1. Älä hätäile kastelun kanssa
Nurmikko voi näyttää keltaiselta ja kuihtuneelta kesähelteiden jälkeen. Se ei kuitenkaan tarkoita, että nurmikko on kuollut. Ruoho reagoi kuivuuteen kellastumalla ja herää henkiin, kun saa vettä. Kastelemisen sijaan ruohoa kannattaa tarkkailla sateen jälkeen. Sen jälkeen on helppo nähdä, onko nurmikko oikeasti kuollut joistakin kohdista.
Voit paikata paljaat kohdat kylvämällä niihin uusia siemeniä. Yleensä ruoho lähtee kasvamaan uudestaan heti, kun maa saa tarpeeksi vettä.
2. Avaa juuret solmulta, jotta ne juurtuvat hyvin
Pienissä ruukuissa olevat kasvit eivät yleensä selviä elossa pitkästä ja kuivasta hellejaksosta. Kasvit kannattaa ottaa pois pienistä ruukuista, ja juuret kannattaa levittää, jotta ne juurtuvat hyvin maahan tai uuteen ruukkuun. Pyri valitsemaan kasveja, joiden juuret näyttävät mehukkailta.
3. Kitke, ennen kuin siemenet leviävät
Jos pihallasi on vuohenputkia tai muita rikkakasveja, jotka leviävät siemenistä, kasvit kannattaa kitkeä hyvissä ajoin. Jos siemenet ehtivät kypsyä ja levitä, ne myös itävät ja kasvien poistamisesta tulee paljon vaikeampaa. Myös voikukat kannattaa kitkeä, ennen kuin haituvat lähtevät lentoon.
4. Peitä maan pinta rikkaruohoilta
Rikkaruohojen leviämistä on helppo rajoittaa vähentämällä paljasta maan pintaa. Voit käyttää katteena esimerkiksi ruohosilppua, sillä se estää siemeniä saamasta valoa ja itämästä. Silppu toimii samalla lannoitteena.
5. Leikkaa ruoho kahdesti
Jos ruoho on päässyt venähtämään pitkäksi kesäloman aikana, se kannattaa leikata kahteen otteeseen, jotta ruohonleikkuri ei hyydy vähän väliä. Leikkaa ruoho aluksi niin pitkäksi kuin mahdollista ja lyhennä sitä toisella kierroksella.
6. Tarkkaile etanoita
Jos haluat nauttia itse oman puutarhasi vihanneksista ja kasveista, huolehdi siitä, etteivät etanat valtaa kasvimaata. Voit virittää niille ansoja tai liimata ruukkujen reunoille kuparinauhaa. Hävitä etananmunat, jos löydät niitä.
7. Tarkkaile tuholaisia
Toukkien tai kirvojen valtaamat kasvit eivät voi hyvin. Tarkkaile kasveja tuhoeläinten varalta ja tartu toimeen, ennen kuin ne valtaavat liikaa tilaa.
Voit noukkia toukat pois käsin ja suihkuttaa kirvat pois vedellä. Voit käyttää myös hyönteissaippuaa tai veteen liotettua suopaa. Ne ovat suhteellisen hienovaraisia torjunta-aineita, mutta niistä on apua kirvojen karkottamisessa.
8. Sido kasvihuoneen kasvit kunnolla
Kasvihuoneen vihannekset alkavat notkua tässä vaiheessa kesää. Vihannekset vetävät kasveja maata kohti, joten ne pitää sitoa kunnolla esimerkiksi muovitetulla rautalangalla.
9. Tuuleta kasvihuonetta
Kasvihuoneen idea on pitää kasvit lämpiminä, mutta niille voi tulla myös liian kuuma. Kasvihuonetta pitää tuulettaa kunnolla, kun lämpötila alkaa lähestyä 30:tä astetta, jotta kasvit pysyvät terveinä. Toinen tapa viilentää kasvihuonetta on maalata lasit himmentävällä maalilla. Se laskee lämpötilaa kuumimpina päivinä.
10. Kylvä uusia siemeniä
Keskikesällä voi kokeilla kasvattaa uuden sadon salaattia, retiisiä, pinaattia ja herneitä kylvämällä maahan uusia siemeniä. Loppukesästä ja alkusyksystä riippuu, kuinka isoksi ne ehtivät kasvaa. Uudet siemenet tarvitsevat paljon vettä itääkseen, joten muista kastella niitä helteellä säännöllisesti.
11. Leikkaa marjapensaat, kun marjat ovat kypsiä
Jos marjapensaiden oksat ovat liian tiheässä, pensasta pitää karsia. Marjat kehittyvät ja kypsyvät paremmin, kun ne saavat ilmaa ja valoa. Vanhimpien oksien leikkaaminen nuorentaa kasvia. Se kannattaa tehdä nyt, kun marjat pitää joka tapauksessa poimia.
12. Nosta ruukut varjoon
Jos matkustat lomalle hellejakson aikana yli 2–3 päiväksi, ruukut kannattaa nostaa varjoon. Kasvit menestyvät paljon paremmin ja kestävät pari päivää ilman vettä, kun ne kastellaan hyvin ennen lähtöä.
13. Muista lannoitus – etenkin ruukuille
Kasveja pitää lannoittaa pitkin kesää. Etenkin ruukkukasvit kaipaavat lannoitusta, sillä niillä ei ole käytössään yhtä paljon ravinteikasta maata kuin maahan istutetuilla kasveilla. Voit käyttää joko nestemäistä, kasteluveteen sekoitettavaa lannoitetta tai hitaammin liukenevaa, kiinteää lannoitetta. Se voi olla joko teollisesti valmistettua väkilannoitetta tai esimerkiksi kanankakkaa.
14. Leikkaa nyt ja vältä piiskaversot
Keskikesä on hyvää aikaa hedelmäpuiden leikkaamiseen. Keväällä leikatut puut voivat kuivua, kun mahla vuotaa leikkauskohdista. Lisäksi keväällä leikattuihin puihin tulee enemmän niin sanottuja piiskaversoja. Kesällä on myös helppo nähdä, mistä kohdista puuta pitäisi karsia, kun lehdet ovat paikoillaan.
15. Uudet kasvit tarvitsevat paljon vettä
Juuri istutetuilla kasveilla on vain vähän juuria. Se tarkoittaa, että ne ovat erityisen alttiita kuivuudelle ja kaipaavat säännöllistä kastelua. Unohda satunnainen ja ylimalkainen roiskiminen ja kastele kasvit kunnolla juuria myöten. Vesi haihtuu nopeasti maan pinnalta.