1. Kalkki ei kiinnity autovahaan

Kalkinpoisto autovaha

Autovaha hylkii vettä ja ehkäisee kalkkitahrojen syntymistä.

Kylpyhuoneen kalkkitahrojen syntymisen voi ehkäistä autovahalla. Kiillota kalkittomat ja kuivat laatat (värittömällä) autovahalla. Tämän jälkeen vesi valuu niiltä pois, jolloin kalkki ei tartu kiinni. Älä käsittele vahalla lattiaa, sillä siitä tulee liukas.

LUE MYÖS: Uusi epoksimassa pitää kylpyhuoneen puhtaana sienistä ja homeesta

2. Pese lasit etikalla ja tiskiaineella

Veden kalkki jättää raitoja ja läikkiä vastapestyihin ikkunoihin, joten vesi kannattaa ensin keittää. Tämä on kuitenkin vaivalloista. Helpompi keino on lisätä veteen hieman talousetikkaa, sillä se sitoo kalkin. Lisää myös vähän astianpesuainetta, sillä se helpottaa rasvan ja lian liukenemista. Näin saat laseista varmasti täysin kirkkaat.

Kalkinpoisto ikkunaruudut etikka

3. Kalkinpoisto konetiskiaineella

Kalkinpoisto konetiskiaine

Konetiskiaine poistaa kalkin tehokkaasti pöntöstä.

Kokeile WC-pöntön pesuun astianpesukoneen pesuainetablettia ja kannullista kiehuvaa vettä. Anna aineiden vaikuttaa muutama tunti ja harjaa sitten WC-istuin puhtaaksi. Näin pääsee eroon liasta ja kalkkijäänteistä. Jos asuu alueella, jonka vesi on hyvin kalkkipitoista, käsittelyn voi joutua uusimaan. Toista käsittely säännöllisin väliajoin.

TOIMITUS SUOSITTELEE:: Vaihda pönttö itse

4. Puhdista roiskiva vesihana

Kalkinpoisto: Puhdista roiskiva vesihana

Useimpien vesihanojen juoksutusputkeen on asennettu suodatin. Sen avulla vesisuihkuun sekoittuu ilmaa ja vesisuihku pehmenee niin, että vesi ei pärski. Ajan myötä suuttimeen kerääntyy kalkkia ja ruostetta, eikä se toimi enää. Sitä voi liottaa kahvinkeittimen kalkinpoistovedessä tai 10 % väkiviinaetiikassa.

TOIMITUS SUOSITTELEE: Kalkinpoisto: Näin saat hanan suihkuttamaan tasaisesti

5. Kalkinpoisto laatoista ja saumoista maissipuurolla

Kalkinpoisto maissijauhe

Maissijauho-etikkaseoksen pitää olla paksua, jottei se valuisi, kun sitä sivellään laatoille ja saumoihin.

Puhdistusaineena käytetään maissijauhoista ja etikasta tehtyä tahnaa. Maissijauhot sekoitetaan veteen ja seoksesta kiehautetaan paksu, liisterimäinen “puuro”. Sitä sekoitetaan koko ajan, kunnes se kiehuu. Puuroon lisätään vain sen verran ruokaetikkaa tai tilkka etikkahappoa. Etikkaa ei lisätä niin paljon, että tahna muuttuu löysäksi. Sen pitää pysyä laatoilla ja saumoissa valumatta muutama tunti.

Puhdistustahna kannattaa peittää talouskelmulla, jotta se ei kuivu. Kostea tahna lähtee helposti huuhtelemalla. Tahnan sisältämä etikka irrottaa kalkin, saippuajäämät ja likakerrostumat. Maissijauho puolestaan pitää tahnan paikallaan seinässä.

OPAS: Vaihda silikonisauma uuteen