Vältä nämä 6 virhettä talon maalaamisessa

Lue tämä juttu, jos aiot maalata talosi tai varastosi toisella värillä. Seinien maalaaminen voi kuulostaa yksinkertaiselta, mutta värin vaihtamisessa pitää ottaa huomioon monta asiaa. Maalin pitää peittää hyvin, kestää pitkään ja näyttää hyvältä.

Näytämme, mitä tapahtuu, jos talo maalataan liian kylmällä säällä, kun puu on liian kosteaa tai kun aurinko porottaa täydeltä taivaalta.

Näytämme, mitä tapahtuu, jos talo maalataan liian kylmällä säällä, kun puu on liian kosteaa tai kun aurinko porottaa täydeltä taivaalta.

Maalaaminen ei ole sisänsä kovin vaikeaa. Ulkoseinien maalaamisesta pitää kuitenkin tietää muutama perusasia ennen työhön ryhtymistä. Hyvät vinkit ovat tarpeen etenkin, kun tumma seinä maalataan vaaleaksi. Lisäksi tarvitaan sopivaa maalia ja hyvät työkalut.

Ammattilaisten neuvot kannattaa ottaa tosissaan, sillä ulkoseinien maalaaminen voi mennä pieleen monella tavalla. Silloin maali ei peitä kunnolla, pinnasta tulee ruman näköinen tai maali hilseilee irti jo vähän ajan päästä.

TOIMITUS SUOSITTELEE: Välttyäksesi klassisilta maalausvirheiltä, näin maalaat seinän

Näin asiat voivat mennä pieleen

Valmistajat eivät varoittele epäonnistumisista huvikseen, eivätkä tämän jutun esimerkit ole hatusta vedettyjä.

Näytämme, kuinka pahasti maalaaminen voi epäonnistua, jos maalia käytetään ohjeiden vastaisesti.

Maalasimme muun muassa levän peittämiä lautoja, liian kylmällä säällä sekä suorassa auringonvalossa.

Toimitus suosittelee: Maalaa talosi puhelimella!

Liian kylmä maalaussää
Panimme vanerilevyn ja maalipurkin jääkaappiin pariksi vuorokaudeksi. Kokeen alkaessa molempien lämpötila oli kuusi astetta.

Maalaaminen ei sujunut. Maali oli paksua ja jähmeää, se ei tasoittu­ nut siististi ja pinnasta tuli kärsineen näköinen. Sen lisäksi maali tarttui puuhun niin huonosti, että se lähtee irti nopeasti.

Suora auringonpaiste
Maalaussää on parhaimmillaan, kun taivas on pilvessä ja ilman lämpötila on 20-22 astetta. Suorassa auringonpaisteessa oleva talon eteläseinä voi olla kaksi kertaa kuumempi.

Lämmitimme vanerilevyn 35-45­asteiseksi ja levitimme sille maalia. Maali kuivui, ennen kuin sen ehti levittää. Pensseli jätti pintaan selvästi erottuvia uria, eikä maali levinnyt siististi. Maalissa oleva vesi haihtui niin nopeasti, että maali jäi irtonaiseksi kerrokseksi puun päälle.

Öljymaalia vesimaalin päälle
Markkinoilla ei ole nykyään paljon öljypohjaisia maaleja. Vesiohenteista maa­ lia voi levittää öljymaalin päälle, mutta maalit eivät toimi toisinpäin. Vesiohen teisen maalin päälle levitetty öljymaali halkeilee.

Jos et tiedä, millaisella maalilla seinä on alunperin maalattu, käytä vesi­ ohenteista maalia. Nykyiset vesiohenteiset maalit ovat vähintään yhtä hyviä kuin vanhat öljymaalit.

Likainen pohja
Levät näkyvät selvästi maalin läpi. Maali ei tartu kunnolla kiinni leväiseen pintaan ja hilseilee irti. Sen lisäksi maalin alle jäänyt levä voi kasvaa sisäänpäin ja lahottaa puun ennen aikojaan.

Seinän puhdistaminen kestää noin tunnin. Se on lyhyt aika siihen verrattuna, että maali tarttuu kunnolla kiinni seinään eikä sitä tarvitse maalata uudestaan ensi kesänä. Pahimmassa tapauksessa lahonneet laudat pitää vaihtaa kokonaan uusiin jo muutaman vuoden kuluttua.

Liian kostea puu
Maalaamista ei kannata lykätä liian pitkälle. Loppukesä ja alkusyksy ovat hyvää maalausaikaa lämpötilan puolesta, mutta ilma on selvästi kosteampaa kuin ennen juhannusta.

