Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Näin laatoitat seinät ja lattiat

Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Tasoita pohja ja suunnittele laattajako huolellisesti, ennen kuin aloitat laatoittamisen. Lopputulos on monen pienen asian summa, mutta kaikkein tärkeintä on huolellisuus. Laattojen pitää olla samassa tasossa ja saumojen yhtä leveät, sillä pienetkin epätarkkuudet paljastuvat väistämättä. Lue tästä jutusta, miten seinät ja lattiat laatoitetaan oikein.

Laatoittaminen

TARKKUUTTA: Kun laasti kovettuu, laatat pysyvät seinässä uskomattoman lujasti. Käytä aikaa suunnitteluun ja mittaamiseen. Säädä laatat tarkasti oikeille paikoille, kun laasti on vielä märkää.

LAASTI

Laatoittaminen

1. Sekoita laasti pakkauksen ohjeiden mukaan. Laasti alkaa kovettua heti, kun siihen lisätään vettä. Sekoita vain sen verran laastia, kuin ehdit käyttää. Noin puolen neliön ala on usein sopiva.

Laatoittaminen

2. Laastin rakenne on sopiva, kun se pysyy kiinni laastikammassa. Laasti sekoitetaan porakoneeseen tai sekoittajaan kiinnitetyllä vispilällä. Sekoittajia voi vuokrata.

TÄRKEÄÄ: POHJUSTA!

Voimakkaasti nestettä imevät alustat kuten kevytbetoni, kipsi, betoni ja laasti pitää pohjustaa ennen laatoittamista. Pohjuste varmistaa, ettei alusta ime laastista vettä liian nopeasti. Pohjuste myös parantaa laastin tarttumista.

Pohjuste eli primeri on usein värillistä, joten on helppo nähdä, mihin asti sitä on levitetty. Väri haalistuu, kun pohjuste kuivuu.

Pinnan pitää olla pölytön, rasvaton ja tasainen ennen primerin levittämistä. Tasoita pinnat huolellisesti ennen pohjustamista.

3 TAPAA: NÄIN TEET SAUMOISTA YHTÄ LEVEÄT

Laatoittaminen

Laattojen välisten saumojen pitää olla yhtä leveitä sekä pysty- että vaakasuunnassa. Aloittelija voi käyttää apuna laattaristejä suorakulmaisissa laatoituksissa. Ristien painaumat voivat tosin näkyä vielä saumaamisen jälkeenkin.

Laatoittaminen

Narun ja kiilojen käyttäminen on hieman vaikeampaa, mutta naru mukautuu paremmin seinän pieniin epätasaisuuksiin.

Laatoittaminen

Sekä laattaristejä, muovikiiloja että naruja on eripaksuisia.

ISOT LATTIALAATAT

Lattian laatoitus

1. Lattialaatat pitää asentaa täysin tasaiselle alustalle. Se ei ole helppoa, kun laatat ovat isoja. Vierekkäiset laatat voi nostaa samaan tasoon muoviliittimillä.

Lattian laatoitus

2. Liittimiä on erilaisia. Tämän liittimen alaosa painetaan kahden laatan alle. Laattojen väliin painettava kiila nostaa laatat samaan tasoon.

Lattian laatoitus

3. Erilaiset liittimet toimivat kutakuinkin samalla periaatteella. Ne eivät ole halpoja, mutta toisaalta varsin edullisia kalliisiin lattialaattoihin verrattuna.

ISOT SEINÄLAATAT

laatoittaminen

1. Aloita toiseksi alimmaisesta rivistä. Etsi lattian matalin kohta, mittaa kokonaisen laatan ja sauman mentävä tila ja piirrä seinään vaakasuora viiva.

laatoittaminen

2. Isot seinälaatat voi painaa oikeaan tasoon vatupassin tai suoran laudan avulla. Aseta vatupassi kahden laatan päälle ja koputa laattaa kumivasaralla.

laatoittaminen

3. Asenna alin rivi viimeiseksi. Leikkaa laatan alareuna lattian muotojen mukaan, levitä laasti ja paina laatta seinään. Kiinnitä laatta toiseen teipillä.

NIKSI: LAASTIKAMPA

Mitä isompia laatat ovat, sitä isommat hampaat laastikammassa pitää olla. Hampaiden koon voi tarkistaa painamalla laatan kiinni laastiin ja nostamalla sen irti. Hampaat ovat sopivat, jos laasti leviää joka puolelle laattaa.

Laastikampa

MAHDOLLISUUDET: LAATTOJEN MUOTOILU

Laattojen leikkaamiseen käytettävät työkalut riippuvat laatoista sekä siitä, miten laattaa pitää muotoilla. Käytä laattaleikkuria tavallisten laattojen ja vesileikkuria kovien lattialaattojen leikkaamiseen.

Vesileikkuri

Reiät on helppo tehdä timanttireikäsahalla ja kaaret laattapihdeillä.

Laattapihdit
Luo Profiili

purchase.course_name_message

Luo Profiili
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin