Huolla pihakalusteet kesäkuntoon

Ovatko pihakalusteesi kuluneet, haalistuneet ja levän peitossa? Älä missään nimessä hävitä kalusteita, vaan käytä pari tuntia niiden puhdistamiseen, hiomiseen ja ölyämiseen.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1-8 tuntia
Hinta
30 euroa
Pihakalusteet

Vanhat pihakalusteet olivat menossa kaatopaikalle. Huollon jälkeen ne ovat kuin uudet.

Johdanto

Pihakalusteiden elämä on kovaa. Pöytä ja tuolit tuodaan usein ulos jo huhtikuussa, ja kalusteet ovat säiden armoilla lokakuuhun asti. Kaikki pihakalusteet eivät pääse suojaan edes talveksi. Isot lämpötilaerot ja kosteus panevat pihakalusteet lujille. Kalusteet kannattaa suojata öljyllä, jotta ne pysyvät kunnossa mahdollisimman pitkään.

LUE MYÖS: Näin rakennat pehmustelaatikon vesitiiviksi ja halvalla

Näytämme:

  • pikaremontin, joka sopii kalusteille, jotka kestävät vielä pari vuotta.
  • perusteellisen korjaustavan, joka sopii pitkään käytettäville kalusteille.

Pikaremontti tehdään pihatuolille, joka on ollut pihalla vuosia. Tuoli on kärsinyt pahasti ja oli jo menossa kaatopaikalle. Pikaremontti pidentää tuolin käyttöikää muutamalla vuodella. Pikaremontin tekeminen on niin nopeaa ja kohentaa tuolin kuntoa niin paljon, että sitä kannattaa ainakin harkita ennen kalusteiden hävittämistä.

Näytämme myös, miten korjaat pihapöydän perusteellisesti alusta loppuun asti. Siihen kuluu muutama tuntia työaikaa ja purkillinen öljyä. Vaivannäkö kannattaa, sillä käsittelyn jälkeen kalusteet hehkuvat aivan kuin uusina!

HUOM! Tämä artikkeli on osa pakettia, johon olemme koonneet kaiken, mitä ulkona maalaamisesta pitää tietää. Voit ladata teeman täältä.

Ohjeet

01
Pikaremontti 6 Vaihe

Tämä tapa sopii vanhoille kalusteille, joita halutaan käyttää vielä pari vuotta. Pikaremontti kohottaa tuolin ilmettä.

1

Puhdista tuoli painepesurilla ja puhtaalla vedellä. Painepesuri poistaa mustat läiskät ja tekee tuolista siistin näköisen. Annan tuolin kuivua kunnolla pesemisen jälkeen. Tuoli kuivuu vuorokaudessa, jos sää on kuiva.

2

Käytä kuivumisaika hyödyksi ja käy läpi kaikki liitokset. Niveliin on käytetty lyöntimuttereita ja kuusiokoloruuveja. Monet niistä ovat löystyneet, ja ne pitää kiristää uudestaan kuusiokoloavaimella. Älä väännä ruuveja liian kireälle.

3

Hio kaikki pinnat epäkeskohiomakoneella ja jyväkoon 60 hiomapaperilla.

4

Hio käsin paikat, joihin kone ei mahdu ja harjaa hiomapöly pois. Tämä tuoli hiottiin selkänojan pinnoja myöten. Jos haluat tehdä oikein nopean remontin, jätä hiominen väliin ja siirry suoraan maalaamiseen.

5

Öljyä tuoli. Tuolissa on paljon erilaisia pintoja, joten tuolia pitää käännellä eri asentoihin monta kertaa, ennen kuin kaikki pinnat on käyty läpi. Aloita öljyäminen tuolin jaloista, ja öljyä lopuksi tuolin istuin ja selkänoja.

6

Mustaksi värjätty öljy peittää alleen kaiken, joka ei lähtenyt pois puhdistamalla ja hiomalla.

02
Peruskorjaus 3 Vaihe

Käytä tätä korjaustapaa kalusteisiin, joita haluat käyttää vielä monta vuotta.

Pihapöytä kannattaa käsitellä huolellisesti. Aloita puhdistamalla pöytä puu n pesuaineella. Laimenna ainetta ohjeen mukaan.

1

Levitä puhdistusainetta joka puolelle pöytää ja anna aineen vaikuttaa jonkin aikaa. Levitä ainetta aluksi pöydän jalkoihin ja jatka ylöspäin. Voit aloittaa jalkojen harjaamisen sillä aikaa, kun pesuaine vaikuttaa pöydän yläosaan.

