Uudenveroinen keittiötaso 60 eurolla

Näyttääkö vanha keittiötaso kuluneelta? Sivele se mustalla huonekaluöljyllä, niin saat uudenveroisen, edustavan ja kestävän tason. Katso ohjeet täältä.

Mustat massiivipuiset pöytätasot ovat suosittuja mutta hyvin kalliita. Onneksi levyn voi värjätä itsekin, jolloin pystyy samalla säästä-mään arvokkaita tummia puulajeja.

Massiivipuiset keittiön pöytätasot joutuvat koville. Ne joutuvat kosketuk-siin elintarvikkeiden ja keittiövälineiden kanssa ja niitä pyyhitään jatkuvasti kostealla liinalla. Levy vaatii tämän vuoksi pintakäsittelyn, joka ei jää pelkästään pintaan vaan imeytyy puuhun.

Esimerkissä käytettävä värjäystek-niikka on sama riippumatta siitä, os-taako uuden sauvaliimatun pyökkipöy-tätason tai hiooko ja värjääkö vanhan pöytätason. Tässä käytetään värillistä öljyä, joka hierotaan hyvin puuhun use-ampaan kertaan. Tämän seurauksena puu värjäytyy syvältä ja öljytty pinta kestää kulutusta ja pitää veden poissa puulevyn sisäosista. Lopputuloksena on silkkimäinen pinta, jossa on elävä väri-pinta puun imettyä väriä eri tavalla eri kohdista. Juckersin Rustik -öljyä saa mm. valkoisena harmaana, mustana, sekä mahongin ja kirsikan värisenä.

LUE LISÄÄ: Öljy on paras ja helpoin tapa pöytälevyn käsittelyyn

Puhdistus ja hionta

Sekoita puupuhdistetta veteen suhteessa 1:10. Vaikka pöytälevy olisi uusi, puupuhdiste poistaa epäpuhtaudet ja avaa puun huokoset niin, että öljy imeytyy hyvin. Anna puupuhdisteen vaikuttaa puoli tuntia.

Pese puhdisteaine huolellisesti pois puhtaalla vedellä useaan kertaan. Anna levyn kuivua kokonaan ennen käsittelyä (vuoro-kauden, jos lämpötila on 20°C).

Hio pinta sileäksi hiomapaperilla, jonka karkeus on 180, sillä puukuidut ovat nousseet ylös ja tuntuvat karheilta. Levyn voi hioa käsin tai epäkeskohiomakoneella. Poista pöly harjalla tai pölynimurilla.

Ensin 2 kerrosta öljyä

Ensimmäiset kaksi käsittelyä tehdään märkää märälle -tapaan. Öljyä sivellään leveällä siveltimellä tai lyhytnukkaisella telalla tasaisesti mutta runsaasti. Pidä puoli tuntia taukoa työstökertojen välissä.

Ensimmäisen sivelyn jälkeen eniten imevät alueet näkyvät mattamaisina läikkinä. Seuraava kerros sivellään koko pintaan, mutta sivele hieman ylimääräistä niihin mattakohtiin, joihin öljy imeytyi täysin.

Hiero märkä öljy puuhun hankaus- tai hiomasienellä välittömästi jokaisen työstökerran jälkeen. Hiero kovaa puun pituussuuntaan syiden suuntaan.

Anna pöytälevyn imeä öljyä puoli tuntia toisen käsittelykerran jälkeen. Voimakkaasti imeviin sauvoihin voi erikseen sivellä enemmän öljyä ennen puolen tunnin kuivumisaikaa.

Pyyhi pöytälevy nukattomalla puuvillaliinalla. Kuivauksen jälkeen pinnalla ei saa olla märkää öljyä, sillä se kuivuu kiiltä-viksi tahroiksi. Nyt pöytälevy saa kuivua vuo-rokauden, jonka jälkeen käsittelyä jatketaan.

Kahden ensimmäisen sivelykerran jälkeen imevissä ja ei-imevissä alueissa on paljon värieroja. Jos värin syvyys on ok, voit viimeistellä pinnan kertaalleen tai kahdesti värittömällä keittiön pöytätasoöljyllä.

Erikoisen musta kahdella lisätyöstöllä

Jos haluat väristä vielä mustemman, voit jatkaa em. vuorokauden kuivumisajan jälkeen. Menetelmä on sama kuin kahdella ensimmäisellä sivelykerralla. Märkää märälle ja 30 min kuivumisaika sivelykertojen välillä.

Kahden sivelykerran välissä märkä öljy hierotaan puuhun erityisen hyvin hankaus- tai hiomasienellä. Hiero edelleen puun syysuuntaan.

Pyyhi ylimääräinen öljy pois nukatto-malla liinalla puolen tunnin kuluttua. TÄRKEÄÄ! Öljyliinat voivat syttyä itsestään. Ne on säilytettävä tiiviissä metallipurkissa, toimitettava jäteasemalle tai poltettava.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Maalaus