Kivinen tulisija

Nuotion loisteessa on mukava istua iltaa koko perheen voimin. Näytämme tässä jutussa, miten teet pihallesi nuotiopaikan.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 päivää
Hinta
150 euroa

Johdanto

Graniittinoppakivistä tehty tulisija kestää ikuisesti, mutta voit käyttää myös muita kiviä. Nuotio saa ilmaa ja palaa kunnolla, kun jätät alareunaan muutaman ilmaraon.

Voit käyttää myös näitä kiviä

KOVAKSI POLTETUT TIILET kestävät kuumuutta, ovat tasalaatuisia ja niistä on helppo rakentaa.

LOHKOKIVET ovat litteitä luonnonkiviä. Niiden koko ja muoto vaihtelevat, joten ne sopivat hyvin nuotiopaikalle, josta ei saa tulla liian siisti.

TAVALLISET TIILET halkeavat helposti eivätkä kestä tulta kovin hyvin. Toisaalta tavalliset tiilet ovat tasalaatuisia, ja niistä on helppo rakentaa.

LUONNONKIVET voivat olla minkä tahansa värisiä ja muotoisia. Ne ovat kestäviä ja sopivan rouhean näköisiä pihalle.

Rakennusohjeiden sisältö

Nuotiopaikan tekeminen on hyvä projekti myös aloittelijalle.

Näytämme vaihe vaiheelta, miten teet tulisijan graniitista. Saat myös materiaalistan.

Nuotiopaikan tekeminen kestää noin 2 päivää, ja materiaalit maksavat noin 150 euroa.

Ohjeet

01
Kaiva kuoppa ja tee nuotiopaikan pohja 5 Vaihe

Päätä, mihin teet nuotiopaikan ja kuinka iso siitä tulee. Merkitse paikka, poista multainen pintamaa ja tee nuotiolle tulta kestävä pohja.

Tästä nuotiopaikasta tehdään pyöreä. Sen keskelle pystytetään keppi, johon sidotaan naru. Narun toinen pää kiinnitetään lapioon, jota käytetään kuten harpin terää nuotiopaikan ääriviivan piirtämiseen. Tässä pohjasta tehdään 85 senttiä leveä.

Multa kannattaa lapioida suoraan kottikärryyn ja viedä pois tieltä.

1

Pystytä nuotiopaikan keskelle keppi tai rautatanko. Sido siihen naru, ja kiinnitä narun toinen pää lapion varteen. Käytä lapiota kuin harppia merkitse nuotiopaikan reunat maahan.

2

Kaiva nuotiopaikan pohja. Poista noin 15 senttiä pintamaata, jotta nuotion alle mahtuu tarpeeksi kiviä. Tasoita kuopan pohja mahdollisimman hyvin ja tiivistä se kunnolla.

3

Levitä pohjalle pikkukiviämahdollisimman tasaisesti noin viiden sentin kerros. Tiivistä kivet käsijuntalla, jotta pohjasta tulee tiivis.

4

Levitä kivien päälle asennushiekkaa ja tiivistä se kunnolla käsijuntalla. Myös hiekkakerroksen pitää olla noin viisi senttiä paksu. Sen jälkeen voit aloittaa kivien latomisen.

5

Tee aluksi koeladonta, jotta näet, miten kivet sopivat ympyrän reunalle. Säädä kivien paikkoja, kunnes olet tyytyväinen.

02
Asenna kivet 5 Vaihe

Kivien latominen kannattaa aloittaa ulkokehältä ja jatkaa siitä keskelle päin. Reuna tehdään isoista noppakivistä, joita käytetään myös nuotiopaikan reunuksen tekemiseen.

Pohjan keskelle ladotaan pieniä noppakiviä. Kivistä tehdään ympyröitä, jotka pienenevät keskustaa kohti. Nuotiopaikan keskelle tulee yksi kivi.

Kivet painetaan kiinni laastiin, jota levitetään pohjalle tasainen kerros. Käytä laastia sen verran, että kivet jäävät pari senttiä ruohon yläpuolelle.

