Valitse oikeat ruohonsiemenet ja saat täydellisen nurmikon

Oikeiden ruohonsiementen valinta voi tuntua vaikealta, mutta onnistut varmasti, kun otat huomioon auringonpaisteen ja nurmikon käyttötarkoituksen.

Ruohoa on saatavana useita eri lajikkeita, joilla kaikilla on omat vahvuutensa: Osa on nopeasti tai hitaasti kasvavaa, osa kestää kuivuutta, kulutusta tai usein tapahtuvaa leikkaamista, osa viihtyy varjossa ja niin edelleen. Kaikkia näitä nurmikon hyviä ominaisuuksia tai vahvuuksia ei ole vain yhdessä lajikkeessa. Siksi perinteinen ruohonsiemensekoitus koostuu useista eri ruohotyypeistä, usein 3–5 erilaisesta, joilla kullakin on omat erityispiirteensä ja jotka sopivat nurmikolle. Jos jokin heinä­lajikkeista ei menesty, yleensä jokin muista lajikkeista menestyy.

Kiitollinen kasvi

Pohjimmiltaan ruoho on melko kiitollinen kasvi, joka voi kasvaa useimmissa paikoissa. On kuitenkin hyvä valita maaperään, paikan valo-olosuhteisiin ja nurmikon käyttötarkoitukseen sopivat ruohonsiemenet. Näin saat nimittäin optimaalisesti kasvavan ruohon – ja tiheän ja kauniin vihreän nurmikon, joka vaatii vain vähän ylläpitoa.

Sinun kannattaa tutustua ruohonsiemenpakkauksista löytyviin valmistajan ohjeisiin. Kyse voi olla esimerkiksi ”varjonurmesta” tai ”urheilunurmesta”, jolloin nimitys kertoo selkeästi, minkä tyyppisille nurmikoille ruohonsiemenet on tarkoitettu.

Myös uuden nurmikon istutukseen ja vanhan nurmikon paikkaamiseen käytettävien ruohonsiementen välillä on eroja.

Huomioitavaa ennen ruohonsiementen ostamista

  • MAAPERÄ Onko multa laihaa ja hiekkaista, tiivistä ja savista vai onko se hyvää ja ravinteikasta? On hyvä tietää kasvupaikan maaperän ominaisuudet ja valita ruohonsiemenet sen mukaan. Esimerkiksi jotkut siemenet pystyvät kasvamaan hiekkamaassa paremmin kuin toiset.
  • VALO-OLOSUHTEET Kuinka paljon valoa nurmikko saa? Onko nurmikko pitkälti varjossa koko päivän vai paistaako sinne aina aurinko? Tämä on otettava huomioon erityisesti, jos pihassa on suuria varjoisia alueita.
  • **KÄYTTÖTARKOITUS Leikitäänkö ja pelataanko nurmikolla pallopelejä tai kävelläänkö sillä usein? Vai toimiiko nurmikko koristeena – kuin vihreänä mattona, jolla liikutaan hiljaa ja rauhallisesti? Valitse ruohonsiemenet sen mukaan, minkälaisiin tarkoituksiin nurmikkoa käytetään. On olemassa siemeniä, jotka sopivat erityisen hyvin nurmikon kovaan käsittelyyn ja käyttöön.
  • **ROBOTTILEIKKURI VAI TAVALLINEN LEIKKURI Leikataanko ruoho robottileikkurilla vai bensiini- tai sähkökäyttöisellä ruohonleikkurilla? Yleensä nurmikko tulee leikatuksi useammin robottiruohonleikkurilla. Sitä kestävät jotkin siemenet paremmin kuin toiset, joten tälläkin on vaikutusta siementen valintaan.

5 erilaista siemenseosta

Löydät todennäköisesti pihaasi täydellisesti soveltuvan ruohonsiemensekoituksen. Valintasi riippuu muun muassa siitä, miten haluat nurmikkoasi käyttää – pidätkö sitä enimmäkseen koristeena vai saako sen päällä leikkiä ja potkia vaikka palloa? Olemme koonneet tähän viisi erilaista sekoitusta eri tarpeisiin.

Keskivertopiha

Tämä nurmiseos sopii useimpiin perinteisiin pihoihin, joissa nurmialueen on usein näytettävä kauniilta ja joissa nurmikolla myös leikitään ja potkitaan palloa silloin tällöin. Maaperän on oltava tällöin ”tavallinen”, eli ei liian hiekkainen, savinen ja kova. Lisäksi pihan on oltava suurimmaksi osaksi valoisa.

Paljon toimintaa

Tämän sekoituksen siemenet tekevät nurmikosta niin kestävän, että sillä voi pelata esimerkiksi jalkapalloa. Ruohokasvit nimittäin uu­siutuvat nopeasti, mikä vähentää paljaiden kohtien riskiä.

Varjo

Tässä sekoituksessa siemenet on valittu pihoihin, joissa on paljon varjoa. Nämä siemenet kestävätkin paremmin varjoa, joten voit saada kauniin vihreän nurmikon ilman sammalta. Varjoisat nurmialueet alkavat yleensä sammaloitua nopeasti, mutta nämä siemenet torjuvat tehokkaasti sammalta.

Jälkikylvö

Jälkikylvöön tarkoitettujen ruohonsiementen erikoisuutena on, että ne sisältävät pinnoitetun ”ruokapakkauksen”, joka auttaa siemeniä imemään vettä ja itämään nopeammin. Ne on usein myös peitetty kalkilla. Kalkki nostaa maaperän pH-arvoa, jotta se ei olisi liian hapan – silloin ruoho viihtyy hyvin ja sammal huonosti.

