Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Taitettava pihatuoli pikkurahalla

Tulosta Tallenna artikkeli

Rakenna tyylikäs ja ainutlaatuinen pihatuoli! Tämä kokoon taitettava Kentycky-nojatuoli rakennetaan lähes kokonaan kapeista rimoista. Voit sahata rakentamiseen tarvittavat rimat ympärihöylätyistä laudoista, joten tuolille tulee hintaa vain noin 30 euroa!

Vaikeusaste
Vie aikaa
4 tuntia
Hinta
30 euroa

Tuolista on helppo tehdä korkeampi tai leveämpi, ja siihen voi rakentaa erilaiset jalat. Vain mielikuvitus rajoittaa vaihtoehtoja.

Johdanto

Tämän tyylikkään pihatuolin rakentaminen on yllättävän helppoa, sillä siihen tarvitaan vain pöytäsirkkeli ja pari lautaa. Rimat voi tehdä esimerkiksi 45x120 millin ympärihöylätystä laudasta. Halkaise pitkä lauta sopiviksi rimoiksi ja sahaa rimat pätkiksi alla olevan sahauskaavion mukaan.

Upouusi ja öljytty taittotuoli näyttää pihanurmikolla todella tyylikkäältä. Sen lisäksi tuoli on kätevä, sillä siinä on kaksi niveltä, joiden ansiosta tuolin voi taittaa kokoon ja säilyttää pienessä tilassa. Tuolin vaiheittain etenevät rakennusohjeet ovat seuraavalla aukeamalla. Kuten kuvista näkyy, tuolin rakentaminen on helppoa. Rimoihin porataan reiät, ja rimat yhdistetään toisiinsa neljällä kierretangolla ja muttereilla.

Muokkaa mittoja ja kokeile

Tuolin rakentaminen saattaa näyttää vaikealta, mutta se on tosiasiassa yllättävän helppoa. Voit muokata tuolin mittoja oman makusi mukaan tai käyttää rakentamiseen erilaista puuta.

Voit katsoa täältä videon taittotuolin rakentamisesta:

Ohjeet

Sahaa ja poraa

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Halkaise leveä lauta ja sahaa rimat sopiviksi pätkiksi. Poraa seuraavaksi rimoihin reiät. Suurin osa rei’istä porataan riman keskelle kaksi senttiä päästä, joten poraamiseen kannattaa tehdä sapluuna tai muu stoppari, jotta jokaisen reiän paikkaa ei tarvitse mitata erikseen.

1

Sahaa kaikki osat A, B, C, D, E ja F. Tee osat (F) 120 milliä leveästä laudasta. Voit halutessasi tehdä myös tuolin takajalat samoista rimoista.

2

Poraa kaikkiin 29 rimaan kaksi reikää. Suurin osa rei’istä porataan rimojen keskelle kaksi senttiä päästä, joten poraamista var-ten kannattaa tehdä väliaikainen sapluuna tai stoppari. Stoppari on helppo rakentaa parista rimanpätkästä puristimien avulla. Stopparin avulla työ sujuu nopeasti, kun rimat voi asettaa helposti oikeaan kohtaan eikä reikien paikkaa tarvitse mitata joka kerta erikseen. Voit käyttää E-rimaa sapluu-nana, kun poraat reikiä pitkiin B-rimoihin. Älä poraa vielä tässä vaiheessa reikiä lautoihin (F).

3

Poraa reiät pylväsporakoneella tai porakonetelineen avulla.

4

Lautojen (F) reiät on helpointa porata käyttämällä apuna rimaa (D). Aseta rima (D) laudan takanurkkaa vasten ja työnnä purasin tai kapea ruuvimeisseli reikien läpi. Sen jälkeen voit porata reiät merkkien kohdalle helposti ja nopeasti.

5

Muotoile jalat (F) makusi mukaan, mutta älä sahaa ruuvinreikien kohdalta. Tämän tuolin jalkoihin tehdään aaltomainen kuvio. Piirrä muoto toiseen jalkaan tussilla.

