Näin peität ruuvit puutulpilla

Terassi- ja lattialaudat voi kiinnittää ilman näkyviä ruuveja puutulppien avulla. Puutulpat luovat merellistä tunnelmaa ja saavat lattian näyttämään ainutlaatuiselta. Ruuvinreikien poraaminen ja puutulppien tekeminen on hidasta, mutta lopputulos näyttää todella upealta.

Terassin ja lattian tulpat

VIIMEISTELY: Tulpat erottuvat laudoista selvemmin, jos niiden vuosirenkaat osoittavat eri suuntiin.

Tee lattian tai terassin puutulpat

Puutulppien tekeminen on hidasta, mutta lopputulos näyttää upealta. Näytämme, miten peität ruuvit tulpilla neljässä vaiheessa:

  1. Poraa reiät lautoihin
  2. Poraa tulpat
  3. Liimaa tulpat kiinni
  4. Katkaise tulpat pinnan tasolle

HUOM: Voit jättää välistä vaiheen 2, jos ostat tulpat valmiina.


PORAA REIÄT LAUTOIHIN

1. Tulppien pitää olla tarkasti suorassa linjassa. Piirrä linja lyijykynällä vatupassin reunaa pitkin ja kohdista reiät yhtä kauas lautojen reunoista.

2. Pidä porakonetta pystysuorassa ja poraa lautoihin noin sentin syvyiset reiät oksaterällä (tässä käytetään 15 millin terää). Poraa reiät runkolankkujen keskelle.

3. Asenna ruuvit. Kovasta jalopuusta tehtyihin lautoihin pitää porata valmiit ruuvinreiät. Pehmeään puuhun ei tarvita valmiita reikiä.

TEE TULPAT

1. Tee tulpat tulppaterällä. Nämä tulpat tehdään samasta puusta kuin terassilaudat, jotta tulpat eivät erotu terassista.

2. Väännä tulpat irti laudasta kapealla taltalla. Väännä poikkisuunnassa puun syihin nähden, jotta tulpat irtoavat mahdollisimman helposti ja siististi.

LIIMAA TULPAT KIINNI

1. Levitä tulppiin liimaa ja paina ne reikiin. Käännä tulpat samoin päin. Tulpat eivät erotu laudoista selvästi, jos niiden vuosirenkaat osoittavat samaan suuntaan.

2. Lyö tulppia alaspäin, kunnes ne yltävät ruuveihin. Koputa varovasti, jotta tulpan pinta ei mene rikki.

TULPAT PINNAN TASOLLE

1. Lyhennä tulpat pieninä palasina, kun liima on kuivunut. Käytä terävää talttaa ja veistä puun vuosirenkaiden suuntaan.

2. Monitoimityökalu on hyvä ja tehokas vaihtoehto taltalle. Aseta terän alle pala paksua paperia, jotta terä ei raavi lattiaa naarmuille.

3. Hio tulpat pinnan tasolle hiomakoneella tai hiomapaperilla. Poista lyijykynänjäljet ja ylimääräinen liima samalla kertaa.

VINKKI: Teräsarja

Työhön tarvitaan kaksi terää. Oksaterä poraa lautoihin ruuvin ja tulpan mentävän reiän, ja tulppaterä poraa reikiin sopivat tulpat. Kaupoissa on erikokoisia oksa- ja tulppateräsarjoja, esimerkiksi 16, 20, 25 ja 32 millin tulpille.

NIKSI: Kätevä stoppari

Noin sentin syvyiset ruuvinreiät voi porata vapaalla kädellä, mutta poraaminen on helpompaa sopivan syvyysrajoittimen avulla. Välikapula varmistaa, että rei'istä tulee tarkasti yhtä syvät ja jouduttaa työtä huomattavasti.

OIKOTIE: Valmiit tulpat

Jos et halua tehdä tulppia itse, voit ostaa tulpat valmiina. Kaupoissa myytävät tulpat ovat käteviä, mutta ne eivät ole täysin samanvärisiä kuin terassilaudat.

Valmiita tulppia myydään esimerkiksi 500 kappaleen pusseissa. Valikoimissa on myös eksoottisia puulajeja kuten ipe, jatoba, cumaro, accoya ja bangkirai.

Kuvassa näkyy accoyasta, ipesta ja cumarosta tehtyjä puutulppia:

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Puutyöt