Hyvät vanhanajan saumat

Laastisauma on ikivanha keksintö, mutta idea ei suinkaan ole vanhentunut. Päinvastoin.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 tunti
Hinta
10 euroa

Johdanto

Joskus vanhoja, perinteisiä rakennustapoja kannattaa vaalia ja noudattaa tarkoin. Joskus ne taas jäävät teknologisen kehityksen jalkoihin ja siirtyvät käytännöstä historiankirjoihin.

LUE LISÄÄ: Näin käytät laajenevaa saumanauhaa

Jos kivitalon ikkunoiden ympärillä oleva laastisauma on jo siirretty historiaan, se kannattaa nyt ottaa sieltä uudelleen esille ja käytöön. Näissä saumoissa on nimittäin joukko ominaisuuksia, joille nykyajan keinotekoiset saumat pärjäävät vain osittain: ne ovat diffuusiovapaita ja päästävät seinän ja ikkunakarmin väliin kertyneen kosteuden ulos mutta pitävät sadeveden sauman ulkopuolella. Nykysaumoilla on noin 3–4 vuoden takuu, mutta laastisaumat voivat todistetusti kestää vuosikymmeniä. Laastisauman tekeminen on melko helppoa, ja se sopii kivitalon estetiikkaan erinomaisesti.

Ohjeet

01
Tee pohja valmiiksi 2 Vaihe

Ennen kuin voi saumata, pitää varmis-taa, että ikkunakarmin ja seinän väli on eristetty. Tilan voi täyttää tavallisella mineraalivillalla työntämällä sitä tiu-kasti tähän rakoon. Laastisauma vaatii kiinteän alustan.

Periaatteessa voi saumata suoraan mineraalivillan päälle, mutta rive - van-hanajan eristemateriaali - sitoutuu laastiin paremmin, ja tervattu rive ehkäisee samalla homeen mudostumista. Tervat-tua rivettä voi ostaa rakennusalan erikoisliikkeistä.

Älä täytä seinän ja ikkunan välistä rakoa kokonaan, jätä tilaa saumalle.

1

Tilki ikkunaraamin ja seinän välinen rako eristeellä. Painele sitä tiiviisti rakoon, esimerkiksi tylsällä taltalla tai suorakulmalla. Jätä rakoon noin 3 cm:n syvyinen tila ikkunakarmin etupinnan ja eristeen päällipinnan väliin.

2

Työnnä rakoon rivettä, kunnes saumalle on enää tilaa noin 1,5 cm. Myös rive pitää saada tiiviisti rakoon, jotta se muodostaa kunnollisen alustan saumalle.

02
Levitä saumalaasti 4 Vaihe

Saumat tehdään kalkkilaastista ilman sementtiä. Hyvä rappauslaasti (Kkh 40/60/500) sisältää hydraulista kalkkia, kalsiumhydroksidia ja hiekkaa. Laasti on joustavaa, ja se kestää pieniä liikkeitä kahden materiaalin välillä: ikkunakar-min puuaineksen ja kiviseinän.

Valitse raekoko tiiliskivien välisten saumojen mukaan, yleensä raekoko on noin 0-2 mm.

Jotta saumasta tulisi vahvempi, laastiin voi sekoittaa eläinten karvoja eli lehmän ja hevosen karvoja. Lampaan-villa ja koirankarvat käyvät myös. Tämän voi tehdä yhä nykyäänkin. Voit käyttää myös synteettisiä kuituja.

1

Sekoita kalkkilaasti veteen ja lisää eläinten karvoja tai synteettisiä kuituja ohjeiden suosittelemassa suhteessa. Laas-tin pitää olla niin kiinteää, että sitä voi roi-kottaa ilman, että se tippuu saumaraudalta.

2

Paina saumalaasti rakoon saumaraudalla. Laasti työstetään rakoon kahdella kertaa, joten täytä rako vain puoliksi. Jatka ikkunan ympäriltä. VINKKI: Puhdista mahd. ylijäämälaasti ikkunapinnoilta ennen kuin pidät tauon.

3

Kun laasti on asettunut eli kun sitä voi painaa kevyesti ilman, että se tun-tuu kovin pehmeältä, levitetään toinen laastikerros samaan tapaan kuin ensimmäi-nen. Käännä saumarautaa hieman, että se ”leikkaa” sauman karmin suuntaisesti.

4

Pyyhi ylipursuava laasti pois ikkunakarmista kostealla liinalla saman tien.

Materiaalit

• Kalkkilaastia KKh 40/60/500
• Tervattua rivettä
• Eläinten villaa tai synteettisiä kuituja
• Mineraalivillaa

Erikoistyökalut
• Kapea saumarauta
• Vispilä porakonetta varten

Vie aikaa

Aamupäivän aikana ehtii hyvin saumata 3-4 ikkunaa.

Hinta

Noin 10 €/ikkuna, jos käyttää pellavarivettä.

Vaikeusaste

Kun ensin hieman harjoitte-lee laastin pysymistä saumaraudalla, työ sujuu helposti.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Saumaus