6

Aseta laudat (F) päällekkäin ja sahaa viivaa pitkin. Vannesahalla on helppo sahata tarkkoja kaaria, mutta voit muotoilla jalat myös pistosahalla. Laudat kannattaa kiinnittää yhteen kaksipuoleisella teipillä sahaamisen ajaksi, jotta ne pysyvät samalla kohdalla. Hio reunat ja nurkat sileiksi hioma-paperilla.

Yhdistä osat

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Seuraavaksi on aika kiinnittää rimat ja laudat toisiinsa. Yhdistämiseen käyte-tään 6 milliä paksuja kierretankoja, jotka työnnetään rimoissa olevien reikien läpi ja kiinnitetään aluslevyjen ja muuterien avulla.

1

Asettele selkänojan rimat (E) ja pitkät jalkaosat (B) kuvassa näkyvällä tavalla. Työnnä ensimmäinen kierretanko selkä­ nojan yläosan reikien läpi.

2

Levitä rimoja (E) alhaalta ja aseta lyhyet A­rimat niiden väliin. Ruuvaa pari mutteria kierretangon toiseen päähän ja väännä kierretanko reikien läpi porakoneen avulla. Muista käyttää kuulosuojaimia, sillä rimat vinkuvat ja kitisevät julmetusti, kun tanko pyörii rei’issä!

3

Käännä A-rimat ylöspäin ja aseta D­rimat ja F­laudat niiden väliin kuvassa näkyvällä tavalla. Väännä kolmas kierre­ tanko reikien läpi mutterin ja porakoneen avulla samalla tavalla kuin aiemmat. Väännä lopuksi neljäs kierretanko istuimen rimojen läpi.

4

Sahaa kierretangot poikki, kun olet koonnut tuolin valmiiksi. Kierretangot kannattaa katkaista rautasahalla, sillä kulmahiomakoneesta lähtevä kipinäsuihku voi polttaa tuolin mustaksi.

5

Käännä tuoli ympäri ja asenna viimeiset osat (C). Ne vakauttavat tuolin rakenteen. Öljyä tuoli lopuksi.

Materiaalit

 • 45x120 mm ympärihöylätty lauta, noin 5 metriä
 • 33x120 mm ympärihöylätty lauta, noin 2 metriä
 • 6 mm kierretankoa, n. metri
 • 8x6 mm muttereita
 • 8x6 mm aluslevyjä

Erikoistyökalut

 • Pöytäsirkkeli

Vie aikaa

4 tuntia.

Hinta

Noin 30 euroa.

Vaikeusaste

Osien sahaaminen ja ruuvinreikien poraaminen on työn vaikein osuus. Tuolin kokoaminen on helppoa.

Piirustus

Lähes kaikki Kentucky-taittotuolin osat tehdään kapeista rimoista. Tämä tuolin rakentamiseen käytettiin leveästä laudasta halkaistuja 38x27 millin rimoja. Voit tehdä rimat esimerkiksi 45x120 millin ympäri-höyläytystä laudasta, josta tulee neljä noin 28 milliä leveää rimaa.

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus

Lehtiversio

Lataa lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.

Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä

password_reset.form.password_is_changed

Tilauksesi
Tilaus
Luo Profiili
Olet ostamassa seuraavan käyttöoikeuden:
Rakennusohjeet: Taitettava pihatuoli pikkurahalla
Kokonaishinta: null purchase.price.currency
Enemmän vähemmällä?
Saat käyttöösi 1000 rakennusohjetta ja digitaalisen sisällön hintaan vain 2,50 €.
  • Käyttöoikeus yli 1000 digitaaliseen rakennusohjeeseen
  • Tilauksen voi lakkauttaa koska vain.
  • Tutustumistarjouksen jälkeen tilaus jatkuu kestotilauksena hintaan 9,95 euroa/kk.
Ensimmäinen kuukausi vain 2,50 euroa
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Takaisin
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin