15 vinkkiä kuivalle pihalle

Nurmikko voi näyttää karsealta pitkän hellejakson jälkeen. Onneksi kuiva ja kellastunut nurmikko on helppo saada viheriöimään vielä loppukesäksi. Katso, miten pääset eroon kellastuneista laikuista ja rikkaruohoista sekä elvytät ruukkukasvit.

Tässä jutussa annetaan 15 helppotajuista ja helposti toteutettavaa vinkkiä. Niiden avulla saat nurmikon uudestaan vihreäksi ja samaan kuntoon kuin ennen kesälomaa.

Vinkit koskevat niin nurmikkoa, kasvimaata, kukkaruukkuja, pensaita kuin puita. Annamme myös neuvoja etanoiden ja muiden tuhoeläinten torjuntaan.

Työn iloa pihamaalle!

1. Älä hätäile kastelun kanssa

Nurmikko voi näyttää keltaiselta ja kuihtuneelta kesähelteiden jälkeen. Se ei kuitenkaan tarkoita, että nurmikko on kuollut. Ruoho reagoi kuivuuteen kellastumalla ja herää henkiin, kun saa vettä. Kastelemisen sijaan ruohoa kannattaa tarkkailla sateen jälkeen. Sen jälkeen on helppo nähdä, onko nurmikko oikeasti kuollut joistakin kohdista.
Voit paikata paljaat kohdat kylvämällä niihin uusia siemeniä. Yleensä ruoho lähtee kasvamaan uudestaan heti, kun maa saa tarpeeksi vettä.

2. Avaa juuret solmulta, jotta ne juurtuvat hyvin

Pienissä ruukuissa olevat kasvit eivät yleensä selviä elossa pitkästä ja kuivasta hellejaksosta. Kasvit kannattaa ottaa pois pienistä ruukuista, ja juuret kannattaa levittää, jotta ne juurtuvat hyvin maahan tai uuteen ruukkuun. Pyri valitsemaan kasveja, joiden juuret näyttävät mehukkailta.

3. Kitke, ennen kuin siemenet leviävät

Jos pihallasi on vuohenputkia tai muita rikka­kasveja, jotka leviävät siemenistä, kasvit kannattaa kitkeä hyvissä ajoin. Jos siemenet ehtivät kypsyä ja levitä, ne myös itävät ja kasvien poistamisesta tulee paljon vaikeampaa. Myös voikukat kannattaa kitkeä, ennen kuin haituvat lähtevät lentoon.

4. Peitä maan pinta rikkaruohoilta

Rikkaruohojen leviämistä on helppo rajoittaa vähentämällä paljasta maan pintaa. Voit ­käyttää katteena esimerkiksi ruohosilppua, sillä se estää siemeniä saamasta valoa ja itämästä. Silppu toimii samalla lannoitteena.

5. Leikkaa ruoho kahdesti

Jos ruoho on päässyt venähtämään pitkäksi kesäloman aikana, se kannattaa leikata kahteen otteeseen, jotta ruohonleikkuri ei hyydy vähän väliä. Leikkaa ruoho aluksi niin pitkäksi kuin mahdollista ja lyhennä sitä toisella kierroksella.

6. Tarkkaile etanoita

Jos haluat nauttia itse oman puutarhasi vihanneksista ja kasveista, huolehdi siitä, etteivät etanat valtaa kasvimaata. Voit virittää niille ansoja tai liimata ruukkujen reunoille kuparinauhaa. Hävitä etananmunat, jos löydät niitä.

7. Tarkkaile tuholaisia

Toukkien tai kirvojen valtaamat kasvit eivät voi hyvin. Tarkkaile kasveja tuhoeläinten varalta ja tartu toimeen, ennen kuin ne valtaavat liikaa tilaa.
Voit noukkia toukat pois käsin ja suihkuttaa kirvat pois vedellä. Voit käyttää myös hyönteissaippuaa tai veteen liotettua suopaa. Ne ovat suhteellisen hieno­varaisia torjunta-aineita, mutta niistä on apua kirvojen karkottamisessa.

8. Sido kasvihuoneen kasvit kunnolla

Kasvihuoneen vihannekset alkavat notkua tässä vaiheessa kesää. Vihannekset vetävät kasveja maata kohti, joten ne pitää sitoa kunnolla esimerkiksi muovitetulla rautalangalla.

9. Tuuleta kasvihuonetta

Kasvihuoneen idea on pitää kasvit lämpiminä, mutta niille voi tulla myös liian kuuma. Kasvihuonetta pitää tuulettaa kunnolla, kun lämpötila alkaa lähestyä 30:tä astetta, jotta kasvit pysyvät terveinä. Toinen tapa viilentää kasvihuonetta on maalata lasit himmentävällä maalilla. Se laskee lämpötilaa kuumimpina päivinä.

10. Kylvä uusia siemeniä

Keskikesällä voi kokeilla kasvattaa uuden sadon salaattia, retiisiä, pinaattia ja herneitä kylvämällä maahan uusia siemeniä. Loppukesästä ja alkusyksystä riippuu, kuinka isoksi ne ehtivät kasvaa. Uudet siemenet tarvitsevat paljon vettä itääkseen, joten muista kastella niitä helteellä säännöllisesti.

11. Leikkaa marjapensaat, kun marjat ovat kypsiä

Jos marjapensaiden oksat ovat liian tiheässä, pensasta pitää karsia. Marjat kehittyvät ja kypsyvät paremmin, kun ne saavat ilmaa ja valoa. Vanhimpien oksien leikkaaminen nuorentaa kasvia. Se kannattaa tehdä nyt, kun marjat pitää joka tapauksessa poimia.

12. Nosta ruukut varjoon

Jos matkustat lomalle helle­jakson aikana yli 2–3 päiväksi, ruukut kannattaa nostaa varjoon. Kasvit menestyvät paljon paremmin ja kestävät pari päivää ilman vettä, kun ne kastellaan hyvin ennen lähtöä.

13. Muista lannoitus – etenkin ruukuille

Kasveja pitää lannoittaa pitkin kesää. Etenkin ruukkukasvit kaipaavat lannoitusta, sillä niillä ei ole käytössään yhtä paljon ravinteikasta maata kuin maahan istutetuilla kasveilla. Voit käyttää joko nestemäistä, kasteluveteen sekoitettavaa lannoitetta tai hitaammin liukenevaa, kiinteää lannoitetta. Se voi olla joko teollisesti valmistettua väkilannoitetta tai esimerkiksi kanankakkaa.

14. Leikkaa nyt ja vältä piiskaversot

Keskikesä on hyvää aikaa hedelmäpuiden leikkaamiseen. Keväällä leikatut puut voivat kuivua, kun mahla vuotaa leikkauskohdista. Lisäksi keväällä leikattuihin puihin tulee enemmän niin sanottuja piiskaversoja. Kesällä on myös helppo nähdä, mistä kohdista puuta pitäisi karsia, kun lehdet ovat paikoillaan.

15. Uudet kasvit tarvitsevat paljon vettä

Juuri istutetuilla kasveilla on vain vähän juuria. Se tarkoittaa, että ne ovat erityisen alttiita kuivuudelle ja kaipaavat säännöllistä kastelua. Unohda satunnainen ja ylimalkainen roiskiminen ja kastele kasvit kunnolla juuria myöten. Vesi haihtuu nopeasti maan pinnalta.

    Muut lukevat juuri nyt …