Näin korjaat palahuopakaton

Vyöltä putoava vasara tai yksi varomaton askel voi tehdä reiän auringon kuumentamaan huopakattoon. Onneksi huopapaanuista tehty katto on helppo korjata. Paikasta tulee täysin huomaamaton.

Huopapaanun alareunassa on kuusikulmaisia kuvioita. Palahuopaa on helpompi käyttää kuin isoja huoparullia. Palahuopakatto on myös helpompi korjata, sillä korjattua kohtaa on mahdotonta erottaa.

Tee paikka valmiiksi

Reikäistä huopapaanua ei kannata vaihtaa kokonaan uuteen, sillä kokonaisen paanun vaihtaminen on vaikeaa.

Leikkaa huovasta niin iso korjauspalanen, että sen reunat menevät 15–20 milliä yläpuolella olevan huopapaanun alle. Se on tärkeää, jotta paikatusta kohdasta tulee tiivis.

Voit soveltaa samoja ohjeita myös siinä tapauksessa, että huopapaanujen alla on alushuopa, kunhan et leikkaa alushuopaa rikki.

1. Piirrä kattoon viivat rikkinäisen paanun reunalinjojen jatkoksi. Tarvitset viivoja korjauspalan tekemiseen.

2. Piirrä samanlaiset viivat korjauspalaan. Aseta korjauspala särkyneen paanun päälle ja piirrä viivat.

3. Leikkaa korjauspala 15–20 milliä viivojen ulkopuolelta, jotta korjauspala yltää tarpeeksi kauas yläpuolisen rivin alle ja katosta tulee täysin tiivis.

Materiaalit: Paanut ja liimat

Huopapaanut ovat kapeita huopakaistaleita, joiden ulokkeet jäljittelevät perinteisen paanukaton ulkonäköä. Huopapaanut ovat käteviä, ja niihin tulleet reiät on helppo paikata siten, ettei korjauskohta erotu muusta katosta. Huopapaanujen korjaamisessa pitää käyttää tarpeeksi liimaa, jotta saumoista tulee tiiviit. Kumibitumiliimaa myydään sekä isoissa 5 litran purkeissa että kätevissä putkiloissa, joissa on tarpeeksi liimaa pieniin korjauksiin.

LUE LISÄÄ: Näin asennat huopapaanut

Irrota vanha paanu

1. Lämmitä särkyneen paanun päällä olevaa paanua lämpöpuhaltimella ja irrota ylempi paanu. Käytä nostamiseen litteää puukapulaa.

2. Työnnä kaksi kapulaa ylemmän huovan alle. Odota, että paanun alla oleva liima viilenee ja kuivuu, ennen kuin jatkat työtä.

3. Asenna korjauspala oikeaan paikkaan ja leikkaa särkynyt paanu irti. Vedämattoveistä korjauspalan reunoja pitkin.

4. Irrota särkynyt paanu. Lämmitä paanua, työnnä kapulat sen alle ja nosta.

Kiinnitä paikka

1. Levitä kumibitumiliimaa korjauspalan taustalle ja kattoon. Muista puristaa liimaa myös ylemmän paanun alle.

2. Paina korjauspala paikalleen ja varmista, että se on linjassa muiden paanujen kanssa. Lämmitä palasta varovasti kuumailmapuhaltimella, ja paina palanen paikalleen. Anna liiman kuivua pari minuuttia.

3. Levitä liimaa ylemmän paanun pohjaan. Lämmitä ylempää palasta ja paina se kiinni liimaan.

4. Lyö ylempi paanu kiinni alempaan vasaran ja puukapulan avulla, jotta liima leviää hyvin ja sauma painuu tiiviisti kiinni.

    Muut lukevat juuri nyt …