Puun kosteusprosentti nousee pahimmillaan niin korkeaksi, että maali hilseilee myöhemmin irti puusta haihtuvan kosteuden mukana.

Ei pohjustetta
Kahden erilaisen maalin ostaminen saattaa tuntua liioittelulta, vaikka seinän väri vaihdetaan tummasta vaaleaksi. Pohjamaalista on kuitenkin hyötyä, sillä se vähentää kalliin pintamaalin menekkiä.

Jos maalaat tumman seinän vaaleaksi, voit käyttää vaaleanharmaata pohja­ maalia. Kuvassa näkyy, että vanha punainen maali kuultaa vaalean maalin läpi, ellei sen alla käytetä pohjamaalia. Alempi kenttä on maalattu pintamaalilla yhteen kertaan ja ylempi kenttä kahdesti. Punainen kuultaa molempien läpi.

Maalaamisen nyrkkisäännöt

HYVÄ POHJA
Maalarit sanovat, että pohjan pitää olla kunnossa. Se tarkoittaa, että puun pitää imeä maalia. Pinnalta pestään pois levä ja lika, irtomaali kaavitaan ja hiotaan pois ja hiottu pinta käsitellään värittömällä pohjustusöljyllä ennen maalaamista. Jos seinät on maalattu aiemmin eri värillä, seinä kannattaa käsitellä pohjamaalilla. Pohjamaali tekee pinnasta tasaisen ja vähentää kalliimman pintamaalin menekkiä yhden kerroksen verran.

SÄÄ
Seinän maalaaminen aikaisin keväällä on houkutteleva ajatus, mutta maali ei leviä tasaisesti, jos alusta on liian kylmä. Se tarkoittaa, että pintaan jää selviä pensselin- ja telanjälkiä. Myöskään auringonpaiste ja 30 asteen helle eivät sovi maalaamiseen, sillä maali kuivuu liian aikaisin ja pintaan jää raitoja. Pilvinen sää ja 15-23 asteen lämpötila sopivat maalaamiseen parhaiten.

KOSTEUS
Seiniä ei kannata maalata liian kosteaan vuodenaikaan tai pitkien sateiden jälkeen. Alkusyksy voi olla ilmojen puolesta hyvää maalaus aikaa, mutta puun pitää olla tarpeeksi kuivaa. Puun kosteus­ prosentti saa olla maalaushetkellä korkeintaan 15. Puu on yleensä kuivimmillaan touko­kesäkuussa, kun se on kuivunut kevään aikana. Juhannuksen jälkeen puun kosteusprosentti alkaa taas nousta.

AIEMPI MAALI
Aiemman maalin tyypillä on väliä, kun seinä maalataan uudestaan. Kaikki pinnat voi maalata vesiohenteisella maalilla - se koskee myös aiemmin öljy maalilla maalattuja seiniä. Sen sijaan öljymaalia voi käyttää vain, jos myös vanha maali on öljypohjaista. Jos öljymaalia levitetään vesiohenteisen maalin päälle, asiat menevät pieleen. Jos haluat välttämättä käyttää öljymaalia mutta et tiedä vanhan maalin tyyppiä, hio vanha maali kokonaan pois ennen uuden maalin levittämistä.

Oikea järjestys

KATSO PUUTA
Puun ulkonäkö antaa hyvän käsityksen siitä, mitä kaikkea sille pitää tehdä ennen maalaamista. Tämä seinä on levän peitossa, eikä punainen maali näy sen alta juuri l ainkaan. Se tarkoittaa, että seinä pitää puhdistaa perusteellisesti, ennen kuin sen voi maalata.

PUHDISTA
Puhdista seinä vedellä laimennetulla levänpoistoaineella. Harjaa pinta perusteellisesti ja anna pesuaineen vaikuttaa ohjeen mukaisen ajan. Huuhtele pinta puhtaalla vedellä. Jos levää on todella paljon, voit joutua puhdistamaan seinän toiseen kertaan.

KAAVI JA HIO
Jos irtomaalia on paljon, aloita sen poistaminen kaapimalla. Jos seinässä ei ole isoja hilseileviä alueita, voit siirtyä seuraavaan vaiheeseen ja hioa pinnan epäkesko-hiomakoneella. Hilseilevät kohdat pitää hioa kokonaan puhtaiksi. Hio muut kohdat kevyesti, kunnes kaikki irtomateriaalit lähtevät pois. Pese pöly lopuksi pois.

