan, jolloin saat kaksi ympyrän neljännestä. Niistä tehdään kaavan kaksi päätykappaletta.

3

Kokoa ympyrän neljännekset noin 150 cm pitkällä laudalla (H). Nyt sivujen tekoon tarkoitettu kaava on valmis käyttöön.

02
Seinän osat 4 Vaihe

Jotta saisimme suihkunurkkauksesta kauniisti kaartuvan, rakennamme sei-nät neljästä pyöristetystä osasta, jotka liitämme myöhemmin yhteen. Jokainen osa siis rakennetaan erikseen mutta samaan tapaan.

Ensimmäinen pyöröpuu kiinnitetään kaavaan ilmastointiteipillä, minkä jäl-keen loppuja pyöröpuita pidetään kaa-vaa ja alla olevaa pyöröpuuta vasten ja ruuvataan kiinni yksi kerrallaan.

1

Lyhennä pyöröpuut (A ja B) niin, että saat 2 kpl 170 cm pitkiä ja 6 kpl 160 cm pitkiä pyöröpuita jokaista neljää osiota varten.

2

Kiinnitä alin pyöröpuu (170 cm) (A) kaavaan ilmastointiteipillä. Aseta sitten seuraava puu (160 cm) (B) edel li sen päälle, esiporaa ja kiinnitä 5 x 80 mm:n ruu-veilla. Kun kaikki kuusi 160 cm:n puu ta ovat paikoillaan, kiinnitä 170 cm:n pyöröpuu (A).

3

Tältä näyttää, kun pyöröpuut on ruuvattu yhteen. Kun pyöröpuita pidetään pyöreää muotoa vasten, kaari saa muotonsa. Näin osat on helppo yhdistää.

4

Katkaise teippi, niin ensim-mäinen osa on valmis. Kolme muuta osaa rakennetaan samaan tapaan.

03
Pohja 3 Vaihe

Pohja/ritilä tehdään painekyllästetyistä laudoista. Ne kestävät vettä eivätkä lahoa kovin helposti, mutta ne on hiot-tava, jotta niistä ei irtoa säikeitä. Pohja pysyy koossa kolmen alapuolelle kiinni-tetyn poikkilaudan avulla, ja pyöreä muoto piirretään samaan tapaan kaavaa apuna käyttäen.

1

Nyt on aika rakentaa pohja. Aseta laudat maahan ja merkitse, mihin kolme poikkilautaa (C) kiinnitetään.

2

Kiinnitä poikkilaudat (C) 4 x 35 mm:n ruuveilla. Kiinnitä ruuvit parin senttimetrin etäisyydelle laudan reunasta, jotta laudat eivät halkea. Käännä pohjalevy ympäri.

3

Sahaa pohja pistosahalla. Laudat rispaantuvat hieman, mutta niitä voi siistiä hieman tasohiomakoneella samalla kun siistii lautojen päällyspinnan.

04
Kokoaminen 7 Vaihe

1

Nyt pohja ja neljä kaaren osaa ovat valmiit yhdistettäväksi ja pystytettä-väksi. Hae suihkunurkkauksen rakentami-selle hyvä paikka ja hanki muutamia rimoja, joita voit käyttää jäykistämiseen.

2

Tarkista vesivaa'alla, että alusta on tasainen, ennen kuin kokoat suihkunurkkauksen. Suihku ei paina niin paljon, etteikö sitä voisi siirtää, joten sen voi hyvin koota yhdessä paikassa ja sijoittaa sitten pysyvästi toiseen.

3

Kiinnitä nyt pohjaan 6 kulmahelaa (K) 4 x 20 mm:n ruuveilla. Voit myös kiinnittää kulmahelan jokaiseen A-pyöröpuuhun (siis 8 kulmahelaa), mutta saat suihkukulmauksesta vakaan jo kuudellakin kulmahelalla.

4

Asenna nyt ensimmäinen seinä-män osa kulmaheloihin ja aseta se pysty suo raan vesivaakaa käyttäen. Kun osa on suo rassa ja seisoo kuten pitää, kiinnitä tukirima, jotta osa pysyy pystyssä itsestään.

5

Aseta toinen seinämän osa paikalleen ensimmäistä osaa vasten ja tue sitä myös sen sivuun kiinnitettävällä tukirimalla.

