Rajaa nurmikko selkeästi

Kun asetat kahdenlaisia betoniharkkoja kouruun ja vuoraat sen kuitukankaalla, rajaat nurmen istutuksista huomaamattomasti mutta tehokkaasti.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 päivää
Hinta
120 euroa

Johdanto

Useimmat pihanomistajat eivät voi kuin ihmetellä, miten nurmi lähes kuin itsestään valtaa yön pimeydessä kukkaistutukset ja pensasalueet.

Vaikka rakentaisimme pihakivistä ja betoniharkoista järeän linnakkeen istutusten eteen, emme yleensä ehdi edes kääntää selkää, ennen kuin ruoho on ryöminyt kivien yli ja ali väärälle puolelle.

Nyt saat ohjeet reunukseen, jota nurmen on pakko kunnioittaa. Näin et joudu trimmaamaan nurmikon reunoja joka vuosi, ja saat pihaasi selkeät linjat ja koko puutarhaan siistimmän ilmeen.

Reunus kostuu kahdesta kivirivistä. Istutuksia vasten on irtomaata ja pinnalle kuoriketta 20 cm korkeudelle reunakivien viereen. Ruohosivustalle tehdään kapea kivikaistale maan tasalle, jotta ruoho on helppo leikata aivan reunaan asti. Reunakivet valetaan betoniin ja kuitukangas takaa reunuksen kestävyyden.

Ohjeet

01
Kourun valmistelu 6 Vaihe

1

Ensin kaivetaan oja. Linja on merkitty narulla, jotta nurmen vastaisesta reunas-ta saadaan tarkka. Multa poistetaan ja tilaa tehdään vähintään 5 cm:n betonikerrokselle reunakivien alle. Kaivamme 25 cm syvyyteen.

2

Tiivistä pohja. Kun kaivuu on tarpeeksi syvä, ja kaikki multa kasvinjäänteineen on poistettu, pohja tiivistetään tolpalla tai kotitekoisella juntalla.

3

Oja vuorataan kuitukankaalla (E). Se estää juuria ja nurmea työntymästä kivien väliin reunalinjalla.

4

Oja täytetään tasoitushiekalla (C). Tämä on tarpeen, jos multakerros on niin paksu, että oja on nyt syvempi kuin reunakivien asennussyvyys. Tämä myös helpottaa aina työtä, sillä hiekkakerros on helpompi tasata tasaiseksi pohjaksi.

5

Hiekka tasataan yksinkertaisella muotilla, joka on leikattu ylijääneestä vaneripalasta. Muotti on T-kirjaimen mallinen ja sen kulmat on pyöristetty. Pystyosa ulottuu 15 cm:n etäisyydelle vaakapalan alareunasta.

6

Hiekka tiivistetään juntalla. Jos maa on kovin kuivaa, voit kostutttaa sitä hieman, niin se pakkautuu tiiviiksi. Täytä ojaa uudelleen, oikaise ja tiivistä, kunnes hiekkataso on oikea. Juntta on tolp-pa, johon on kiinnitetty poikittaiskahva.

02
Pystykivet 6 Vaihe

1

Betoni (D) sirotellaan kuivan ojan pohjalle. Käytämme valmiiksi sekoi-tettua betonia. Säästät rahaa, jos sekoitat hiekan ja sementin itse, mutta valmiin sekoituksen käyttö on helpompaa ja materiaalihukka on pienempi.

2

Nyt lisätään vesi. Sitä ei laiteta liikaa, sillä koostumuksen täytyy olla niin kiinteä, että betoni kannattelee ja tukee painavia kiviä. Sekoita lapion avulla.

3

Kiristämme jälleen narun. Nurmi on harvoin täysin tasainen. Narun avulla reunakivet saadaan asetettua vähintään 5 cm maantason yli, mutta kuitenkin korkeintaan puolen korkeutensa verran maanpinnan tasosta.

4

Reunakivet (A) asetetaan nyt narun mukaan. Muista jättää 2 mm rakoa naruun, jotta kivet eivät osu siihen. Muista jättää reunakivien väliin 2-5 mm rakoa saumaa varten, jotta saat kivien väliin tiiviin saumahiekan.

5

Harkot (A) tuetaan kiinteähköön betoniin hyvin. Betoni ei saa olla niin kosteaa, että harkot vajoavat. Näin voit oikaista niitä tarkasti joka suuntaan, aivan kuten kiviä hiekalle asennettaessa.

6

Kuivabetonista rakenetaan kol-miomainen tuki harkkojen molem-mille puolille. Kolmiot ovat noin 5 cm leveät ja 10 cm korkeat. Pidä huoli, että harkot myötäilevät narua 2 mm:n etäisyydellä.

03
Matala oja 8 Vaihe

1

Hiekkapohja oikaistaan matalia kiviä varten. Kun betoni on kovettunut vuorokauden tai pari, nurmea vasten oleva reuna täytetään hiekalla ja oikaistaan uudella muotilla, jolla saadaan tasainen etäisyys reunakivien (A) yläreunan ja hiekan väliin.

2

Hiekkapeti tiivistetään juntalla, hiekkaa lisätään jne., kunnes hiekkapinta on korkeimmalta kohdaltaan betonikivien paksuuden verran miinus 10 mm nurmitason alapuolella.

3

Betonikivet (B) asetetaan hiekalle. Muista jättää saumavaraa 2-5 mm sekä kivien väliin että kivien ja reunakivien väliin.

4

Betonikivet (B) tuetaan paikalleen niin, että ne ovat kaikki samassa tasossa ja sijoittuvat kaikki yhtä paljon reunakivien (A) yläreunan alapuolelle.

5

Kuitukangas (E) leikataan betonikivien (B) yläreunan tasoon. Nurmi peittää reunan nopeasti kokonaan.

6

Kivet saumataan huolellisesti oikealla saumahiekalla, joka pakkautuu tiiviisti, koska se koostuu erikokoi-sista hiekkajyvistä. Puolen tuuman saumat keräävät nurmensiemeniä, tiiviit saumat pitävät ruohon poissa ja pysyvät kuivina.

7

Lopuksi nurmea painetaan tiiviis-ti alaspäin, jotta betonikivet pysyvät paikallaan sivusuunnassa. Istutusten puolella betoni pitää reunakivet paikallaan, joten tällä puolella tasoitamme vain maapinnan.

8

Uuden reunuksen matalampi osa mahdollistaa ruohonleikkuun aivan rajalle asti.

Materiaalit

  • 20 suoraa reunakiveä (A) á 6 x 20 x 50 cm, pyöristetty yläreuna
  • 50 betonikiveä (B) á 10 x 20 x 6 cm
  • 0-4 mm tasoitushiekkaa (C), 200
  • Kuivabetonia (D), 6 säkkiä á 25 kg
  • Saumahiekkaa, 5 kg
  • Kuitukangas (E), 10 x 1 m

Vie aikaa

1 päivä/10 m reunus. Aika jakaantuu 2 päivälle betonin kuivumisesta johtuen.

Hinta

Noin 120 €/ 10 m

Vaikeusaste

Hyvin helppo. Vaikeinta on saavuttaa oikea korkeus, jos nurmi on hyvin epätasainen.

Piirustus

Nurmikon laattareunus

Tarvikeluettelon materiaalimäärät riittävät 10 m:n reunukseen.

Nurmikon laattareunus

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Nurmikko