3 ERILAISTA KÄSISIRKKELIÄ
UPOTUSSAHA JA OHJAINKISKO
Toisin kuin tavallisella käsisirkkelillä, upotussahalla voi aloittaa levyn keskeltä. Se lisää sirkkelin käyttömahdollisuuksia. Ohjainkisko on yleinen lisävaruste.
AKKUKÄSISIRKKELI
Työkaluvalmistajat kehittävät jatkuvasti akkuja ja parantavat moottoreita. Akkusirkkelit vetävät jo vertoja verkkovirralla käyville malleille.
FIKSUT TOIMINNOT
Pölynkerääjä.
Jos verstaassasi ei ole imuria, osta käsisirkkeli, jossa on pölynkeräyssäiliö tai pölypussi. Säiliö pitää tyhjentää tiheästi, mutta se poistaa pölyn ja sahanpurun tehokkaasti.
Vyökoukku.
Joissakin sirkkeleissä on koukku, jonka voi ripustaa vyöhön. Se on fiksua esimerkiksi silloin, kun sirkkelin kanssa pitää kontata katolla tai ahtaissa paikoissa.
Selkeä kulmansäätö.
Useimmissa sirkkeleissä on selkeät hahlot kaikkein yleisimmille sahauskulmille. Terä lukittuu esimerkiksi 22,5 ja 45 asteen kulmaan.
KÄSISIRKKELI: 3 HINTATASOA
KALLIS
Kätevä akkusirkkeli, jossa on reilusti voimaa.
Akku: 18 V/4 Ah
Kierroksia/min: 5 000
Syvyys 90°/45°: 57/41 mm
Terä/hampaat: 165/20
Paino: 3,3 kg (akun kanssa)
Hinta: yli 450 euroa (2 akkua)
VÄLIMALLI
Voimakas sirkkeli, jota on helppo käyttää. Lujaa ammattilaislaatua.
Akku: 18 V/5 Ah
Kierroksia/min: 5 000
Syvyys 90°/45°: 54/41,3 mm
Terä/hampaat: 165/24
Latausaika: 80 min.
Paino: 3,2 kg (akun kanssa)
Hinta: yli 250 euroa (ei akkua)
NÄIN SÄÄDÄT KÄSISIRKKELIN
SÄÄDÄ SAHAUSSYVYYS
Suurin mahdollinen sahaussyvyys riippuu terän koosta. Yleensä syvyys on 25–40 milliä 45 asteen kulmassa ja 50–65 milliä 90 asteen kulmassa.
KÄÄNNÄ TERÄ VINOON KULMAAN
Terän voi kääntää vinoon sahauskulmaan. On tärkeää, että asteikko on selkeä ja terän voi lukita tarkasti. Lukitus ei aina toimi moitteettomasti, joten kokeile sen toimintaa kaupassa ennen sirkkelin ostamista. Joissakin malleissa on valmiit hahlot, jotka pysäyttävät terän tavallisimpiin 22,5 ja 45 asteen kulmiin.
SIISTIT REUNAT
1. Lautojen päiden katkaiseminen aloitetaan mittaamalla suorakulmaisen linjan paikka. Linja merkitään lautoihin värilangalla.
2. Laudat sahataan poikki sirkkelillä, jota työnnetään ohjainkiskoa tai suoraa lautaa pitkin. Työn voi tehdä myös upotussahalla, joka on käsisirkkelin kehittyneempi muoto.
LAPALIITOS
1. Lapaliitos tehdään perinteisesti käsisahalla ja taltalla. Sirkkelillä se sujuu kuitenkin paljon nopeammin. Säädä syvyys ja sahaa puuhun useita vierekkäisiä uria.