Robottileikkuri

Tämä erikoissiemenseos sopii erityisen hyvin nurmikoille, joiden on näytettävä hyvältä ja jotka leikataan robottileikkurilla. Ruoho kestää säännöllistä leikkaamista, mikä on kätevää tehdä robottiruohonleikkurilla, ja se kestää matalan leikkuukorkeuden.

Vahvat ja suositut siemenet

Ruohonsiemensekoituksissa yleisimmin käytettyjä siemeniä ovat tavallinen rairuoho, punanata ja niittynurmikka. Näitä ruohonsiemeniä on saatavana eri alalajikkeina, ja jokaisella on omat vahvuutensa, jotka tekevät niistä suosittuja.

Ominaisuuksiin voivat lukeutua muun muassa kulutuksen, varjon tai kuivuuden kestävyys tai hidas kasvu. Jos samassa sekoituksessa on esimerkiksi kuivaa kestävää punanataa ja maanalaisia rönsyjä kasvattavaa niittynurmikkaa, nurmikosta tulee vahva ja se kestää matalaa leikkuukorkeutta. Myös valko-apilaa käytetään. Se ei oikeastaan ole ruoho, mutta sitä sekoitetaan mukaan, koska se kestää kuivuutta ja kulumista.

Apilaa kasvava nurmikko pysyy yleensä vihreämpänä kuivina kausina kuin nurmikko, jolla ei kasva sitä.

Hyvä salaojitus varmistaa nurmikon hyvinvoinnin

Hyvän nurmikon kasvun edellytys on se, että maaperä, jossa ruoho kasvaa, on salaojitettu riittävästi. Jos maaperä on liian tiheää, vesi ei pääse valumaan kunnolla pois, vaan jää seisomaan, jolloin ruohon juuret saavat heikommat kasvuolosuhteet.

Voit tarkistaa, onko maa-aines hyvin salaojitettu, kaivamalla noin 40 cm syvän kuopan, jonka koko on noin 50 x 50 cm. Kaada sitten suuri ämpärillinen vettä kuoppaan ja tarkkaile, kuinka nopeasti se imeytyy maahan. Jos vesi poistuu alle kahdessa tunnissa, maaperän salaojitus on kunnossa. Jos vesi jää seisomaan, maaperä on huonosti salaojitettu. Tämän voi ratkaista monella eri tavalla, esimerkiksi salaojittamalla.

Jos maaperä on jatkuvasti kosteaa tai märkää, kannattaa ehkä valita jokin muu kasvi kuin ruoho.

Tarkista maaperän happamuus ja valitse lannoite

Maaperän happamuuden selvittämisestä on etua. Silloin voit nimittäin helpommin antaa ruoholle parhaat kasvuolosuhteet. Voit helposti selvittää happamuuden yksinkertaisella maaperä­testillä, joita on saatavana puutarhamyymälöistä.

Testi toimii siten, että keräät multaa 3–4 kohdasta ja laitat sen koeputkeen yhdessä tislatun veden kanssa. Ravista, lisää tabletti ja anna putken olla 5 minuuttia. Nesteen väri muuttuu, ja sitä verrataan väriskaalaan, joka osoittaa näytteen eri pH-arvot.

Kun tunnet happamuuden, tiedät, minkälaista lannoitetta tarvitset. Useimmat ruohonsiemenet kasvavat parhaiten, kun pH-arvo on noin 7 eli neutraali. Jos pH-arvo on alle 7, kalkki voi neutraloida maaperän, joten lisää kalkkia. Se onnistuu helpoiten valitsemalla lannoite, joka sisältää runsaasti kalkkia. Jos arvo on yli 7, nurmikolle ei kannata lisätä kalkkia.

Liian tiiviisti kasvavat juuret

Jotta pieni siemen voi kehittyä hyvin kasvavaksi kasviksi, maaperä ei saa olla liian kovaa. Jos näin on, juuret eivät voi kehittyä ja levittäytyä kunnolla. Siemenet tarvitsevat myös ravintoa itämiseen ja kasvuun. Jotkin valmistajat pakkaavat siksi siemenet vihreään pölykerrokseen. Muun muassa lannoitteet toimivat ”ruokapakettina”, josta ruohonsiemenet saavat ravintoa heti alusta alkaen.

Yhteen kasvavat juuret

Kun siemenet kasvavat ruohoksi, juuriverkko kasvaa sekä leveys- että syvyyssuunnassa. Koska ruohonsiemenet ovat tiiviisti lähekkäin, juuriverkko kasvaa vähitellen suureksi kokonaisuudeksi. Ajan myötä ruohonkorsien väliin kertyy kuolleista kasveista luonnollista ”villaa”. Juuriverkko on niin kompakti, ettei nurmikko voi ”hengittää” eikä ruoho viihdy. Tämä voidaan korjata ilmaamalla nurmikko pystyleikkurilla. Kun juuret leikkautuvat, ne muodostavat nopeasti uusia pieniä juuria leikkauskohdista. Se antaa uutta voimaa nurmikolle, kun uudet juuret pääsevät valloilleen. Ruoho kasvaa paremmin ja nurmikosta tulee kauniimpi.

Erikoissiemenet

Ruohonsiemeniä on sekoituksissa, jotka ottavat huomioon kaikki tarpeet. Tarjolla on esimerkiksi suolaa kestäviä siemeniä. Ne ovat erinomaisia sellaisten teiden varsilla, joita suolataan talvisin. Voit myös hankkia koiranpissalle vastustuskykyisiä ruohonsiemeniä, jotta nurmikkoon ei tule keltaisia läikkiä.

On olemassa myös erityisen vähään tyytyvää ruohoa, joka viihtyy vähäravinteisessa maaperässä. Se sopii hyvin esimerkiksi mökkien luonnontilaisille pihoille, joissa ruoho näyttää kauniilta, vaikka sen antaa kasvaa ilman leikkaamista.