Lämmin ja mukava nuotiopaikka pihalle

Onko sinusta mukava paistaa makkaraa lämpimänä kesäiltana? Siinä tapauksessa tämä pyöreä nuotiopaikka on kuin tehty sinulle. Tukevan penkin alla voi säilyttää polttopuita, ja nuotio sopii täydellisesti pyöreän kiveyksen keskelle. Voit rakentaa nuotiopaikan parissa päivässä.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 päivää
Hinta
400 euroa
Lämmin ja mukava nuotiopaikka pihalle

Nauti ilta-auringon viimeisistä säteistä mukavalla nuotiopaikalla.

Johdanto

Halpa itse tehty nuotiopaikka

Voit ladata tältä sivulta tee se itse -ohjeet, joissa näytetään, miten rakennat itse halvan ja edullisen nuotiopaikan. Nuotiopaikan tekeminen sopii melkein kaikille, mutta penkin rimat pitää sahata huolellisesti.

Näytämme, miten:

 • kaivat kuopan ja teet nuotiopaikan pohjan
 • asennat nuotiopaikan kivet
 • rakennat penkin nuotiopaikan ympärille

Ohjeet

01
Tee pohja valmiiksi 3 Vaihe

Kun olet päättänyt, mihin nuotiopaikka tulee, lyö keppi tai rautaputki pystyyn sen keskelle. Sido keppiin sopivan pitunen naru, käytä sitä harppina ja piirrä nuotiopaikan ääriviivat maahan spraymaalilla. Kaiva pintamaa pois.

Poista pintamaa, jotta voit tehdä kiveykselle tukevan pohjan. Tee kuopasta noin 18 senttiä syvä, jotta siinä on tarpeeksi tilaa murskeelle, asennushiekalle ja noppakiville. Lado kokeeksi pari kiveä ja varmista, että korkeus on sopiva.

Kaada kuoppaan noin 10 senttiä mursketta ja tiivistä se huolellisesti käsijuntalla. Tarkista korkeus uudestaan.

Levitä päälle noin kolme senttiä asennushiekkaa. Jätä kerros niin irtonaiseksi, että kivet painuvat hiekkaan.

02
Asenna kivet 3 Vaihe

Asenna sisimmäinen kivirengas nuotion ympärille. Piirrä ympyrän paikka hiekkaan spraymaalilla. Lyö kivet kiinni hiekkaan kumivasaralla. Kivien sisäreunaan jää vain parin millin raot, mutta saumat levenevät nuotiopaikan ulkokehää kohti.

Asenna seuraava kivirivi. Kohdista kivien väliset saumat mahdollisuuksien mukaan limittäin, jotta kiveyksestä tulee mahdollisimman kestävä. Tarkista säännöllisesti, että kivien pinta on oikealla korkeudella. Tarkistaminen on helppoa, kun nuotiopaikan keskeltä ladotaan reunoja kohti pari väliaikaista kiviriviä.

Tarkista lopuksi, että kiveys on suora. Käytä tarkistamiseen esi­ merkiksi pitkää, suoraa lautaa. Jos kiveys on vinossa, suorista se ennen saumaamista.

03
Rakenna penkki 5 Vaihe

Sahaa metrin mittaiset tolpat (A). Pohjusta tolpat ja maalaa ne kahteen kertaan, ennen kuin upotat ne maahan. Tee kuopista noin 60 senttiä syvät, jotta tolppien päät nousevat noin 40 senttiä maan pinnan yläpuolelle. Reiät on helppo tehdä maakairalla.

Sahaa vaakalankut (B). Sahaa lankkujen päät viistoiksi, jotta penkistä tulee kaareva. Ruuvaa vaakalankut kiinni tolppiin 6x70 millin ruuveilla.

Sahaa päätykappaleet ja kiinnitä ne penkin molempiin päihin. Ne viimeistelevät penkin siististi.

Rakenna penkin istuin rimoista (C). Nämä rimat ovat kovaa nyatoh-puuta. 2,2x4x50-senttiset rimat on sahattu isosta lankusta. Rimat ruuvataan kiinni alapuolelta 4,5x50 millin ruuveilla, jotta ruuvit eivät jää näkyviin. Poraa ruuvinreiät valmiiksi.

Asenna kivet lopuksi penkin ympärille. Lapioi penkin alle pieniä luonnonkiviä, jotta saat poltto-puille hyvin vettä läpäisevän alustan.

Materiaalit

 • Noin 450 noppakiveä
 • Mursketta (0,5 m3)
 • Asennushiekkaa
 • Pieniä luonnonkiviä
 • 10 kpl metrin mittaisia kestopuu­ tolppia (A), 100x100 mm
 • 8 vaakalankkua (B), 45x95 mm, 95 ja 115 cm pitkiä
 • 68 puurimaa (C) 22x45 mm, 50 cm pitkiä
 • Ruuveja: 4,5x50 ja 6x70 mm

Erikoistyökalut

 • Maakaira
 • Käsijuntta

Vie aikaa

Noin 2 päivää + kuivumisajat.

Hinta

Noin 400 euroa.

Vaikeusaste

Kohtuullisen helppo projekti. Mittaa ja sahaa penkin rimat huolellisesti, jotta istuimesta tulee mahdollisimman siisti.

Piirustus

3D-malli

3D-malli

Pyöreä nuotiopaikka ja penkki

Projektissa on kaksi yksinkertaista osaa: pyöreä nuotiopaikka ja pyöreä penkki.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Pohjan rakenne

Tästä näet, miten pohja on rakennettu.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Penkin rakenne

Penkin palkeissa on terävät reunat. Ylin rima saa penkin näyttämään pyöreältä.

Avaa 3D-malli

Video

TYÖKALUT: Näin käytät katkaisu- ja jiirisirkkeliä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät sahaa oikein. Jiirisirkkeli on loistava työkalu lautojen ja lankkujen katkaisemiseen sarjatyönä. Sirkkelillä voi sahata suoraan, viistoon ja kallistetulla terällä. Voit sahata muun muassa puuta, metallia, kuitusementtiä ja laminaattia joko poikki tai tiettyyn syvyyteen asti.

VINKIT: Stoppari katkaisusirkkelille

VINKIT: Helppo syvyysrajoitin teipistä

VINKIT: Selkeät merkit tummaan puuhun

Vinkit & niksit

Työkalut

Noppakivien asentamiseen tarvitaan pari erikoistyökalua. Ne helpottavat kivien asentamista ja varmistavat siistin lopputuloksen.

Käsijunttaa tarvitaan kiveyksen pohjan tiivistämiseen. Käsijuntta sopi hyvin myös ahtaisiin paikkoihin. Voit tehdä käsijuntan itse tolpasta asentamalla sen läpi poikkiriman tai putken pätkän.

Kumivasaraa käytetään kivien asentamiseen. Sillä voi hakata kivet hiekkaan ilman pelkoa siitä, että kivistä irtoaa pieniä sirpaleita.

KATSO RAKENNUSOHJEET: Rakenna laavu - piirustus

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …