Siisti huijaus: Valejiiri

Voit sahata helposti vinoihin sisänurkkiin sopivat jalkalistat, jotka näyttävät täydellisiltä ja siltä, kuin ne olisi tehty kaikkien sääntöjen mukaan. Katso tästä, miten saat hyvän lopputuloksen.

Vaikeusaste
Vie aikaa
15 minuuttia
Hinta
Ilmaiseksi
Lopputulos näyttää tältä, jos listat sahataan suorassa kulmassa.

Lopputulos näyttää tältä, jos listat sahataan suorassa kulmassa.

Johdanto

Jalkalistojen sahaaminen sisänurkkiin ei ole niin yksinkertaista, kuin miltä se kuulostaa.

Paperilla kyse on vain siitä, että kaksi listaa sahataan 45 asteen kulmassa ja painetaan toisiaan vasten. Se toimii kuitenkin vain siinä tapauksessa, että seinät ja lattia ovat suoria. Oikeissa rakennuksissa sellaiset nurkat ovat harvassa.

Onneksi voit estää saumojen irvistelyn tekemällä jokaisen liitoksen erikseen sisänurkan kulman mukaan.

Tekniikka perustuu siihen, että vain listojen yläosat sahataan 45 asteen kulmassa. Listojen pystyosat sahataan sen mukaan, kuinka vinoja seinät ovat. Siistien saumojen salaisuus perustuu ennen kaikkea huolelliseen mittaamiseen ja siihen, että nurkat tehdään rauhassa yksi kerrallaan.

Ohjeet

01
Sahaa jalkalistat yksi kerrallaan 7 Vaihe

Sisänurkan listoittaminen alkaa kulman mittaamisesta. Valitettavasti jokainen kulma on erilainen. Tekniikka on sama, mutta mitat vaihtelevat. Sen jälkeen saha pitää säätää kaikessa rauhassa oikeaan kulmaan. Listojen yläosat sahataan 45 as­ teen kulmassa, mutta pystyosien sahaamisessa pitää ottaa huomioon sisänurkan kierous. Suurin osa työstä liittyy jälkimmäisen listan sahaamiseen. Ensimmäinen lista asennetaan ennen toisen sahaamista.

1

Aseta suorakulma lattiaa ja jalkalistaa vasten ja tarkista kulman suoruus. Mittaa mahdollisen raon leveys, sillä tarvitset mittaa myöhemmin.

2

Piirrä jalkaosan yläosaan 45 asteen kulmassa oleva viiva suorakulman takapuolen avulla.

3

Sahaa viivan kohdalta listasahalla tai jiiri­ laatikon avulla. Pidä huoli, ettei terä mene listan yläosaa syvemmälle. Jos lista on nelikulmainen, terän pitää pysähtyä ensimmäisen viidesosan kohdalle.

4

Piirrä kulman mitat listaan sahausuran alle.

5

Sahaa lista pistosahalla. Kiinnitä huomiota siihen, että sahaat siististi ja suorassa kulmassa. Sahausuran pitää osua täsmälleen yläreunan sahausuran kohdalle. Tasoita pystyosan ja yläreunan välinen kieleke pistosahalla.

6

Listat sopivat jo melkein yhteen. Nyt pitää sahata paikka kielekkeelle, joka tulee vastakappaleen päälle. Pidä listaa aiemmin asennettua listaa vasten ja tee kielekkeen kohdalle naarmu nurkasta ulospäin.

7

Poista merkitty alue mattoveitsellä. Veistä puuta vähän kerrallaan, jotta nurkkaan ei tule rakoa. Jatka, kunnes sauma näyttää siistiltä.

Materiaalit

  • Kaksi jalkalistaa

Erikoistyökalut

  • Listasaha tai jiirilaatikko
  • Iso suorakulma
  • Pistosaha

Vie aikaa

Yhden nurkan listoittaminen vie noin varttitunnin.

Hinta

Ilmaista listoja lukuun ottamatta.

Vaikeusaste

Tekniikka ei ole vaikea, mutta sen omaksuminen vie jonkin verran aikaa.

Video

Koristelista - sisänurkka

Tiivis sauma, vaikka seinät ovat vinot

Sahaa siististi pistosahalla

Näin käytät pistosahaa

Videolla esitellään pistosahan käyttömahdollisuudet, terät ja toiminnot. Oikeilla asetuksilla pistosahalla voi tehdä melkein mitä tahansa: kaarresahauksia, suoria sahauksia sekä nopeita ja karkeita sahauksia. Oikean terän kanssa pistosahalla voi sahata puuta, muovia, metallia ja herkkiä materiaaleja.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Lisää samasta aiheesta Paneelit