Tyylikäs upotettu nuotiopaikka

Haluatko olla ulkona aina, kun sää sallii? Siinä tapauksessa tämä nuotiopaikka on sinua varten! Penkeillä on mukava oleskella päivin öin. Lattia on hieman maan pinnan alapuolella, joten nuotiopaikalla on tiivis, majamainen tunnelma.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 viikko
Hinta
1.000 euroa
Nuotiopaikka on ilo silmälle. Siitä tulee varmasti pihan keskipiste.

Nuotiopaikka on ilo silmälle. Siitä tulee varmasti pihan keskipiste.

Johdanto

Nuotiopaikka rakennetaan tavallisista materiaaleista, joita myydän lähes kaikissa rautakaupoissa. Työ on yksinkertaista, sillä kaikkia materiaaleja on helppo käyttää. Myös nuotiopaikan kunnossapito on helppoa, sillä materiaaleja ei tarvitse huoltaa juuri lainkaan.

LUE LISÄÄ: Galleria: nuotiopaikat

Näin teet nuotiopaikan

Näissä tee se itse -ohjeissa käydään läpi vaihe vaiheelta, miten rakennat nuotiopaikan. Se ei ole vaikeaa, mutta pohjan kaivaminen on niin kovaa työtä, että se kannattaa tehdä porukalla. Näytämme, miten:

  • merkitset alueen
  • kaivat kuopan
  • tiivistät pohjan ja rakennat puurungon
  • asennat terassilaudat

Ohjeet

01
Näin rakennat nuotiopaikan 4 Vaihe

Maahan upotettavan nuotiopaikan kuopan kaivaminen kestää lapiopelillä pari päivää. Sen jälkeen maahan pystytetään tolpat. Niiden välille asennetaan palkit, joiden varaan rakennetaan puurunko terassilautojen asentamista varten. Terassin keskelle tehdään reikä tulisijaa varten.

Nuotiopaikka on mukava leponurkkaus myös päivällä.

Nuotiopaikka on mukava leponurkkaus myös päivällä.

1

Merkitse nuotiopaikan ääriviivat maahan, jotta se osuu tarkasti oikeaan paikkaan ja siitä tulee varmasti oikean kokoinen.

2

Kaiva kuoppa siten, että nuotiopaikka tulee hieman maan alapuolelle. Kärrää ylimääräinen maa pois. Tästä kuopasta tehdään noin 40 senttiä syvä.

3

Tiivistä pohja kunnolla ja rakenna puurunko. Aloita kaivamalla H-tolpat noin metrin syvyyteen. Asenna tolpat joka nurkkaan sekä pitkien sivujen puoliväliin. Vala tolpat kiinni maahan kuiva-betonilla kaatamalla sitä kuoppaan. Lisää päälle hieman vettä. Sekoita massa rimalla. Kiinnitä tolppien väliin palkit ja niiden väliin poikkilankut.

4

Asenna terassilaudat runkolankkujen päälle. Aloita lattiasta ja tee lautoihin reikä tulisijan kohdalle. Asenna laudat itseporautuvilla terassiruuveilla. Asenna seinälautojen päät H-tolppien uriin. Ruuvaa laudat kiinni tolppiin ja lyhennä lopuksi tolppien päät.

Materiaalit

Nuotiopaikka rakennetaan tavallisista materiaaleista, joita myydän lähes kaikissa rautakaupoissa. Työ on yksinkertaista, sillä kaikkia materiaaleja on helppo käyttää. Myös nuotio paikan kunnossapito on helppoa, sillä materiaaleja ei tarvitse huoltaa juuri lainkaan.

H-TOLPAT
Lautojen päät on helppo asentaa ja kiinnittää H-tolpissa oleviin uriin. Laudat asennetaan päällekkäin kahden tolpan väliin. Joissakin H-tolpissa on monta uraa, joten ne sopivat terassin nurkkiin. Voit tehdä H-tolpat itse. Liimaa ja ruuvaa yhteen kolme puuta, joista keskimmäinen on muita kapeampi. Voit tehdä tolppaan yhden tai kaksi uraa tarpeen mukaan.

KUIVABETONI
Tolppa on helpointa kiinnittää maahan kuiva betonilla. Se on kätevää, sillä jauheeseen ei tarvitse lisätä kiviä tai hiekkaa. Betonia ei tarvitse edes sekoittaa valmiiksi, vaan betoni jauheen voi kaataa kuoppaan ja tiivistää tolpan ympärille. Lopuksi jauheen päälle kaadetaan hieman vettä.

