Jalkalistat tiiviisti lattiaa vasten

Jos jalkalistan ja lattian väliin jää rako, listan voi irrottaa, muotoilla lattiapinnan mukaan ja kiinnittää uudelleen, nyt hieman alemmaksi.

Johdanto

Jos lattian ja jalkalistan välisestä raosta on tullut liian iso, se on helppo kattaa varjolistalla. Jos et kuitenkaan halua lisälistaa, voit sahata jalkalistan alareu-nan niin, että se myötäilee lattiapintaa.

Piirrä ensin koko jalkalistaan merkkiviiva täsmälleen samalle korkeudelle lattiapinnasta. Voit tehdä sen esimerkiksi kiilaan kiinnitetyllä lyijykynällä.

Hankalinta on yleensä irrottaa jalka-listat vaurioittamatta niitä ja seinää sekä työstää seinän ja sahatun jalkalistan väli siistiksi. Tämän vuoksi jalkalistojen ja lattian välinen rako on parasta viimeis-tellä siinä vaiheessa, kun on joka tapauksessa remontoimassa huonetta tai uusi-massa kuluneita jalkalistoja.

ONGELMA:
Jalkalista ei istu tiiviisti vinoa lattiapintaa vasten.

RATKAISU:
Vedä listaan viiva lattiapinnan mukaan ja sahaa lista sitten viivaa pitkin.

Vie aikaa

Tunti

Hinta

Muutama euro uutta kiinni-tystä varten, jos saat vanhat listat siististi irrotettua. Muutoin joudut ostamaan uudet listat.

Vaikeusaste

Hyvin helppo

Ohjeet

1

Etsi kohta, jossa lattian ja listan välinen rako on suurin. Vähintään tämän verran joudut sahaamaan jalkalistoja eli tämä on lyijykynän korkeus lattiapinnasta. Teippaa kynä kiinni esimerkiksi kiilaan niin, että terä sijoittuu 2 mm raon yläpuolelle.

2

Vedä nyt listaan merkkiviiva koko listan pituudelta samalle etäisyy-delle lattiasta. Pidä kynää täysin suorassa kulmassa seinään nähden ja siirrä kiilaa rauhallisesti eteenpäin. Irrota sitten listat. Viillä ensin listan yläreuna irti seinästä.

3

Sahaa irrottamasi listat pistosahalla. Kun sahaat takapuolelta, voit seurata tarkasti etupuolen viivaa eikä etupuoli rispaannu. Kaksi lisämillimetriä takaavat, että sahauslinjasta tulee kauttaaltaan yhtenäinen.

4

Kiinnitä lista seinään samalla kun painat sitä lattiaa vasten esim. asetta-malla sen päälle lyhyen laudan ja paina-malla sitä polvella. Liimaa, naulaa tai ruuvaa lista kiinni. Käytä tarvittaessa seinämate-riaaliin sopivia ruuvitulppia.

Piirustus

Näin lista sovitetaan

Näin lista sovitetaan

Video

TEKNIIKAT: Jalkalistan sahaaminen vinon lattian mukaan

Listat saa samaan linjaan yksinkertaisella työkalulla

Video

VINKIT: Paina jalkalista lattiaan

Video

TYÖKALUT: Näin käytät pistosahaa

Videolla esitellään pistosahan käyttömahdollisuudet, terät ja toiminnot. Oikeilla asetuksilla pistosahalla voi tehdä melkein mitä tahansa: kaarresahauksia, suoria sahauksia sekä nopeita ja karkeita sahauksia. Oikean terän kanssa pistosahalla voi sahata puuta, muovia, metallia ja herkkiä materiaaleja.

Video

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Lisää samasta aiheesta Paneelit