6

Poraa 5 mm:n ruuvinreikä toiseen pyöröpuuhun (A) ja ruuvaa tämän jälkeen kaksi ensimmäistä seinämän osaa yhteen 5 x 80 mm:n ruuveilla kulma-helojen vierestä.

7

Esiporaa myös yläosaaan, ennen kuin kiinnität kaksi seinän osaa yhteen.

05
Seinän pystytys 4 Vaihe

Kun kaksi ensimmäistä seinämän osaa ovat paikoillaan, viimeisen kahden osan asennus sujuu helposti. Poista toisen sivun tukirimat ja asenna osa paikal-leen. Tämän jälkeen voit poistaa viimei-sen riman ja asentaa neljännen ja vii-meisen osan. Osat kiinnitetään pohjan kulmaheloihin vasta lopuksi.

1

Nyt voit poistaa toisen sivun tukiriman ja asettaa kolmannen seinämän osan paikalleen. Ruuvaa se yhteen samaan tapaan kuin aiemmat osat.

2

Nyt sivut seisovat itsestään, joten viimeinen tukirima voidaan irrottaa ja viimeinen osa asentaa.

3

Neljäs ja viimeinen osa asennetaan suihkunurkkaukseen samaan tapaan kuin muutkin: esiporaa ja kiinnitä se ruuveilla viereiseen osaan - sekä ylhäältä että alhaalta.

4

Ruuvaa lopuksi sivut kiinni pohjaan 4 x 40 mm ruuveilla kulmahelojen läpi.

06
Vesiliitäntä 2 Vaihe

1

Asenna suihkupää ja suihkutanko. Valitsimme hyvin tavallisen suihkukaluste mallin, joka liitetään puutarha-letkuun letkuliittimillä.

2

Leikkaa letku sopivalta korkeudelta ja asenna sulkuhana letkuliittimillä. Jotta asennus näyttäisi siistiltä, kiinnitämme letkun lopuksi kaapelikiinnittimillä (J).

Materiaalit

50 mm:n pyöröpuuta:
• 8 pyöröpuuta (A) á 170 cm
• 24 pyöröpuuta (B) á 160 cm

18 x 95 mm:n painekyllästettyjä lautoja:
• 5 lautaa ritilään (C) á 75 cm
• 2 lautaa ritilään (D) á 71 cm
• 2 lautaa ritilään (E) á 62 cm
• 2 lautaa ritilään (F) á 43 cm

Kaavaan:
• 1 levy (G), koko 37,5 x 75 cm
• 1 lauta (H), pituus noin 150 cm

Lisäksi:
• Kaapelikenkiä (J)
• 6 kpl 5 x 5 cm kulmarautoja (K)
• Puutarhaletkuliittimiä
• Käsisuihku + suihkutanko
• Ruuveja: 4 x 20 mm, 4 x 35 mm, 4 x 40 mm ja 5 x 80 mm

Vie aikaa

1 päivä

Hinta

Suihkukulmauksen mate-riaalit maksavat noin 80 €. Suihkupään, tangon, letkun ja liitosten hinta riippuu niiden laadusta.

Vaikeusaste

Ulkosuihku on helppo rakentaa. Jos kaavan tekee oikein, työssä ei voi epäonnistua.

Piirustus

Video

TYÖKALUT: Näin käytät pistosahaa

Videolla esitellään pistosahan käyttömahdollisuudet, terät ja toiminnot. Oikeilla asetuksilla pistosahalla voi tehdä melkein mitä tahansa: kaarresahauksia, suoria sahauksia sekä nopeita ja karkeita sahauksia. Oikean terän kanssa pistosahalla voi sahata puuta, muovia, metallia ja herkkiä materiaaleja.

VINKIT: Sahaa siististi pistosahalla

TYÖKALUT: Näin käytät ruuvinväännintä

Videolla näytetään, käytät tee se itse -rakentajan tärkeintä työkalua. Ruuvinvääntimellä voi paitsi ruuvata, myös porata reikiä eri materiaaleihin, tehdä isoja reikiä, upottaa ruuvinkannat pinnan alle sekä hioa ja kiillottaa pintoja.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Puutarha