RUOSTUMATTOMAT RUUVIT
Terassiruuvien valinta ei ole yhdentekevä asia. Ulkona käytettävien ruuvien pitää olla ruostumattomia. Terassilautojen asentamiseen kannattaa käyttää itseporautuvia ruuveja, jotta ruuveille ei tarvitse porata valmiita reikiä. Se säästää paljon aikaa.

KUITUKANGAS
Nuotiopaikan lattialautojen alle voi asentaa kuitukankaan, joka estää rikkaruohojen kasvamisen lautojen välistä. Kuitukangasta myydään isoissa rullissa, josta on helppo leikata sopivia palasia. Kuitukangas estää auringonvaloa pääsemästä maassa oleviin siemeniin.

KIVET
Tällä nuotiopaikalla käytetään pieniä kiviä sekä koristeena että veden pois johtamiseen. Nuotiopaikan seinälaudat eivät lahoa, kun lautojen ja nurmikon väli täytetään kivillä, jotka johtavat veden syvälle maahan. Samalla kivet tekevät rakennelmasta tyylikkään näköisen.

VÄLIKAPULAT
Välikapuloista on paljon hyötyä terassilautojen asentamisessa. Päätä, kuinka leveät raot haluat ja käytä välikapuloita lautojen välissä ruuvaamisen aikana. Välikapulat ovat käteviä, sillä ne helpottavat lautojen asentamista ja pitävät huolen siitä, että kaikista raoista tulee yhtä leveitä. Voit asentaa väli kapuloihin ruuvit, jotta ne eivät putoa lautojen välistä terassin alle.

Piirustus

Nuotiopaikan rakenne

Nuotipaikan rakenne on melko yksinkertainen. Runko tehdään tolpista, palkeista ja lankuista. Nurkkiin ja pitkien sivujen keskelle asennetaan H-tolpat, niiden välille kiinnitetään palkit, joiden väliin asennetaan runkolankut.

Seinät tehdään painekyllästetyistä terassilaudoista (28x120 mm), jotka sahataan sen pituisiksi, että ne sopivat tolppien väliin. Tässä päällekkäisiä lautoja on kuusi, jotta niitä voi käyttää reunalle rakennettavan penkin selkänojana.

H-tolpat (90x90 mm) upotetaan 90 senttiä syviin kuoppiin. Tolpissa on urat yhdellä tai useammalla puolella. Tolpat asennetaan niin päin, että seinälaudat menevät urien sisään.

Painekyllästetyt terassilaudat (28x120 mm) sahataan sopivan pituisiksi ja kiinnitetään palkkeihin ja runkolankkuihin. Lattian keskelle jätetään reikä tulisijaa varten.

Puurunko rakennetaan 48x73 millin lankuista. Samoja lankkuja käytetään sekä palkkeina että runkolankkuina. Palkit kiinnitetään tolppien ulko-puolelle ja runkolankut tuetaan kivillä useasta kohdasta, jotta lattiasta tulee tukeva.

Käytävän viereiset seinät tehdään neljästä laudasta siten, että niiden pinta on samalla tasolla nurmikon kanssa.

Nuotiopaikan rakenne
3D-malli

Upotettu nuotiopaikka

Nuotiopaikka on 40 senttiä maan pinnan alapuolella.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Tolppien pystytys ja puurungon rakentaminen

Tolpat upotetaan roudattomaan maahan asti. Tolpat asennetaan joka nurkkaan ja pitkien sivujen keskelle.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Puurunko vuorataan terassilaudoilla

Laudat on sahattu sopiviksi ja asennettu terassiruuveilla.

Avaa 3D-malli

Video

TEKNIIKAT: Maahan valetut tolpat

Tuki pitää ne suorassa betonin kovettumisen ajan

TEKNIIKAT: Tolpat suoraan riviin

Linjalanka auttaa saamaan ne suoraan linjaan

TEKNIIKAT: Puuterassin öljyäminen

Vaatii vain pensselin ja puuvillapyyhkeen

TYÖKALUT: Näin käytät katkaisu- ja jiirisirkkeliä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät sahaa oikein. Jiirisirkkeli on loistava työkalu lautojen ja lankkujen katkaisemiseen sarjatyönä. Sirkkelillä voi sahata suoraan, viistoon ja kallistetulla terällä. Voit sahata muun muassa puuta, metallia, kuitusementtiä ja laminaattia joko poikki tai tiettyyn syvyyteen asti.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …