Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hyvännäköinen nuotiopaikka betonista

Tulosta Tallenna artikkeli

Tunnelmallinen nuotiopaikka pihan perällä vetää puoleensa sekä lapsia että aikuisia. Betonista on helppo valaa linjakas tulisija, joka kestää vuosikausia. Valumuottien kokoa ja muotoa voi säädellä omien tarpeiden mukaan, jotta tulisijasta tulee juuri sopiva.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 viikko
Hinta
150 euroa

Nuotio luo pihalle tunnelmaa. Kun puut alkavat hiillostua, tulisijan päälle voi laskea ritilän ja aloittaa grillaamisen.

JohdantoViihdytkö perheesi kanssa nuotion ympärillä? Jos vastaus on kyllä, kannattaa harkita tavallista paremman nuotiopaikan rakentamista. Viereisen kuvan tulisija on valettu betonista. Betoni on halpa ja helppo materiaali, josta voi valaa pitkäikäisen ja upean tulisijan. Suunnittele ennen töiden aloittamista, kuinka iso tulisijasta rakennetaan.

Sen jälkeen on aika tehdä valumuotit puusta ja vanerista. Seuraavaksi pintamaa poistetaan tulisijan paikalta, pohja tasoitetaan ja sisäja ulkomuotit nostetaan paikoilleen. Betoni kaadetaan muotteihin, minkä jälkeen sen annetaan kuivua pari vuorokautta ennen muottien poistamista.

Varmista, että betonista tulee lujaa

Betonista tulee todella lujaa, kun siitä poistetaan kaikki valun aikana syntyvät ilmakuplat. Ilmasta päästään eroon tiivistämällä märkä betoni sauvatärytimellä eli ”vibralla”. Ellei ilmakuplia poisteta, betonista tulee haurasta.

Betoni kannattaa valaa muotteihin useassa erässä. Betoni halkeaa, jos se kuivuu liian nopeasti. Halkeamisen voi estää kastelemalla betonia valun jälkeen. Jälkikastelu on tärkeää etenkin kuivalla ja lämpimällä kesäsäällä.

TOIMITUS SUOSITTELEE: Vala upea peiliallas viikonlopun aikana!

Ohjeet

Rakenna muotin sivut ja kokoa ne

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Kun olet päättänyt, kuinka iso tulisijasta tulee, on aika rakentaa muotit. Tässä sisä- ja ulkomuottien reunat rakennetaan neljästä laudasta. Muoteista tehdään yhtä korkeat, jotta tulisijan pinnasta tulee suora ja täysin tasainen.

Tässä valumuotit ovat neliönmuotoiset, mutta niiden muotoa ja kokoa voi muuttaa. Reunat liitetään toisiinsa kulmaraudoilla ja ruuveilla, jotta muottien purkaminen käy helposti.

1

Nosta ulkomuotti tulisijan paikalle. Vedä maahan merkit, jotta tiedät, mistä kohdas-ta pintamaa pitää poistaa. Nosta muotti sivuun ja kaiva noin 20 cm syvä kuoppa.

2

Kaada pikkukivet kuoppaan. Tasoita aluksi maapohja, ja tee pikkukivistä noin 11 cm paksu kerros. Kivet pitää myös tiivistää, jotta kerroksesta tulee riittävän luja.

3

Aseta muotit paikoilleen. Aseta ulkomuotti paikalleen ja säädä sisämuotin paikkaa sen mukaan. Muottien pitää olla yhtä kaukana toisis-taan joka puolella.

4

Tarkista, että muotit ovat suorassa. Kiinnitä muotit väliaikaisesti toisiinsa parilla rimalla, kun molemmat muotit ovat suorassa ja niiden välinen etäisyys on sama joka puolella.

5

Lyö harjateräkset maahan, ennen kuin täytät muotin betonilla. Raudat vahvistavat betonia. Aseta pystyrauta nurkkien lisäksi joka sivun puoliväliin. Kiinnitä pystyrautoi-hin kaksi vaakarautaa.

Täytä muotti ja peittele se lopuksi

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Valutyöt tehdään useassa vaiheessa. Ensimmäinen betonikerros on perustus, jota käytetään tulenkestävien tiilten pohjana. Tulenkestävät tiilet suojaavat betonia, joka muuten voisi haljeta nuotion kovassa kuumuudessa.

Kun tiilet on muurattu pystyyn sisämuotin kylkeen, voidaan loput betonista lapioida muottiin. Tasoita betoni hyvin ja tiivistä se samalla, jotta vältät ilmakuplien muodostumisen.