POHJAMAALAUS
Pohjamaalia pitää käyttää varsinkin silloin, kun seinän väri vaihdetaan tummasta vaaleaan. Pohjamaali tasoittaa puuta, muuttaa sen sävyn vaaleaksi ja maksaa vähemmän kuin pintamaali.

PINTAMAALAUS
Vaaleaa pintamaalia levitetään kaksi kerrosta, jotta vanha väri ei kuulla sen läpi. Ellei pohjamaalia käytetä, pintamaalia pitää levittää kolme kerrosta.

Tummasta vaaleaan

SIIHEN TARVITAAN POHJAMAALIA
Vaalea seinä on helppo maalata tummemmaksi, mutta tumman seinän vaalentaminen ei ole yhtä yksinkertaista.

Seinä puhdistetaan samalla tavalla kuin tavallisesti, mutta laudat kannattaa maalata pohjamaalilla ennen pintamaalin levittämistä. Pohjamaalina kannattaa käyttää sopivaa harmaata sävyä. Pohjamaali on usein selvästi halvempaa kuin pintamaali, joten pohjamaalin käyttäminen on helppo tapa säästää rahaa. Lisäksi pohjamaalia on helpompi levittää.

TEIPPI KERTOO KAIKEN
Jos et tiedä, onko vanha maali tarpeeksi tiukasti kiinni seinässä, voit tarkistaa asian maalarinteipillä. Paina teippi lujasti kiinni kiinni puuhun ja vedä se irti. Jos maali lähtee teipin mukana, pohja ei ole tarpeeksi hyvässä kunnossa. Silloin puu pitää puhdistaa paremmin, mahdollisesti kokonaan.

KAIKKEA EI VOI PELASTAA
Puhdistamalla ja hiomalla voi ratkaista monta ongel-maa, mutta joskus puu on ollut liian kauan huonolla hoidolla. Voit selvittää lau-tojen kunnon ruuvimeisse-lillä: jos se uppoaa helposti puuhun, puu on lahonnut. Silloin on vain yksi keino: laudat pitää vaihtaa uusiin.

Oikeat työkalut

EPÄKESKOHIOMAKONE
Epäkeskohiomakone on tehokas työkalu isojen pintojen hiomiseen. Koneella voi hioa laudat pohjia myöten tai tasoittaa puun pinnan kevyesti. Jälki riippuu siitä, millaista hiomapaperia koneen kanssa käytetään. Muista pyyhkiä hiomapöly pois ennen maalaamista.

KAAVIN
Kaapimet ovat erilaisia. Valitse malli, joka sopii hyvin omaan käteesi. Kaavin on paljon tehok-kaampi kuin hiomakone, jos seinä hilseilee isolta alueelta. Kaavinta kannattaa käyttää etenkin, jos maali pitää poistaa kokonaan.

KOSTEUSMITTARI
Kosteusmittarit ovat halpoja. Niillä on helppo tarkistaa, ettei puu kosteusprosentti ole yli 15.

PENSSELI
Jos maalaat seinät pensselillä, käytä leveää sivellintä, joka on suunnilleen yhtä leveä kuin laudat. Lisäksi maalaamisessa kannattaa käyttää apuna kapeaa pensseliä, joka mahtuu pieniin rakoihin. Kapean pensselin voi kiinnit-tää jatkovarteen, jossa on mutka. Se mahtuu joka paikkaan, ja sillä voi maalata esimerkiksi räystäspohjalaudat.

TELA
Voit käyttää maalaamiseen pitkäkarvaista telaa. Telassa on kuitenkin se huono puoli, ettei se levitä maalia lautojen välisiin pontteihin. Ne on pakko maalata pensselillä. Toisaalta isojen pintojen maalaaminen sujuu telalla nopeasti. Pensseli on telaa parempi työkalu karheiden lautojen ja tuoreen puun maalaamiseen.

MAALIRUISKU
Maaliruisku maalaa seinät siististi, jos sää on tyyni. Tavalliset, pienet maaliruiskut eivät kuitenkaan sovi kokonaisten seinien maalaamiseen, sillä niiden säiliöt ovat liian pienet. Litran tai kahden litran kokoisen säiliön käyttäminen telineillä tai tikkailla on liian hankalaa, jos maalia pitää lisätä vähän väliä. Puoliammattimaisella maaliruiskulla voi tehdä nopeasti siistiä jälkeä. Sitäkin voi käyttää vain tyynellä säällä, jotta maali leviää seinään tasaisesti.