Kuitukangas

Kuitukangas on hyvä ja kestävä ratkaisu sekä hiekan ja soran erottamiseen, rikkaruohon ehkäisemiseen että lintujen marjoihin suuntaamien ryöstöretkien estämiseen.

Harva materiaali täyttää yhdellä kertaa näin monta toiveominaisuutta: harsomainen ja ultrakevyt, vettä läpäisevä mutta kuitenkin sitkeä. Polyesterikuiduista valmistettu suodatinkangas estää maa-aineksia sekoittumasta toisiinsa ja hiekkaa ja soraa tukkimasta salaojitusputkia.

Vesi valuu kankaan läpi ja kangasta voi rullata, taittaa ja leikata tarpeen mukaan. Suodatinkankaita valmistetaan eripaksuisina ja erivärisinä, mikä tekee siitä entistäkin monikäyttöisemmän.

Paksut kuitukangasvaihtoehdot kestävät erittäin suurta kulutusta ja pystyvät pitämään teräväkulmaiset pihakivet erillään niiden alla olevasta maakerroksesta ilman, että kangas hajoaa, vaikka kiveys olisi raskaasti liikennöity.

Ohuet suodatinkankaat voivat puolestaan korvata muovin, kun kasveja halutaan suojata pieniltä yöpakkasilta tai marjapensaita linnuilta niin, että pensaat saavat kuitenkin sadevettä.

Näiden ääripäiden lisäksi on monia muita kangasvaihtoehtoja, joilla voi ehkäistä rikkaruohojen kasvua tai rajata tehokkaasti kasvualueita estämällä auringonvalon pääsyn mutta päästämällä sadeveden läpi. Valitse kohteeseesi sopivan paksuinen kangas. Lue lisää näiltä sivuilta.

Erottelee maakerrokset

Kun hiekka- ja maakerrokset halutaan pitää erillään tai salaojitus vapaana hiekasta, suodatinkankaan tulee olla vahva ja joustava.

Kankaan pitää toimia kuten siivilä, joka päästää veden lävitseen, mutta pitää hiekan, soran ja pienet kivet poissa ja omissa kerroksissaan. Kangas on yleensä kaivettu hiukan maan sisään, eikä sitä voi kovin helpolla vaih-taa, joten sen täytyy kestää hiekan ja soran painetta ja kulutusta sekä asennusvaiheessa että käytössä pienten hiukkasten hiotessa kangasta. Tällöin suodatinkankaan tulee olla tarpeeksi vahva. Useimmissa tapauksissa kyse on kankaasta, jonka vahvuus on yli 100 g/m2.

Salaojitus: Kangas asennetaan salaojituksen ympärille, mikä varmis-taa, että ympärillä oleva hiekka-, maa- ja muu pienhiukkassaines ei huuhtoudu salaojitussepeliin ja -putkiin niin, että ne tukkeutuvat. Sadevesisäililöt: Sadevesisäiliöt sisältävät suuria määriä sadevettä, joka siivilöityy säiliöstä ympärillä olevaan maahan. Suojaamalla säiliö kuitukan-kaalla vältetään säiliön tukkeutuminen hiekasta ja maa-aineksista.

Estää rikkaruohoja

Voit tuhota ja estää rikkaruohojen kasvun ja pitää laatta- ja soralaatoitukset ajoteillä ja puutarhassa kunnossa suodatinkankaalla. Kangas ei saa päästää valoa, ja sen tulee olla UV-suojattu. Tähän tar-koitukseen sopii parhaiten vähintään 50-100 g/m2 kuituja sisältävä suo-datinkangas. Kankaan on siivilöitävä vettä, lannoitteita ja muita ravinteita, mutta oltava valotiivis. Tämän vuoksi ”rikkaruohokankaat” ovat yleen-sä tumman sävyisiä. Kangas asetetaan kohteen päälle tai tiiviisti sen pinnalle, joten sen tulee olla UV-suojattu, jotta se ei kulu ja haperru auringosta.

Rikkaruohojen raivaus: Kuitukangas suojaa hankalilta vuohenputkilta, nokkosilta ymv. Unohda kuokka ja varmista kivien tai keppien avulla, että kangas pysyy tiiviisti maata vasten. Tämä saa rikkaruohot luovuttamaan.

Ehkäise rikkaruohoja: Kun perustat uutta kasvipenkkiä, voit ehkäistä rikkaruohojen kasvua asettamalla maahan kuitukankaan ja tekemällä siihen pieniä reikiä kukkapenkkiä koristaville kasveille ja kukille. Voit suojata kangasta hakkeella tai sepelillä.

Tehostaa kasvua

Kevyt suodatinkangas sopii yrttimaahan ja muihin mahdollisiin kohteisiin, joissa kasvua halutaan edistää.

Kevyt ja läpinäkyvä noin 10-50 g/m2:n harsomainen kuitukangas on muovia parempi vaihtoehto varhaisporkkanoiden, pienten kesäkukkien tai kasvimaan marjojen suojaamiseen. Kuitukangas (jota kutsutaan myös kasvikankaaksi) päästää lävitseen sekä valoa, ilmaa että vettä, mutta suo-jaa linnuilta ja tuulelta ja pitää samalla hieman lämpöä.