Sirkkelin terät

TÄRKEÄÄ TERISTÄ

Käsisirkkelin ja jiirisirkkelin terät on helppo sekoittaa toisiinsa, mutta niissä on eroa. Käsisirkkelin terän hampaat osoittavat eteenpäin, mutta jiirisirkkelin terän hampaat kallistuvat aavistuksen takakenoon.

Lue lisää käsisirkkeli

Siistiä jälkeä erikoisterillä

Perusterällä voi sahata melkein mitä tahansa, mutta erikoisterät tekevät siistimpää jälkeä. Oikea terä kannattaa valita huolellisesti sahattavan materiaalin mukaan.

Jokaisen sirkkelin mukana tulee yleensä perusterä, jolla voi sahata käytännössä mitä tahansa puuta. Perusterässä on harvat ja isot hampaat, jotka tekevät suhteellisen karkeaa jälkeä. Perusterä sopii erinomaisesti runkopuiden katkaisemiseen ja halkaisemiseen sekä kaikkeen rakentamiseen, jossa ei tarvita siistejä sahauspintoja. Sen sijaan jalopuusta tehtyjen kalustelistojen, komposiittiterassilautojen ja kuitusementistä tehtyjen otsalautojen katkaisemiseen tarvitaan erikoisteriä. Perusterällä voi sahata kaikkia materiaaleja, mutta sen jälki ei vedä vertoja erikoisterille, jotka on tarkoitettu tietyille materiaaleille. Katso vaikka.

Karkeaan työhön

BOSCH CONSTRUCT WOOD, Ø 160 mm, 12 hammasta
Erikoisterä on tarkoitettu karkeaan työhön, joten se sopii betonisten ja naulaisten lankkujen sahaamiseen. Terässä on kestävät karbidihampaat. Hampaiden selät on vahvistettu niin lujasti, että terällä voi sahata muutakin kuin puuta.

**TULOS:** <br>
Perusterän ja karkeaan työhön tarkoitetun terän jäljessä ei ole suurta eroa. Molemmat jättävät sahauspinnat tikkuisiksi. Ero näkyy siinä, kuinka pitkään terä kestää. Betoniroiskeet ja naulat kuluttavat perusterän hampaat nopeasti pilalle. Kovahampainen erikoisterä kestää paljon pitempään.

TULOS:
Perusterän ja karkeaan työhön tarkoitetun terän jäljessä ei ole suurta eroa. Molemmat jättävät sahauspinnat tikkuisiksi. Ero näkyy siinä, kuinka pitkään terä kestää. Betoniroiskeet ja naulat kuluttavat perusterän hampaat nopeasti pilalle. Kovahampainen erikoisterä kestää paljon pitempään.

Vaneri/kovat puut

BOSCH MULTI MATERIAL, Ø 160 mm, 42 hammasta
Terä sopii nimensä mukaisesti monille eri materiaaleille. Terä on pienihampainen, ja sen hampaat ovat taaksepäin kallellaan. Sen ansiosta terä sahaa kalustevaneria ja kovia puulevyjä erittäin siististi myös poikkisuunnassa. Terä sahaa siististi myös komposiittia, PVC:tä, laminaattia ja alumiinia.

Siistiä jälkeä erikoisterillä: Vaneri/kovat puut

TULOS:
Sahausjäljessä on iso ero, kun terillä sahataan poikkisuunnassa kovasta puusta tehtyä liimapuulevyä. Edes uusi perusterä ei tee siistiä jälkeä vaan repii levyä ja jättää sahauspinnat todella tikkuisiksi. Sen sijaan pienihampainen erikoisterä tekee siistiä jälkeä.

Laminaatti

BOSCH EXPERT FOR LAMINATED PANEL, Ø 160 mm, 48 hammasta
Tämä erikoisterä sopii pinnoitettujen levyjen kuten lattialaminaattien, pöytälevyjen ja melamiinilevyjen sahaamiseen. Niitä on vaikea sahata siististi tavallisella terällä. Erikoisterä sopii myös lastu- ja MDF-levyjen sekä muovin ja komposiitin sahaamiseen.

Siistiä jälkeä erikoisterillä: Laminaatti

TULOS:
Perusterän karkeat hampaat hakkaavat irti isoja palasia levyn pinnasta heti, kun terä painetaan kiinni levyyn. Rosot pienenevät myöhemmin, mutta jälki on rumaa erikoisterään verrattuna. Pienihampainen ja erikoishiottu laminaattiterä tekee vaikuttavan siistiä jälkeä.

Alumiini

BOSCH EXPERT FOR ALUMINIUM, Ø 160 mm, 52 Hammasta
Terä on tarkoitettu kaikkien metallien sahaamiseen, jotka eivät sisällä rautaa. Terällä voi sahata sekä levyjä että listoja, ja sitä voi käyttää myös muovin ja epoksin sekä lastu-, MDF- ja OSBlevyjen sahaamiseen. Terä kestää huomattavasti kauemmin, jos alumiinin sahaamisessa käytetään voiteluaineena sahausöljyä.

Siistiä jälkeä erikoisterillä: Alumiini

TULOS:
Uudella perusterällä voi sahata alumiinilevyä, mutta terä hakkaa levyyn koloja, kuluu nopeasti ja sahausurasta tulee rosoinen. Pienihampainen erikoisterä painuu alumiiniin kuin veitsi voihin ja tekee sahauspinnoista siistit.

Kuitusementti

BOSCH EXPERT FOR FIBER CEMENT, Ø 160 mm, 4 hammasta

Tämä terä on kehitetty kuitusementin ja mineriittilevyjen sahaamiseen. Kuitusementtiterä sopii myös tavallisten kipsilevyjen sahaamiseen, sillä kipsi on kivimateriaali, joka kuluttaa tavallisen terän nopeasti.

Siistiä jälkeä erikoisterillä: Kuitusementti

TULOS:
Perusterä tekee levyyn vain lyhyen uran, jossa on mustat reunat. Se johtuu siitä, että terä ylikuumenee ja kuluu nopeasti. Erikoisterässä on vain neljä hammasta, mutta se sahaa levyä nopeasti ja siististi. Kuitusementin sahaamisesta syntyy valtavasti pölyä, joten levyt kannattaa sahata ulkona. Käytä hengityssuojainta!

Näin testi tehtiin

PERUSTERÄ:
Testissä käytetty perusterä tuli Boschin käsisirkkelin mukana. Perusterä sopii moneen tarkoitukseen, ja sillä voi sahata nopeasti kaikenlaista puuta. Perusterällä voi sahata sekä puun syiden suuntaisesti että niiden poikki. Sahauspinnat jäävät jonkin verran tikkuisiksi etenkin, kun terällä sahataan syiden poikki.

ERIKOISTERÄT:
Kaikki tämän testin erikoisterät ovat Boschin valikoimista, sillä teriä on helppo käyttää ja niiden ominaisuudet on kerrottu selkeästi. Monet muut valmistajat tekevät samanlaisia teriä, mutta niillä ei yleensä ole selkeitä nimiä vaan pelkät numerokoodit, joiden perusteella voi olla vaikea valita sopivaa terää rautakaupasta.

YLEISTÄ:
Nyrkkisääntö on, että isohampaiset terät tekevät karkeaa jälkeä ja jättävät sahauspinnat tikkuisiksi. Sen sijaan pieni- ja tiheähampaiset terät tekevät siistiä jälkeä ja tekevät reunoista tasaiset. Myös hampaiden kulma ja hiontatapa vaikuttavat ratkaisevasti sahausjälkeen.