1. Pese seinät väkevällä pesuaineella
■ Maalattavat seinät pitää puhdistaa perusteellisesti, jotta maali tarttuu kunnolla kiinni. Puhdista pinnat liasta, suoloista ja rasvasta tehopesun kaltaisella voi-makkaalla pesuaineella. Maali tarttuu kiinni vieläkin paremmin, jos seinät pestään väkevällä liuoksella kuten maalipesulla, joka tekee pinnasta karhean. Sekä tehopesu että maalipesu ovat liian voimakkaita maalipinnan toistuvaan puhtaanapitoon. Niitä voi käyttää vain maalattavien pintojen puhdistamiseen.
Liuota pesuaine veteen. Ruiskuta tai harjaa liuos seinään. Etene alhaalta ylöspäin, jotta seinään ei tule valumajälkiä. Huuhtele aine pois muutaman minuu-tin kuluttua, ensin alhaalta ylös, sitten ylhäältä alas.
2. Raaputa ja hio irtomaali pois
■ Käy seinät läpi huolellisesti ja poista lohkeillut maali. Etelä- ja länsiseinät altistuvat auringon paahteelle kaikkein eniten ja ovat siksi lähes poikkeuksetta muita huonommassa kunnossa.
Kaavi ja harjaa irtomaali pois teräsharjalla. Hio pinta tasaiseksi puukapulan ympärille käärityllä hioma-paperilla tai hiomakoneella. Pyöristä hiomapaperilla terävät nurkat, jotta maali tarttuu kiinni joka paikkaan.
Jos vanha maali on pysynyt tiukasti kiinni seinässä, sitä ei tarvitse kaapia, harjata tai hioa, vaan pelkkä pesu riittää. Käytä pesuainetta, joka tekee varmasti puhdasta jälkeä.

3. Kuivaa sen olla pitää
■ Puun voi maalata, kun sen kosteus laskee alle 18 prosentin. Varminta on odottaa, kunnes puun kosteus on 15 prosenttia. Mittaa kosteus puun kosteimmasta paikasta, esimerkiksi läheltä maan pintaa. Liian märkänä maalatun puun pintaan voi ilmestyä läikkiä tai maali voi irrota kokonaan.
4. Pura kaikki ärsyttävät esteet
■ Älä edes yritä maalata siististi lamppujen, saranoiden, syöksy-torvien ja ovikellojen vierestä. Ulkomaalaus ei ole tarkkuus-työtä, eikä jälki ole koskaan täydellistä. On paljon helpompi irrottaa mahdollisimman paljon esineitä kuin yrittää kiertää niitä. Jopa rännit ja syöksytor-vet kannattaa irrottaa. Siten työ sujuu paljon nopeammin, eikä joka paikka sotkeudu maaliin.
5. Suojaa seinät kasvustoilta
■ Pohjustusöljy ja -maali sisältävät homeen-ja levänpoistoaineita, mutta erityisen han-kalat paikat voi käsitellä lisäksi homeenpois-toaineella. Homeenpoistoaine ruiskutetaan seinälle, ja sen annetaan kuivua paikalleen. Ainetta ei huuhdella pois, vaan sen päälle sivellään pohjustusöljyä. Aine estää uusien kasvustojen syntyä ja hillitsee vanhoja.
6. Suojaa perusteellisesti, sillä maali roiskuu aina
■ On tyhmää kuvitella, että ulkona voi roiskia maalia miten sattuu. Ikkunat, ovet ja muut pinnat kannattaa peittää yhtä huo-lellisesti kuin sisällä. Peitä pinnat muovilla ja auringonvaloa kestävällä maalarinteipil-lä.
Suojaa kiveykset ja laatat esimerkiksi askeläänieristeellä. Sen pinta imee maalia ja alapinnassa oleva muovi varmistaa, ettei maali vuoda kankaan läpi.
7. Älä unohda pohjustusöljyä
■ Pohjustusöljy tunkeutuu syvälle puuhun, suojaa sitä kosteudelta ja hidastaa lahottajasienten vaikutus-ta. Sen takia maalaamattomat laudat pitää aina öljytä. Myös aiemmin maalatut laudat voi öljytä, jos niiden pinta on kulunut selvästi puhki ja imee kosteutta.

8. Älä pihistele pensseleissä
■ Hyvät pensselit mahtuvat joka paikkaan, levittävät maalin tasaisesti ja tekevät työt nopeasti. Tärkein työväline isoille pinnoille on hyvä ja leveä pensseli, joka imee kerralla paljon maalia. Pienille pinnoille tarvitaan pitkäkahvainen pensseli, joka mahtuu joka paikkaan. Harjasten pitää pysyä kiinni pensselissä eikä päätyä seinään. Taittopääpensseli yltää hyvin nurkkien ja reunojen yli.

9. Täytä reiät
■ Puuhun tulee vuosien saatossa pieniä ja vähän isompiakin reikiä, jotka kannattaa täyttää ennen maalaamista.
Reiät syntyvät yleensä oksien irto-amisesta, ruuveista ja nauloista. Vesi tunkeutuu rei’istä puun sisään, mutta niistä on myös muuta harmia: maali kerääntyy reikiin ja valuu pitkin seinää paksuina raitoina heti, kun käännät selkäsi.

10. Peitä oksat ja pihkaläikät kunnon pohjamaalikerroksella
■ Pihkaa tihkuvat oksat voi käsitellä sisä-tiloissa oksalakalla, joka estää pihkan tihku-misen maalin pintaan. Lakka ei kuitenkaan sovi ulos isojen lämpötilavaihtelujen ja kos-teuserojen takia. Pihkaiset ja oksaiset laudat kannattaa peittää kunnon kerroksella peittävää pohjamaalia. Pihka pysyy yleensä aisoissa, kun se peitetään pohjamaalilla ja kahdella-kolmella pintamaalikerroksella.
12. Viimeistele työ rauhassa
Pensselit ja suojausvälineet tekee mieli kuskata varastoon heti, kun toinen pintamaalikerros on levitetty. Malta kuitenkin mielesi! Saatat pian huomata, että seinään on jäänyt huonosti maalattu kohta, jonka voi peittää nopeasti yhdellä pensselinvedolla. Tai ehkä haluat maalata koko talon vielä kertaal-leen. Se on nopeaa nyt, kun kaikki vaikeat vaiheet on jo tehty.