1

Sekoita betoni ja vala ensimmäinen kerros. Kerroksesta pitää tulla noin 9 cm paksu. Tarkista, että betoni valuu muotin nurkkiin asti. Anna betonin kuivua noin vuorokausi, ennen kuin jatkat työtä.

2

Muuraa tulenkestävät tiilet sisämuotin ulkoreunaa vasten. Sekoita laasti ja levitä sitä tiilten pintaan. Aseta tiilet pystyyn kylki kylkeä vasten. Tiilet suojaavat betonia, jotta se ei halkea nuotion kuumuudessa.

3

Vala muottiin toinen kerros betonia ja levitä se huolellisesti. Tiivistä betoni esimerkiksi muottia koputtamalla, jotta siihen ei jää ilmakuplia. Anna betonin kuivua vuorokauden.

4

Vala viimeinen betonikerros muotin yläpinnan tasolle. Levitä ja tiivistä betoni täsmällisesti. Tasoita betonin pinta vetä-mällä rimanpätkää muottien välissä. Anna betonin kuivua noin 30 minuuttia.

5

Tasoita pinta hiertimellä, jotta siitä tulee yhtenäinen ja hieno. Anna betonin kuivua noin tunnin ajan ja tasoita se uudelleen laastikauhalla, jotta lopputuloksesta tulee upea.

6

Peitä betoni lopuksi ja anna sen kuivua rau-hassa pari vuorokautta. Peite suojaa pintaa ja pitää betonin sopivan kosteana, jotta se ei kuivu liian nopeasti.

Poista muotit ja kastele betonia

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Muotit poistetaan, kun betoni on saanut kuivua rauhassa pari vuorokautta. Ulomman muotin poistaminen on helppoa, sillä muottien laidat on helppo irrottaa toisistaan. Varo, ettei betoniin tule irrotettaessa jälkiä. Sisämuotti jää valussa puristuksiin, joten sen poistaminen on vaikeampaa.

Betoni voi haljeta, jos se kuivuu liian nopeasti. Siksi betonia pitää kastella noin viikon ajan valamisen jälkeen.

1

Poista muotit, kun betoni on kuivunut vuorokauden. Ruuvaa kulmaraudat irti ulkomuotista, jotta erillisten reunojen pois-taminen käy helposti.

2

Poista myös sisämuotti. Se voi olla paljon hankalampaa. Kuvassa muotti sahataan poikki käsisirkkelillä. Jos et halua pilata hyvää terää, voit käyttää vanhaa käsisahaa.

3

Kastele tulisijaa, kun olet poistanut muotit. Vesi suojaa betonia halkeami-selta ja huuhtelee betonin pinnasta muotista irroneet tikut ja muut roskat.

4

Aseta lopuksi tulikivi nuotion pohjalle. Kivi kestää todella kovaa kuumuutta ja se varmistaa, ettei betoni halkea.

Materiaalit

 • Lautoja, 25 x 125 mm
 • Kulmarautoja, 64 x 92 mm
 • Ruuveja, 3,5 x 20 mm
 • Pikkukiviä 4-8 mm
 • Valmisbetonia noin 0,4 m3
 • Tulenkestäviä tiiliä, 24 kpl.
 • Muurauslaastia 1 säkki
 • Harjaterästä, 10 mm, n. 6 m
 • Tulikivi

Vie aikaa

Noin viikko kuivumisaikoineen

Hinta

Noin 150 euroa

Vaikeusaste

Tulisijan valaminen ei ole vaikeaa. Betoni pitää tasoittaa ja tiivistää huolellisesti, jottei siihen jää ilma-kuplia ja pinnasta tulee sileä.

Piirustus

Näin rakennat tulisijan

Rakenna laudoista täsmälleen sopivan kokoiset muotit. Poista muotit valun ympäriltä vasta, kun betoni on kuivunut pari vuorokautta.

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus

Video

VINKIT: Paikkaa betonipinnan kolot

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.

Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä

password_reset.form.password_is_changed

Tilauksesi
Tilaus
Luo Profiili
Olet ostamassa seuraavan käyttöoikeuden:
Rakennusohjeet: Hyvännäköinen nuotiopaikka betonista
Kokonaishinta: null purchase.price.currency
Enemmän vähemmällä?
Saat käyttöösi 1000 rakennusohjetta ja digitaalisen sisällön hintaan vain 2,50 euroa
  • Käyttöoikeus yli 1000 digitaaliseen rakennusohjeeseen
  • Tilauksen voi lakkauttaa koska vain.
  • Tutustumistarjouksen jälkeen tilaus jatkuu kestotilauksena hintaan 9,95 euroa/kk.
Ensimmäinen kuukausi vain 2,50 euroa
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Takaisin
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin