5 VINKKIÄ: Näin poistat kalkin kylpyhuoneesta

Jos vedessä on kalkkia, kylpyhuoneen laatoissa ja hanoissa on aina enemmän tai vähemmän kalkkitahroja. Tahrojen poistamiseen on onneksi muutamia helppoja ja tehokkaita keinoja.

1. Kalkki ei kiinnity autovahaan

Kylpyhuoneen kalkkitahrojen syntymisen voi ehkäistä autovahalla. Kiillota kalkittomat ja kuivat laatat (värittömällä) autovahalla.

Tämän jälkeen vesi valuu niiltä pois, jolloin kalkki ei tartu kiinni. Älä käsittele vahalla lattiaa, sillä siitä tulee liukas.

Kalkinpoisto autovaha

Autovaha hylkii vettä ja ehkäisee kalkkitahrojen syntymistä.

2. Pese lasit etikalla ja tiskiaineella

Veden kalkki jättää raitoja ja läikkiä vastapestyihin ikkunoihin, joten vesi kannattaa ensin keittää. Tämä on kuitenkin vaivalloista. Helpompi keino on lisätä
veteen hieman talousetikkaa, sillä se sitoo kalkin.

Lisää myös vähän astianpesuainetta, sillä se helpottaa rasvan ja lian liukenemista.

Näin saat laseista varmasti täysin kirkkaat.

3. Kalkinpoisto konetiskiaineella

Kokeile WC-pöntön pesuun astianpesukoneen pesuainetablettia ja kannullista kiehuvaa vettä. Anna aineiden vaikuttaa muutama tunti ja harjaa sitten WC-istuin puhtaaksi.

Näin pääsee eroon liasta ja kalkkijäänteistä. Jos asuu alueella, jonka vesi on hyvin kalkkipitoista, käsittelyn voi joutua uusimaan. Toista käsittely säännöllisin väliajoin.

4. Puhdista roiskiva vesihana

Useimpien vesihanojen juoksutusputkeen on asennettu suodatin. Sen avulla vesisuihkuun sekoittuu ilmaa ja vesisuihku pehmenee niin, että vesi ei pärski.

Ajan myötä suuttimeen kerääntyy kalkkia ja ruostetta, eikä se toimi enää. Sitä voi liottaa kahvinkeittimen kalkinpoistovedessä tai 10 % väkiviinaetiikassa.

5. Kalkinpoisto laatoista ja saumoista maissipuurolla

Puhdistusaineena käytetään maissijauhoista ja etikasta tehtyä tahnaa. Maissijauhot sekoitetaan veteen ja seoksesta kiehautetaan paksu, liisterimäinen “puuro”. Sitä sekoitetaan koko ajan, kunnes se kiehuu. Puuroon lisätään vain sen verran ruokaetikkaa tai tilkka etikkahappoa. Etikkaa ei lisätä niin paljon, että tahna muuttuu löysäksi. Sen pitää pysyä laatoilla ja saumoissa valumatta muutama tunti.

Puhdistustahna kannattaa peittää talouskelmulla, jotta se ei kuivu. Kostea tahna lähtee helposti huuhtelemalla. Tahnan sisältämä etikka irrottaa kalkin, saippuajäämät ja likakerrostumat. Maissijauho puolestaan pitää tahnan paikallaan seinässä.

    Muut lukevat juuri nyt …