Nopein tapa saada tolppa maahan

Mikä työkalu on paras, kun tolppa on saatava maahan? Valintaan vaikuttaa se, montako kuoppaa on kaivettavana. Lapiolla saa helposti kaivettua yhden kuopan, mutta kairalla kuopat syntyvät paljon nopeammin – ja mootorikairalla työ on jo tehty, kun muilla välineillä vasta aloitellaan!

Mikä työkalu on paras: pistolapio, kaira vai moottorikaira?

Yhden kuopan kaivaminen 90 cm:n syvyyteen upotettavalle tolpalle onnistuu hyvin lapiolla. Mutta entä jos kuoppia tarvitaan 4, 12 tai 20 kappaletta pergolaa, vajaa tai puuaitaa varten? Näin monen kuopan kaivuu vaatii paljon paljon hikeä ja työhön kuluu valtavasti aikaa.

Onneksi lapiolle on vaihtoehtoja: ota avuksi moottoroitu kaira tai tavallinen maakaira! Entä kannattaako työkalu ostaa vai vuokrata?

LUE LISÄÄ: Millainen maakaira kannattaa ostaa?

Testasimme kolmea työkalua

Kokeilimme näitä erilaisia välineitä tavalliseen helpohkoon pihamaahan. Kaivoimme tai porasimme kuopat 90 cm:n syvyyteen, jotta tolppa seisoisi siinä varmasti suorassa.

LUE LISÄÄ: Pysy roudasta erossa

Tiedämme, että työ sujuu moottorikairalla muita välineitä nopeammin, mutta sujuuko työ niin paljon nopeammin, että sen hankintaan kannattaa käyttää rahaa ja aikaa? Entä selviääkö lapiolla yhtä nopeasti kuin käsikäyttöisellä kairalla?

Toimitus suosittelee: Maa-ankkurin avulla vakaat aidantolpat

Erikoispistolapio

Lapion suurin etu on se, että se löytyy joka talosta, ehkä jopa tällainen erikoispistolapio. Tavallisilla painavilla lapioilla on hyvä kaivaa kantoja ylös ja katkaista juuria.

Kuoppien kaivaminen tolppia varten lapiolla on raskasta työtä ja tehokasta vain 40–50 cm:n syvyyteen asti. Tämän jälkeen kuoppa on liian ahdas lapioitavaksi, ja tuloksena on joko kartiomainen kuoppa, josta on poistettu aivan turhan paljon maata – tai tilanne, että kuoppa on lopuksi kaivettava makuuasennosta 90 cm:n syvyyteen.

HINTALUOKKA: 50–80 € riippuen laadusta ja lapio-osan pituudesta
AJANKÄYTTÖ: 20 min: kevyt, kivetön pihamaa

Maakaira

Maakaira porautuu helposti pihamaahan – saviseen tai multaiseen. Vakiohalkaisijakoot ovat 100, 120 tai 150 mm ja varren pituus on yleensä 110 cm, mikä sopii hyvin pyörökepeille ja 100 x 100 mm:n (4 tuuman) tai 120 x 150 mm (5 tuuman) tolpille.

Maakairan suurin etu on se, että pora nostaa maata vaivatta vinostakin kuopasta. Juuret ja kivet voivat edellyttää pistolapion käyttöä ja tarvittaessa kuopan laajentamista hieman.

HINTALUOKKA: 40–80 € riippuen halkaisijan koosta, kairan pituudesta ja valmistajasta
AJANKÄYTTÖ: 7 min: kevyt, kivetön pihamaa

Moottorikaira

Moottorikaira todella pureutuu maahan! Jos laitteella ei osu kiviin ja juuriin, sillä voi porata 90 cm:n syvyyteen 15 sekunnissa – mutta maata ei saa nostettua pois. Poista maata kuopasta 15–20 cm:n välein, niin pääset 90 cm:n syvyyteen 4–5 toistolla vähällä lihasvoimalla. Jos pora osuu kiviin tai juuriin, pora pysähtyy, mutta laite ei.

Joissakin malleissa on porajarru ja turvakytkin, joka katkaisee voimantulon terän jumiuduttua. Näin voi välttää esimerkiksi laitteen yhtäkkisen kiepsahtamisen terän juuttuessa.

HINTALUOKKA: noin 60 €/vrk (vuokra)
AJANKÄYTTÖ: 2 min: kevyt, kivetön pihamaa

Muut lukevat juuri nyt …