Opi käyttämään käsisirkkeliä 5 minuutissa

Käsisirkkeli on oikea työkalu suorien linjojen sahaamiseen. Lue, miten käytät käsisirkkeliä ja katso, missä töissä käsisirkkeli on korvaamaton. Näytämme myös, mitä käsisirkkelin ostamisessa pitää ottaa huomioon.

Käsisirkkelin pikaopas

Tässä jutussa tutustutaan perusteellisesti käsisirkkeliin. Näytämme, mihin asioihin käsisirkkelin ostamisessa pitää kiinnittää huomiota, käymme läpi erilaiset käsisirkkelit ja näytämme, miten käytät käsisirkkeliä. Klikkaa linkkiä ja siirry jutussa eteenpäin.

Tämä pitää tietää ennen käsisirkkelin ostamista


Käsisirkkeli: 3 hintatasoa


Näin käytät käsisirkkeliä

Tämä pitää tietää ennen käsisirkkelin ostamista

Käsisirkkeli on erinomainen työkalu pitkien ja suorien linjojen sahaamiseen. Markkinoilla on paljon erikokoisia käsisirkkeleitä, mutta 160 millin terä riittää lähes kaikkiin töihin. Alla kerrotaan, mitä kaikkea käsisirkkelin ostamisessa pitää ottaa huomioon.

Käsisirkkeli

1. KÄYNNISTYSVARMISTIN. Tarkista, että sirkkelissä on kaksi nappia, jotka pitää painaa pohjaan, ennen kuin kone käynnistyy. Se lisää turvallisuutta.


2. KAHVA. Kahvasta pitää saada hyvä ote, siinä on oltava luistamattomat päällysteet, ja sen pitää sopia hyvin molempiin käsiin.


3. AKKU. Jos sirkkeli käy akulla, tarkista, että sen varaustaso näkyy selkeästi.


4. PÖLYNIMURILIITIN. Pölynimuriliitäntä on hyödyllinen lisäominaisuus. Tarkista, ettei liitin haittaa työntekoa.


5. KARALUKKO. Terän vaihtamisen pitää onnistua nopeasti karalukolla ja yhdellä avaimella.


6. SYVYYSASTEIKKO. Lukujen pitää olla selkeät, jotta säätäminen on helppoa.


7. TERÄSUOJUS. Suojuksen pitää liukua kevyesti pois edestä ja palata nopeasti terän päälle, kun sirkkeli nostetaan ylös.


8. POHJA. Pohjan pitää olla vakaa, sileä ja korkeareunainen.


9. VALO. Valitse malli, jossa on sahauslinjan näyttävä led-valo tai laserlinja.


10. KULMANSÄÄTÖ. Asteikon pitää olla selkeä ja terän säätämisen sujua helposti.

3 ERILAISTA KÄSISIRKKELIÄ

UPOTUSSAHA JA OHJAINKISKO
Toisin kuin tavallisella käsisirkkelillä, upotussahalla voi aloittaa levyn keskeltä. Se lisää sirkkelin käyttömahdollisuuksia. Ohjainkisko on yleinen lisävaruste.

AKKUKÄSISIRKKELI
Työkaluvalmistajat kehittävät jatkuvasti akkuja ja parantavat moottoreita. Akkusirkkelit vetävät jo vertoja verkkovirralla käyville malleille.

TAVALLINEN KÄSISIRKKELI
Verkkovirralla toimiva käsisirkkeli on varma ja edullinen. Verkkovirralla toimiva sirkkeli on kustannustehokas ja hyvä valinta, jos johto ei haittaa.

FIKSUT TOIMINNOT

Pölynkerääjä.
Jos verstaassasi ei ole imuria, osta käsisirkkeli, jossa on pölynkeräyssäiliö tai pölypussi. Säiliö pitää tyhjentää tiheästi, mutta se poistaa pölyn ja sahanpurun tehokkaasti.

Vyökoukku.
Joissakin sirkkeleissä on koukku, jonka voi ripustaa vyöhön. Se on fiksua esimerkiksi silloin, kun sirkkelin kanssa pitää kontata katolla tai ahtaissa paikoissa.

Selkeä kulmansäätö.
Useimmissa sirkkeleissä on selkeät hahlot kaikkein yleisimmille sahauskulmille. Terä lukittuu esimerkiksi 22,5 ja 45 asteen kulmaan.

Fiksu valo.


Useimmissa sirkkeleissä on led-valo, jonka avulla näkee, missä terä kulkee. Milwaukeen M18 CCS55 -mallissa valo jää palamaan vähäksi aikaa terän pysähtymisen jälkeen.

KÄSISIRKKELI: 3 HINTATASOA

KALLIS
Kätevä akkusirkkeli, jossa on reilusti voimaa.

Akku: 18 V/4 Ah
Kierroksia/min: 5 000
Syvyys 90°/45°: 57/41 mm
Terä/hampaat: 165/20
Paino: 3,3 kg (akun kanssa)
Hinta: yli 450 euroa (2 akkua)

VÄLIMALLI
Voimakas sirkkeli, jota on helppo käyttää. Lujaa ammattilaislaatua.

