4-vaiheinen kevytbetonin työstöopas

Kevytbetoni on mainio rakennusmateriaali – sillä rakennat helposti ja nopeasti, ja se on helppo räätälöidä ja sovittaa kunkin kohteen mukaan. Näytämme, kuinka työstät monipuolisia kevytbetonilevyjä.

Mainio kevytbetoni on nopea ja helppo rakennusmateriaali.

Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Kyse on kuitenkin samasta monipuolisesta rakennusmateriaalista: kevytbetoniharkoista tai -levyistä. Materiaali on mainiota, sillä se ei paina kovinkaan paljon ja sitä on helppo sahata. Siitä voi työstää tarkalleen tietyn kokoisia kappaleita – kuin erikokoisia legopalikoita.

Myös käyttömahdollisuuksia on lukuisia. Kevytbetonista voi rakentaa seiniä ja suihkutilakalusteita, kellareita ja tilanjakajia. Työ etenee nopeasti, sillä kappaleet vain pinotaan päällekkäin ja niiden väliin levitetään laasti. Tämän vuoksi kevytbetoni sopii erityisen hyvin kodin remontteihin ja nikkarointihankkeisiin.

LUE LISÄÄ: Näin käytät kevytsoraharkkoja

Kevyttbetoni sopii kosteisiin tiloihin

Kevytbetoni valmistetaan sementistä, hiekasta, vedestä ja kalkista. Se ei lahoa eikä homehdu, ja tämän vuoksi materiaali sopii kosteisiin tiloihin, kuten suihku- ja kylpyhuoneisiin. Kevytbetoni myös hengittää ja päästää kosteuden lävitseen, joten levyt eivät kärsi kosteusongelmista.

LUE LISÄÄ: Sisäpuolinen eristys kevytbetonilla

Näin työstät kevytbetonilevyjä

Näiden neljän helpon neuvon avulla rakennat kevytbetonista mitä vain:

1. Sahaus

Levyt on helppo sahata juuri halutun mittaisiksi. Sahaus sujuu helpoiten tähän tarkoitetulla harvaan hammastetulla terällä eli kevytbetonisahalla. Voit käyttää myös käsisahaa, mutta sen hampaat kuluvat hyvin nopeasti.

2.Laasti

Kevytbetonilevyt liimataan yhteen erikoislaastilla. Sitä levitetään vain ohuehko kerros, jotta levyt asettuvat mahdollisimman tiiviisti toisiinsa. Laasti levitetään tasaisesti hammaslastalla tai erikoisliimakauhalla, jonka leveys vastaa levypinnan leveyttä. Laastia saa valmiina jauheena. Siihen lisätään vesi, ja seos sekoitetaan hyvin porakoneeseen kiinnitetyllä vispilällä.

3. Saumat

Jotta levyjen saumoista tulisi mahdollisimman lujat, niihin lyödään saumalevyt. Ne isketään vasaralla keskelle levysaumaa.

4. Kiinnitys

Isommissa rakenteissa levyt on kiinnitettävä tukevasti seinään, esimerkiksi kulmaheloilla. Helat kiinnitetään nauloilla. Jos rakennat esim. lisärakennusta, jossa on kevytbetoniset sisäseinät, voit hyödyntää nk. tiili- tai harkkositeitä. Ne ovat pitkiä rautatankoja, jotka kiinnitetään seinään ja jyrsitään kevytbetonilevyyn.

LUE LISÄÄ: Kulmarauta: Rakenna kulmaraudoilla

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Kevytbetoni