2

Harjaa pöytä perusteellisesti jäykällä harjalla. Pesuaine irrottaa suurimman osan liasta, jos aine saa vaikuttaa tarpeeksi kauan. Levää on eniten jaloissa, joten harjaa ne perusteellisesti ja puun syiden suuntaisesti.

3

Saippuoi ja harjaa pöytä toiseen kertaan. Puhdista pöytä joka puolelta ja huuhtele pesu­ aine huolellisesti pois puhtaalla vedellä. Nosta pöytä kuivumaan ja aseta se hieman vinoon, jotta vesi valuu alas.

03
Hiominen 8 Vaihe

Voit aloittaa hiomisen vuorokauden kuluttua, kun pöytä on kuivunut. Käytä jyväkoon 60, 80 ja 120 hiomapapereita, jotta saat pinnasta siistin ja tasaisen.

1

Hio pöytä aluksi jyväkoon 60 hiomapaperilla. Aloita alapuolelta. Pöydän keskikohtaa ei ole pakko hioa, sillä se ei näy päälle päin.

2

Muista hioa myös jalkojen pohjat. Poista vanha pinta kerros epäkeskohiomakoneella, jotta puu imee kunnolla öljyä.

3

Hio käsin kaikki nurkat, joita ei voi hioa hiomakoneella.

4

Poista vanhojen pintakäsittelyaineiden jäämät. Voit irrottaa vanhat kerrokset varovasti mattoveitsellä.

5

Hio rimojen välit. Jos rimat ovat yhtä kaukana toisistaan, voit pyöräyttää palan hiomapaperia puu­ tikun ympärille ja käyttää sitä hiomatyökaluna. Jos rimojen väliset raot ovat erikokoiset, joudut hiomaan ne yksitellen ilman aputyökalua.

6

Hio seuraavaksi pöytälevy. Voit käyttää epä­ keskohiomakonetta, sillä pinnasta pitää poistaa paksu kerros puuta! Muista pitää kone liikkeessä koko ajan, jotta se ei rouhaise liian syvältä. Mustat palojäljet ja syvät kolot lähtevät pois jyväkoon 60 hiomapaperilla. Hio pöytä seuraa­ vaksi jyväkoon 80 hiomapaperilla ja viimeistele pinta koolla 120.

7

Hio reunat aluksi kapulan avulla ja lopuksi käsin, jotta pyöristyksistä tulee tasaiset. Tarkista lopputulos paljain käsin. Työssä kannattaa muuten käyttää hanskoja, sillä hiomapöly tarttuu helposti ihoon.

8

Poista hiomapöly. Se onnistuu helposti paineilmalla, joka painuu halkeamien pohjaan. Voit käyttää myös harjaa.

04
Öljyäminen 4 Vaihe

Pöytälevyn pinta ja jalat kärsivät kosteudesta kaikkein eniten, joten ne pitää kyllästää kunnolla. Tämä pöytä käsitellään läpinäkyvällä pohjustus­ öljyllä, jossa on lahottajia ja homesieniä torjuvia fungisideja. Kirkas öljy korostaa puun omaa väriä.

1

Levitä ensimmäinen öljykerros. Aloita pöytä­ levystä. Varmista, että öljyä on tarpeeksi ja se leviää joka paikkaan. Levitä öljyä kaikkiin rakoihin ja tarkista, ettei levyn pinnalle jää läikkiä. Leveä lakkapensseli sopii öljyämiseen hyvin, sillä se imee hyvin eikä valuta öljyä ympäriinsä.

2

Öljyä seuraavaksi runko.

3

Öljyä pöytälevy toiseen kertaan 1-2 vuoro­ kauden kuluttua. Levitä öljyä joka puolelle mutta niukemmin kuin ensimmäisellä kerralla. Pyyhi pöytä pehmeällä puuvillakankaalla, kun öljy on vetäytynyt vartti tunnin. Kangas poistaa pienet öljyläikät ja pöytälevyn alapuolella roikkuvat pisarat.

4

Aseta jalat vuorokaudeksi öljyllä täytettyihin astioihin, jotta jalat imevät itseensä kunnolla öljyä. Voit ottaa pöydän käyttöön parin päivän päästä.

Materiaalit

  • Mustaa öljyä
  • Kirkasta öljyä

Erikoistyökalut

  • Painepesuri
  • Epäkeskohiomakone

Vie aikaa

Tuolin pikaremontti kestää 1,5 tuntia. Pöydän perusteellinen kunnostaminen vie 6-8 tuntia (3/4 ajasta kuluu hiomiseen). Lisää molempiin kuivumisajat.

Hinta

Musta öljy maksaa noin 30 euroa. Kirkas öljy maksaa noin 30 euroa.

Vaikeusaste

Kaksi helppoa projektia, jotka sopivat kaikille.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Puutarhakalusteet