1

Upota kivet kosteaan laastiin. Sekoita laasti ohjeen mukaan, ja levitä sitä kuopan reunoille uloimpien kivien kohdalle. Paina kivet laastiin vasaran varrella.

2

Tarkista, ovatko kivet yhtä korkealla. Voit tehdä sen helposti asettamalla riman ympyrän poikki. Tarkista vatupassilla, onko rima suorassa vai pitääkö kiviä säätää johonkin suuntaan.

3

Painele laastia kivien sisäpintaa vasten, kun ulommainen rivi on paikallaan. Kivet pysyvät paikoillaan, kun laasti kovettuu.

4

Levitä laastia koko pohjan alueelle ja paina seuraavat kivet paikoilleen. Jätä kivien väliin noin sentin levyiset raot.

5

Varmista, että pinnasta tulee tasainen. Voit tehdä sen asettamalla kivien päälle laudan ja lyömällä sitä vasaralla. Lauta painaa liian ylös jääneet kivet alaspäin.

03
Saumaa kivet 3 Vaihe

1

Saumaa kivien väliset raot. Harjaa laasti mahdollisimman syvälle saumoihin. Käytä apuna sormia, jotta saumat täyttyvät pohjia myöten.

2

Kostuta pinta ja harjaa sitä kevyesti, kunnes pinta on tasainen. Pinta ei saa olla liian märkä, jotta laasti ei huuhtoudu pois saumoista. Voit tehdä reunasta suoran laudan avulla.

3

Kastele pinta uudestaan ja pyyhi se puhtaaksi sienellä. Huuhtele sientä vähän väliä puhtaassa vedessä, kunnes kaikki kivet ovat puhtaat.

04
Muuraa reunat 7 Vaihe

Nuotiopaikalle tehdään reunus kahdesta rivistä isoja noppakiviä. Reunus muodostaa tuulensuojan ja auttaa tulta syttymään.

Nuotion pitää kuitenkin saada ilmaa, joten reunuksen alempaan kerrokseen jätetään kolme puolen kiven kokoista aukkoa. Jätä aukot eri puolille ja kokeile, miten kivet kannattaa latoa, ennen kuin levität laastin.

Paina kivet kiinni laastiin ja saumaa kapeat kolot. Pyyhi kivet puhtaiksi laastista, kun reunus on valmis.

1

Tee alimmista kivistä koeladonta. Jätä kolmeen kohtaan isompi rako, jotta nuotio saa hyvin ilmaa alakautta.

2

Levitä reunalle laastia ja lado uloimmat kivet. Niiden sisäreunat tulevat melkein kiinni toisiinsa, mutta ulkoreunoihin jää melkein kahden sentin raot. Levitä laastia myös saumoihin.

3

Asenna toisen rivin kivet. Levitä alempien kivien päälle tasainen kerros laastia ja lado toisen rivin kivet limittäin niiden päälle. Siten rakenteesta tulee mahdollisimman tukeva. Paina kivet kunnolla laastiin.

4

Anna laastin jähmettyä noin puoli tuntia, kun toinen rivi on valmis. Pyyhi liika laasti pois sen jälkeen.

5

Täytä saumat ulkopuolelta. Se onnistuu helposti, kun otat laastia kauhalle, pidät sitä sauman alapuolella ja painat laastin saumaan puutikulla.

6

Paina laasti kunnolla saumoihin. Se on helpointa tehdä sormilla. Puhdista kivet lopuksi varovasti kostealla sienellä.

7

Nyt tulisija on valmis. Odota viikko, ennen kuin sytytät nuotion, jotta laasti ehtii kovettua.

Materiaalit

  • Pieniä noppakiviä
  • Isompia noppakiviä
  • Pikkukiviä, 8-16 mm
  • Asennushiekkaa, 0-2 mm
  • Sementtilaastia

Erikoistyökalut

  • Käsijuntta
  • Iso vasara
  • Laastikauha

Vie aikaa

Noin 2 päivää.

Hinta

Noin 150 euroa.

Vaikeusaste

Nuotiopaikan tekeminen on hyvä projekti myös aloittelijalle.

KATSO RAKENNUSOHJEET: Rakenna laavu itse

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.