Helppo ja kestävä penkki

Tämän tyylikkään penkin rakentamiseen tarvitaan vain laattoja, lautoja, kierretankoja, aluslevyjä ja muttereita. Käytä ensimmäistä lautaa poraussapluunana, jotta penkistä tulee täydellinen.

Vaikeusaste
Vie aikaa
4 tuntia
Hinta
60 euroa

Johdanto

Pidätkö betonin ulkonäöstä ja karheasta pinnasta mutta inhoat valamista? Voit hypätä raskaimman ja sotkuisimman vaiheen yli rakentamalla penkin betonilaatoista ja laudoista. Siihen tarvitaan vain poraussapluuna, poravasara, hyvä ruuvinväännin sekä muutama kunnon kivi- ja puuterä.

Voit antaa betonilaattojen olla sellaisinaan tai muokata niiden tyyliä oman makusi mukaan. Voit esimerkiksi kiillottaa laatat hiomakoneella ja viimeistellä pinnan vahaamalla.

LUE LISÄÄ: Löydät täältä paljon lisää pihapenkkien rakennusohjeita

Ohjeet

01
Näin pääset alkuun 5 Vaihe

1

Piirrä kaksi kohtisuoraa viivaa ensim-mäisen laatan kohdalle (kuvan katkoviivat). Piirrä merkkiviivat myös laudan taakse. Tee laudan toiseen päähän samanlaiset merkit.

2

Piirrä merkit viivojen keskelle. Poraa reikä laudan puoliväliin asti 12 millin terällä. Käännä lauta ympäri, mittaa keskikohta ja poraa reikä läpi asti. Käytä ensimmäistä lautaa muiden lautojen poraussapluunana.

3

Lado laatat kahteen pinoon. Kiinnitä ensimmäinen lauta poraussapluunaksi laattojen välille. Kohdista lauta laattojen taka- ja etureunan linjaan. Poraa laattoihin reiät 12 millin kiviterällä.

4

Pidä porakone niin vakaana ja suorassa kuin voit ja poraa laattoihin reiät. Työssä kannattaa käyttää uutta ja terävää kivi-terää. Maalaa laudat lopuksi.

5

Työnnä kierretangot laattojen ja lautojen läpi. Lukitse osat kierretankoihin mutterien ja aluslevyjen avulla. Katkaise kierretangot lopuksi rautasahalla.

Sapluuna pitää reiät kohdillaan

Penkin rakenne ei voisi olla paljon yksinkertaisempi. Siitä huolimatta työt pitää tehdä huolellisesti. Reiät pitää porata millintarkasti, jotta kierre tangot mahtuvat kuuden laatan ja viiden laudan läpi.

Reiät osuvat varmasti kohdilleen, kun käytät ensimmäistä lautaa sekä lautojen että laattojen poraus sapluunana.

Materiaalit

  • 12 betonilaattaa, 5x50x50 cm
  • 5 painekyllästettyä terassilautaa, 28x120 mm (2 metriä pitkiä)
  • 4 kierretankoa, 12x50 mm
  • 8 aluslevyä ja mutteria, 12 mm
  • Tarvittaessa puumaalia

Vaikeusaste

4 tuntia

Hinta

60 euroa

Piirustus

Penkin rakenne ei voisi olla paljon yksinkertaisempi. Siitä huolimatta työt pitää tehdä huolellisesti. Reiät pitää porata millintarkasti, jotta kierre tangot mahtuvat kuuden laatan ja viiden laudan läpi. Reiät osuvat varmasti kohdilleen, kun käytät ensimmäistä lautaa sekä lautojen että laattojen poraus sapluunana.

3D-malli

3D-malli

Betonipenkki

Penkki laatoista ja laudoista.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Koottu ruuveilla

Osat yhdistetään kierretangoilla ja pulteilla.

Avaa 3D-malli

Video

VINKIT: Korjaa kierretanko

TYÖKALUT: Näin käytät katkaisu- ja jiirisirkkeliä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät sahaa oikein. Jiirisirkkeli on loistava työkalu lautojen ja lankkujen katkaisemiseen sarjatyönä. Sirkkelillä voi sahata suoraan, viistoon ja kallistetulla terällä. Voit sahata muun muassa puuta, metallia, kuitusementtiä ja laminaattia joko poikki tai tiettyyn syvyyteen asti.

VINKIT: Stoppari katkaisusirkkelille

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Lisää samasta aiheesta Puutarhakalusteet