Ulkokulman laatoittaminen

Ulkonurkan voi laatoittaa monella eri tavalla. Laatat on helpointa asentaa toisen puolen laattoja vasten, mutta silloin nurkasta tulee epäsymmetrinen. Nurkka näyttää tasapainoisemmalta, jos keskelle tehdään laastisauma. Se on työläämpää ja vaatii enemmän tarkkuutta.

Ulkokulman laatoittaminen

SYMMETRIAA: Nurkan laatat pitää leikata 45 asteen kulmassa.

MITTAAMINEN JA LEIKKAAMINEN

1. Suunnittele laattajako. Nurkka ja koko seinä näyttävät siisteiltä, kun ulko­nurkan ja ylimmän rivin laatat ovat kokonaisia. Muista ottaa huomioon toisen puolen laatan paksuus.

2. Kiinnitä seinään tukirima toiseksi alimman laattarivin alle. Alimman rivin laatat asennetaan vasta lopuksi, kun rima on irrotettu.

3. Leikkaa laatan nurkan puoleinen reuna 45 asteen kulmassa. Käytä kulmahiomakonetta ja kiven leikkaamiseen sopivaa laikkaa.

4. Kaksi 45 asteen kulmassa leikattua laattaa näyttävät yhdessä tältä. Säädä leikkauskulmaa, jos nurkka ei ole suorakulmainen.

Kaksi vaihtoehtoa

Laatat voi asentaa ulkonurkkaan joko sellaisinaan tai leikkaamalla ne 45 asteen kulmassa. Tässä jutussa näytetään, miten laatat leikataan sopiviksi. Jos laattoja ei leikata, nurkasta tulee epätasapainoisen näköinen.

Toimitus suosittelee: Näin vesieristät oikein

Ulkokulman laatoittaminen: Kaksi vaihtoehtoa

Nämä laatat on leikattu 45 asteen kulmassa. Alemmat laatat on asennettu sellaisinaan.

Tärkeää: suojaimet

Kuulosuojaimet, suojalasit ja hengityssuojain ovat tarpeen, kun ­laattoja ­leikataan ja hiotaan kulma­hiomakoneella.

LAATTOJEN ASENTAMINEN

1. Käännä leikatut reunat toisiaan vasten ja paina laatat kiinni laastiin nurkan molemmille puolille. Arvioi sauman leveys silmä­määräisesti.

2. Aloita seuraavan rivin laattojen asentaminen nurkasta. Asenna laatat tarkasti samoihin kohtiin kuin alemmalla rivillä.

3. Irrota tukirima, kun olet laatoittanut koko seinän ja laasti on kuivunut. Leikkaa alimman rivin laatat mittojen mukaan. Anna laastin kuivua.

LAATTOJEN SAUMAAMINEN

1. Saumaa laatat nurkan molemmilta puolilta siten, että saumat täyttyvät ja nurkasta tulee terävä. Käytä kumilastaa ja liikuttele sitä viistosti saumojen yli.

2. Pyöristä nurkka varovasti kuivaksi väännetyllä sienellä, kun saumalaasti on kovettunut jonkin verran.

3. Laattojen päälle jää ohut kerros kuivunutta saumalaastia. Se on helppo pyyhkiä pois kuivalla pyyhkeellä.

LUE LISÄÄ: Näin teet laastisaumat

Oikeat työkalut laattojen leikkaamiseen

Tavallisten laattojen leikkaamiseen kannattaa käyttää kulmahioma­konetta ja timanttilaikkaa. Laattojen ­leikkaaminen saattaa tuntua aluksi vaikealta, joten sitä kannattaa harjoitella rauhassa. Kovien laattojen leikkaamiseen voi käyttää vesileikkuria, jossa on vedellä jäähdytetty timanttilaikka. Niitä voi vuokrata konevuokraamoista.