Akku: 18 V/5 Ah
Kierroksia/min: 5 000
Syvyys 90°/45°: 54/41,3 mm
Terä/hampaat: 165/24
Latausaika: 80 min.
Paino: 3,2 kg (akun kanssa)
Hinta: yli 250 euroa (ei akkua)

HALPA

Vahva, kestävä, perusteellinen ja helppokäyttöinen malli.

Moottori: 1 200 wattia
Kierroksia/min: 5 600
Syvyys 90°/45°: 55/38 mm
Terä/hampaat: 160/20
Paino: 3,9 kg


Hinta: Yli 100 euroa.

TESTISSÄ: Lue uusin käsisirkkelitesti täältä

Näin käytät käsisirkkeliä

Käsisirkkeli on suorien sahauslinjojen erikoistyökalu. Se katkaisee ja halkaisee laudat ja levyt erittäin tarkasti ja siististi. Sirkkelissä on reilusti voimaa, ja se kulkee helposti mukana työmaalta toiselle. Katso tästä, miten säädät ja käytät käsisirkkeliä oikein.

käsisirkkelin käyttö

SUORAT LINJAT: Käsisirkkelillä ja ohjainkiskolla tai suoralla laudalla on helppo sahata suoria linjoja.

Käsisirkkelin paraatilajit

Käsisirkkeli sopii erinomaisesti karkeaan työhön kuten levyjen ja tolppien sahaamiseen, eikä mikään muu saha leikkaa levyjä yhtä hyvin.

Nykyään useimmissa käsisirkkeleissä on laserlinja, jonka avulla on helppo sahata melko tarkasti. Kaikkein tarkinta sahaaminen on kuitenkin ohjainkiskon tai suoran laudan avulla. Voit käyttää myös sirkkelin omaa sivuohjainta. Sivuohjain asennetaan levyn reunaan ja säädetään sopivalle etäisyydelle sahauslinjasta.

LUE LISÄÄ: Pöytäsirkkeli

NÄIN SÄÄDÄT KÄSISIRKKELIN

SÄÄDÄ SAHAUSSYVYYS
Suurin mahdollinen sahaussyvyys riippuu terän koosta. Yleensä syvyys on 25–40 milliä 45 asteen kulmassa ja 50–65 milliä 90 asteen kulmassa.

KÄÄNNÄ TERÄ VINOON KULMAAN
Terän voi kääntää vinoon sahauskulmaan. On tärkeää, että asteikko on selkeä ja terän voi lukita tarkasti. Lukitus ei aina toimi moitteettomasti, joten kokeile sen toimintaa kaupassa ennen sirkkelin ostamista. Joissakin malleissa on valmiit hahlot, jotka pysäyttävät terän tavallisimpiin 22,5 ja 45 asteen kulmiin.

SUORAT LINJAT LEVYIHIN

OHJAINKISKO
Laatusirkkelin voi yleensä yhdistää ohjainkiskoon.

PITKÄ, SUORA LAUTA
Laudan voi kiinnittää levyyn puristimilla.

SIVUOHJAIN
Ohjain yltää yleensä 15–20 sentin päähän.

SIISTIT REUNAT

1. Lautojen päiden katkaiseminen aloitetaan mittaamalla suorakulmaisen linjan paikka. Linja merkitään lautoihin värilangalla.

2. Laudat sahataan poikki sirkkelillä, jota työnnetään ohjainkiskoa tai suoraa lautaa pitkin. Työn voi tehdä myös upotussahalla, joka on käsisirkkelin kehittyneempi muoto.

URA LEVYYN

1. Massiivipuun takapuolelle sahattu ura varmistaa, että levy ei taivu ajan kuluessa. Linjat piirretään aluksi levyn takapuolelle.

2. Urat sahataan viivoja pitkin. Sirkkeli säädetään siten, että se uppoaa levyn puoliväliin. Sirkkeliä työnnetään ohjainkiskoa tai suoraa lautaa pitkin.

LAPALIITOS

1. Lapaliitos tehdään perinteisesti käsisahalla ja taltalla. Sirkkelillä se sujuu kuitenkin paljon nopeammin. Säädä syvyys ja sahaa puuhun useita vierekkäisiä uria.

2. Sirkkelin terä poistaa suurimman osan puusta. Talttaa tarvitaan liitoskohdan pohjan siistimiseen, jotta liitoksesta tulee mahdollisimman tiivis.

Fiksu tekniikka: Melamiinin sahaaminen

Melamiinilevyä ei kannata halkaista yhdellä sahauksella. Jos levy sahataan kerralla, terän hampaat osuvat melamiiniin pystysuorassa, jolloin levyn reunasta saattaa irrota pieniä palasia.

Säädä terä siten, että se yltää juuri ja juuri ohuen melamiinipinnoitteen läpi. Sahaa levy poikki vasta toisella sahauksella, jotta pintaan ei tule rumia jälkiä.

NIKSI: Vältä rosot

Reunojen rikkoutumista on pyrittävä välttämään. Siihen on onneksi kätevä niksi:

Säädä terän syvyys siten, että se rikkoo levyn pinnan juuri ja juuri. Käynnistä saha ja vedä sitä taaksepäin, jotta terä tekee pintaan viivan. Sen jälkeen voit sahata levyn poikki ilman pelkoa reunojen rikkoutumisesta.

LUE LISÄÄ: Millainen sirkkelinterä pitää valita?

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Käsisirkkeli