Öljy on paras ja helpoin tapa pöytälevyn käsittelyyn

Kulunut pöytälevy on helppo käsitellä uuteen loistoon. Tilkka öljyä levyn etu- ja takapuolelle on helpoin, paras ja tehokkain tapa pöytälevyn käsittelyyn. Öljy tekee pöytälevystä paremman näköisen ja vahvemman, joten pöytälevy kannattaa käsitellä muutaman kerran vuodessa.

Vettä, lihaa, maitoja ja vihanneksia. Pöytälevy joutuu kestämään monenlaista päivittäin. Ei ole mikään ihme, että pöytälevy alkaa näyttää vuosien kuluessa hieman kärsineeltä.

Käsittele pöytälevy oikein

Kun pöytälevy on pikaisen avun tarpeessa, tarvitaan pöytäöljyä. Oikea pöytäöljy on paras pöytälevyn käsittelytapa. Pöytäöljy ei sisällä raskasmetalleja tai haitallisia yhdisteitä. Kylmäpuristettu pellavaöljy on hyvä vaihtoehto.

Öljy suojaa pöytälevyä

Pellavaöljy sopii pöytälevylle täydellisesti. Se tunkeutuu syvälle puun sisään, ja pellavaöljyä on helppo levittää. Pellavaöljyn kuivuminen kestää monta päivää, mutta se suojaa levyä niin hyvin, että se on ihanteellinen valinta pöytälevyn suojaamiseen.

Muista öljytä pöytälevyn tausta

Pöytälevyn pinnan pitää näyttää siistiltä, mutta myös levyn taustan öljyäminen on tärkeää. Se koskee etenkin uusia pöytälevyjä. Öljyäminen saa pöytälevyn laajenemaan, joten levy voi taipua, ellei sen taustaa ole öljytty.

Hio pöytälevy

Tahrat, naarmut, lovet ja muut viat pitää hioa pois ennen pöytälevyn öljyämistä. Hio pöytälevy epäkeskohiomakoneella. Aloita jyväkoolla 80, vaihda kokoon 120 ja viimeistele levyn pinta koolla 180. Uusien pöytälevyjen hiomiseen riittävät koon 120 ja 180 paperit.

Levyn pitää olla puhdas

Ennen kuin jatkat pöytälevyn öljyämistä, varmista, ettei levyllä ole lainkaan pölyä. Hiomisen jälkeen levy pyyhitään huolellisesti kuivaksi väännetyllä rätillä.

Tärkeä alapinta

Pöytälevyn yläpointa pitää suojata, huoltaa ja pitää siistinä. Mutta uuden levyn alapinta kaipaa myös öljyämistä ennen asennusta, sillä öljy laajentaa puuta hieman ja puu saattaa muuten kutistua.

Hio ja pese pöytälevy

Pöytälevyn hiominen ja öljyäminen 1

Hio pöytälevy. Käytä epäkeskohiomakonetta tai hiomapalaa, mutta älä koskaan tasohiomakonetta, sillä se jättää pöytälevyyn uran. Hio pyöristetyt kulmat käsin.

Hiontapölyn poistaminen pöytälevyltä 2

Poista hiontapöly. Harjaa pehmeällä harjalla ja imuroi. Ennen öljyämistä olisi hyvä imuroida koko huone, jotta öljytylle pinnalle ei laskeudu yhtää pölyä.

3

Kuivaa liinalla. Pienimpiä hiukkasia ei saa imuroitua, mutta ne tarttuvat karkeaan nukattomaan liinaan. Kuivaa vuosisyiden suuntaan ja anna pinnan sitten kuivua.

Puupöydän käsittely öljyllä

Pöytälevyn alapinnan öljyäminen 1

Aloita alapinnasta. Sivele levyyn paksu kerros öljyä. Anna sen imeytyä vartti ja sivele sitten ohuempi kerros päälle. Pyyhi öljy pois, kun se on imeytynyt noin tunnin, käännä levy ja aseta se pukille tai listoille.

Öljyn levittäminen pöytälevyn yläpintaan 2

Sivele öljyä heti yläpintaan. Yläpinta pitää öljytä tunnin sisällä alapinnan öljyämi-sestä. Ota siveltimeen reilusti öljyä, sivele se levyyn ja anna öljyn imeytyä. Toista käsittely ja jatka työskentelyä.

Öljyn levittäminen pöytälevyyn nailonsienellä 3

Levitä öljy. Öljy imeytyy pöytälevyyn työstämisen aikana. Tämä onnistuu parhaiten karkealla nailonsienellä, jossa on kahva. Hankaa perusteellisesti vuosisyiden suuntaan koko levyn leveydeltä.

Ylijäämäöljyn poistaminen pöytälevyltä 4

Poista ylijäämäöljy, kun hankaus ja öljyn levittäminen on antanut levylle tasavärisen, kauniin pinnan. Kuivaa pehmeällä puuvillaliinalla. Muotoile liinasta pallo ja kiillota levyä voimakkaasti syiden suuntaan.

Pöytälevystä huolehtiminen ja öljyäminen 5

Pidä levystä huolta. Nyt levy voidaan asentaa tai ottaa käyttöön. Pinnasta irtoaa hieman rasvaa jonkin aikaa, joten taso on parasta suojata, kunnes öljy on kuivunut. Öljyä pinta pari kertaa vuodessa.

Pöytälevyn puhdistaminen rätillä 6

Nyt pöytälevy on helppo puhdistaa. Lian ja ja kaatuneet nesteet voi poistaa kostealla sienellä. Levy on nyt hyvin suojattu. Punajuurimehu ja muut vastaavat aineet kannattaa aina pyyhkiä pois saman tien.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Keittiötasot