3 tapaa torjua vuohenputki

Vuohenputki on sitkeä rikkakasvi. Se leviää maan sisällä juurirönsyjensä avulla ja sen siemenet kulkeutuvat tuulen mukana laajalle alueelle. Vuohenputken hävittämiseen tarvitaan kärsivällisyyttä.

Vuohenputken hävittäminen tehokkaasti

Vuohenputken kukinnot kypsyvät nopeasti siemeniksi, joten kukinnot on leikattava pois heti niiden ilmestyttyä. Pikkuruiset siemenet kulkeutuvat tuulessa pitkiä matkoja ja itävät sekä juurtuvat nopeasti.

Vuohenputken hävittämiseen ei ole olemassa yhtä helppoa tapaa, mutta onneksi keinoja on monia. Monivuotinen vuohenputki kasvaa ja leviää nopeasti ja se on äärimmäisen sitkeä. Se leviää pihalla laajoille aloille ja työntyy esiin yhä uusissa kohdissa, jos sen hävittämiseksi ei tehdä mitään.

Vuohenputken juuret voivat kasvaa maan sisässä parinkin metrin etäisyydelle ennen kuin ne työntävät esiin uuden verson. Juurten poistamista vaikeuttaa se, että ne ovat hauraita ja katkeavat helposti, jos niitä yrittää vetää maasta. Jokainen multaan jäänyt juurenpätkä kasvattaa uuden taimen, joten kasvit on poistettava juurineen tai juuret on näännytettävä.

Taistelu kannattaa aloittaa varhain keväällä. Kukkimaan ehtinyt kasvi tuottaa satoja siemeniä, jotka leviävät tuulessa laajalle alueelle. Pihaltaan vuohenputken hävittänyt saakin joka kevät varautua poistamaan uudet, tuulen tuomista siemenistä versoneet alut.

Lue lisää: Parhaat aseet voikukkia vastaan

Kaiva juuret pois

Vuohenputken tehokkain hävittämistapa on nostaa sen juuret pois maasta. Maa täytyy puhdistaa järjestelmällisesti pieni ala kerrallaan. Maata poistetaan lapiolla 30–40 cm syvyydeltä. Multa, joka halutaan käyttää uudelleen, on siivilöitävä puhtaaksi aika tiheäsilmäisellä verkolla.

Pois kaivettua maa-ainesta ei kannata käyttää samana kasvukautena uudelleen. On viisainta varmistaa, että siihen ei ole jäänyt kasvuvoimaisia juurenpätkiä. Siivilöidyn mullan voi varastoida ja syntynyt kaivanto pitää täyttää uudella, puhtaalla mullalla. Säkeittäin myytävässä mullassa ei ole juurikaan rikkakasvien siemeniä.

Perennapenkkiin päässyt vuohenputki pakottaa miettimään, olisiko syytä hävittää kasvusto ja ostaa puhdistettuun maahan uudet perennat. Monivuotisten kasvien juuria on hyvin vaikea puhdistaa niin hyvin, ettei niiden sekaan jäisi myös vuohenputken juuria.

Perennat, jotka halutaan säilyttää, on pantava "karanteeniin" eli niiden juuret puhdistetaan mahdollisimman hyvin ja kukat istutetaan väliaikaiseen penkkiin. Mahdollisia vuohenjuuren versoja pidetään silmällä. Puhtaaksi todetut kasvit voi syksyllä siirtää takaisin kasvupaikalleen uuteen multaan.

Peitä mustalla muovilla

Vuohenputkikaan ei elä ilman valoa, joten sen kasvupaikan voi peittää valoa läpäisemättömällä peitteellä, esim. muovikalvolla, jolloin kasvit kuolevat. Peitteen on oltava maassa vähintään vuoden ajan ennen kuin rikkakasvien häviämisestä voi olla varma.

Kannattaa muistaa, että menetelmä hävittää maasta myös hyödyllisiä mikro-organismeja.

LUE LISÄÄ: Käytätkö rikkaruohonpoltintasi väärin?

Leikkaa versot viikoittain

Vuohenputken juuret voi näännyttää myös ilman kaivelua. Se tarkoittaa jatkuvia tarkastuksia ja versojen leikkaamista. Tämä tehdään joka viikko koko kasvukauden ajan.

Samaa menetelmää voi käyttää esimerkiksi pensasaidan juurella, missä maata ei voi kaivella mielin määrin. Ei kannata vaipua epätoivoon, vaikka torjuntakerrat jäisivätkin silloin tällöin väliin. Vahvimmat juuret ovat saattaneet säilyä elinvoimaisina, mutta kasvusto on kuitenkin nyt selvästi taantunut.

Toimitus suosittelee: Vältä 4 tavallista leikkausvirhettä

Vuohenputken hävittäminen leikkaamalla versot viikottain

Järjestelmällinen versojen leikkaaminen läpi kesän näännyttää vähitellen vuohenputken juuret eikä niissä enää riitä kasvuvoimaa.

Vuohenputken voi pitää kurissa myös siimaleikkurilla eli trimmerillä. Rehottava vuohenputkiviidakko yksinkertaisesti ajetaan poikki riittävän usein. Paljaaksi jäävälle alalle kannattaa kylvää nurmisiementä. Vuohenputki ei kuitenkaan häviä tällä tavalla. Reuna-alueita on syytä pitää silmällä, jotta rikkakasvi ei ryöstäydy kukkapenkkeihin tai pensasaidan alustaan.

Nurmikenttää voi käyttää rajoittamaan vuohenputken levittäytymistä. Tiiviskasvuinen, vähintään kolme metriä leveä nurmikasvireunus estää vuohenjuuren juuristoa pääsemästä toisella puolella oleviin kukkapenkkeihin tai muuhun kuohkeaan maahan.

TÄRKEÄÄ: ÄLÄ TEE NÄIN

  • ÄLÄ käännä maata. Juuret katkeilevat pätkiksi, joista jokaisesta voi kasvaa uusi kasvi. Juurenpalojen seulominen mullasta on hidasta ja hankalaa eikä onnistu täysin.
  • ÄLÄ kompostoi ylös kaivettuja juuria. Vuohenputken juuret ovat kestäviä ja versovat uudelleen heti tilaisuuden tullen.
  • ÄLÄ istuta lahjaksi saatuja taimia, joita ei ole kasvatettu kauppapuutarhassa, ennen kuin olet tarkistanut juurakot perusteellisesti. Juuripaakku voi sisältää myös vuohenputken juuria, joten juuret on hyvä ensin puhdistaa ja istuttaa paljaina.

VINKKI: Tee este naapurin vuohenputkille

Vuohenputkien levittäytymisen naapurin pihalta voi estää kaivamalla rajalle kaivannon ja asentamalla kaivantoon metalli- tai muovi levyn, joka pysäyttää juurien etenemisen maan sisällä. 40 cm syvä este riittää.

VINKKI: Maukas vanha lääkekasvi

Vuohenputken nuoret versot ovat maukkaita ja niitä voi käyttää salaattina ja lisätä mausteeksi ruokiin. Kuivatuista lehdistä voi tehdä teetä tai talviherkkua lemmikkikanille. Vuohenputkea on muinoin käytetty lääkkeenäkin. Sillä on lääkitty mm. kihtiä ja reumatismia.

    Muut lukevat juuri nyt …