Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kulmarauta: Rakenna kulmaraudoilla

Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Kulmaraudat ovat yleisiä rakennuskiinnikkeitä, joiden koko ja malli vaihtelevat käyttötarkoituksen mukaan. Oikein käytetyt kulmaraudat takaavat, että liitokset kestävät. Esittelemme suosituimmat kulmaraudat ja kerromme, miten niitä käytetään.

Kulmaraudat: Puurakenteet
Kulmarauta: Miten kulmarautoja käytetään?

LUJUUTTA: Muutamalla erilaisella kulmaraudalla voi liittää yhteen melkein mitä tahansa.

MIHIN KULMARAUTOJA KÄYTETÄÄN?

Kulmaraudat: Puurakenteet

KULMARAUTA: PUURAKENTEET
Kulmaraudat ovat hyvä ja kestävä vaihtoehto puurunkojen rakentamiseen. Niitä voi käyttää esimerkiksi vajan, terassin tai portaiden tekemiseen.

Kulmaraudat

KULMARAUTA: ANKKUROINTI
Kulmaraudat sopivat hyvin puurakenteiden kiinnittämiseen. Kulmaraudoilla voi kiinnittää esimerkiksi vajan rungon alaohjauspuut betonisokkeliin.

Kulmaraudat

KULMARAUTA: KALUSTEET, PÖYTÄLEVYT, YMS.
Kaupoissa on myös pieniä kalustekulmarautoja. Niitä voi käyttää kalusteiden kokoamiseen hankalien tappi,- sormi- ja lamelliliitosten asemesta.

MITEN KULMARAUTOJA KÄYTETÄÄN?

Kulmaraudat

Kulmaraudat pitää yleensä kiinnittää niin monesta reiästä kuin mahdollista. Ruuveja tai ankkurinauloja ei kuitenkaan kannata kohdistaa liian lähelle puun päätä, jotta puu ei halkea.

Ylemmässä kuvassa on rakenne, jossa tuuli nostaa lankkua ylöspäin. Suurin kuormitus kohdistuu vaakatasossa olevaan siipeen, joten sen kaikkiin reikiin ruuvataan ruuvit tai lyödään ankkurinaulat.

Kulmaraudat

Alemmassa kuvassa kulmaraudan tarkoitus on pitää osat yhdessä ja estää niitä vääntymästä irti toisistaan. Kulmarauta tukee rakennetta parhaiten, kun se painetaan tiukasti nurkan pohjaan. Silloin kuormitus jakaantuu tasaisesti kulmaraudan kumpaankin siipeen.

Lue lisää: helat

TÄRKEÄÄ! Kulmarauta

Kulmaraudat tuntuvat todella vahvoilta. Onko niitä pakko käyttää esimerkiksi kattoristikon tai tolpan molemmin puolin? Eikö yksi kulmarauta aja saman asian kuin kaksi? Valitettavasti ei. Jos kulmarauta asennetaan vain toiselle puolelle kattoristikkoa, kulmarauta pääsee vääntymään toiseen suuntaan.

Kulmaraudat

ERILAISIA KULMARAUTOJA

Kulmaraudat

KULMARAUTA: TAVALLINEN KULMARAUTA
Keveisiin rakennelmiin käytetään kulmarautoja, joissa on kahdenkokoisia reikiä. Viiden millin reiät on tarkoitettu ruuveille ja ankkurinauloille, kahdeksan millin reiät sopivat täkkipulteille. Paljon eri kokoja.

Kulmaraudat

KULMARAUTA: VAHVISTETTU KULMARAUTA
Keskeltä vahvistetut kulmaraudat ovat erittäin vahvoja ja kestävät kovaa vääntöä. Useita eri malleja, joiden täkkipulttien eli kansiruuvien reikien koot vaihtelevat 8,5–13 millin välillä.

Kulmaraudat

KULMARAUTA: REUNAVAHVISTETTU KULMARAUTA
Kulmarauta voi olla vahvistettu myös reunoilta. Reunavahvistetut kulmaraudat on tehty tavallista ohuemmasta raudasta, joten ne ovat hieman muita kulmarautoja kevyempiä.

Kulmaraudat

KULMARAUTA: PYÖRISTETTY KULMARAUTA
Pyöreäksi taivutettuja kulmarautoja voi käyttää pyöreiden puiden kuten rankojen ja seipäiden kiinnittämiseen.

Kulmaraudat

KULMARAUTA: BETONIKULMARAUTA
Betonikulmarautoja käytetään esimerkiksi silloin, kun alaohjauspuu pitää kiinnittää betonisokkeliin. Lyhyen sivun pitkänmuotoinen reikä helpottaa kulmaraudan kohdistamista.

Kulmaraudat

KULMARAUTA: KALUSTEKULMARAUTA
Käytetään esimerkiksi kaappien ja sokkelien kokoamiseen. Pitkänmuotoiset reiät helpottavat rautojen kohdistamista. Sekä sähkösinkittyjä että valkoiseksi maalattuja vaihtoehtoja. Useita eri kokoja.

Kulmaraudat

KULMARAUTA: KEVYTBETONIKULMARAUTA
Kevytbetonilaatat ja -harkot kannattaa kiinnittää kattoon tai muihin rakenteisiin taipuvilla kulmaraudoilla. Taipuva kulmarauta pehmentää rakenteiden liikkeitä ja ehkäisee harkkojen murtumista.

Kulmarauta: Nauloja vai ruuveja kulmarautojen kiinnittämiseen?

Kulmaraudat pysyvät paikallaan kaikkein lujimmin, kun ne kiinnitetään ruuveilla. Kulmarautaruuvit ovat neljä milliä paksuja, mutta niiden kaulus on viisimillinen, joten ruuvit sopivat tiukasti kulmarautojen reikiin. Ruuvit kannattaa asentaa sopivalla vääntömomentilla, jotta ruuvit eivät katkea, kun kaulus painuu reikään.

Kulmaraudat voi kiinnittää myös pyöreillä ankkurinauloilla, joita käytetään naulalevyjen kiinnittämiseen. Naulat ovat neljä milliä paksuja, mutta niiden viisimillinen kaulus sopii tiukasti kulmaraudan reikään.

Luo Profiili

purchase.course_name_message

Luo Profiili
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin