Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Millainen sirkkelinterä pitää valita?

Tulosta Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Sahauksen vauhti ja laatu riippuvat sirkkeliin kiinnitetystä terästä. Oikealla terällä työ sujuu nopeasti, ja jäljestä tulee siistiä ja puhdasta. Useimmat sirkkelin mukana tulevat terät eivät ole kovin laadukkaita. Ne sopivat parhaiten karkeaan työhön.

Sirkkelin terät
Sirkkelin terät

KOKO
Sirkkelin kierrosluku on sovitettu terän kokoon. Sen vuoksi terän halkaisijan pitää olla sama kuin sirkkeliin painetun luvun. Tämän terän halkaisija on 210 milliä. Oikeassa sirkkelissä hampaat pyörivät oikeaan tahtiin.

Sirkkelin terät

KESKIREIKÄ.
Terän keskellä olevan reiän pitää sopia tiukasti sirkkelin karaan. Muuten sekä terä, materiaalit että sahaajan sormet voivat murskaantua. Keskiötä voi pienentää supistusrenkaalla. Rengas ei saa olla terää paksumpi.

Sirkkelin terät

HAMMASLUKU.
Terät, joissa on isot ja harvat hampaat tekevät karkeaa jälkeä nopeasti. Isot U-kirjaimen muotoiset hammasvälit heittävät lastut kauas. Pienet hampaat tekevät siistiä jälkeä, mutta niillä ei voi sahata puun syiden suuntaisesti.

STANDARDI: NELJÄ YLEISINTÄ SIRKKELINTERÄÄ

SIRKKELIN TERÄT: STANDARDI: NELJÄ YLEISINTÄ SIRKKELINTERÄÄ

SIRKKELIN TERÄT: HYVIN KARKEA
24-hampainen terä, jossa on ristiinteroitetut, 15-asteiset hampaat. Sopii hienosti erittäin karkeaan työhön, sekä halkaisuun että katkaisuun. Lankkujen ja lastulevyjen sahaamiseen.

SIRKKELIN TERÄT: STANDARDI: NELJÄ YLEISINTÄ SIRKKELINTERÄÄ

SIRKKELIN TERÄT: NOPEA JA KARKEA
Terässä on 36 ristiinteroitettua hammasta, jotka kallistuvat eteenpäin 15 asteen kulmassa. Sekä halkaisuun että katkaisuun. Omiaan lastulevyille, lankuille ja vanerille.

SIRKKELIN TERÄT: STANDARDI: NELJÄ YLEISINTÄ SIRKKELINTERÄÄ

SIRKKELIN TERÄT: SIISTI, PUHDAS JÄLKI
48-hampainen, ristiinteroitettu terä katkaisee siististi vanerit, kalustelevyt, toiselta puolelta pinnoitetut levyt ja parketit. Terä on parhaimmillaan, kun sillä sahataan syiden poikki.

SIRKKELIN TERÄT: STANDARDI: NELJÄ YLEISINTÄ SIRKKELINTERÄÄ

SIRKKELIN TERÄT: ERITTÄIN SIISTI JÄLKI
60-hampainen terä tekee erittäin siistiä jälkeä ja jättää reunat ehjiksi. Vanerin, kalustelevyjen, ympäripinnoitetun lastulevyn, MDF:n sekä parketin ja laminaatin sahaamiseen.

TARVIKKEET: RAKENNA SIRKKELILLE OHJAINKISKO

SIRKKELIN TERÄT: TARVIKKEET

1. Liimaa rima 6-millisen vanerilevyn taakse. Kiinnitä rima hieman kauemmas vanerin reunasta kuin sirkkelin pohjalevyn reunan ja terän etäisyys on. Voit päättää ohjainkiskon pituuden itse.

SIRKKELIN TERÄT: TARVIKKEET

2. Purista vanerilevy kiinni työpöytään. Sahaa levy työntämällä sirkkeliä riman reunaa pitkin.

SIRKKELIN TERÄT: TARVIKKEET

3. Itse tehty ohjainkisko on nyt valmis käytettäväksi. Aseta riman reuna kohtaan, josta haluat halkaista levyn. Sirkkeli sahaa täysin suoran uran juuri haluamaasi paikkaan.

SIRKKELIN TERÄT: TARVIKKEET

4. Ohjainkiskoa voi muokata siten, että sitä voi käyttää alkeellisena pistosahan ohjurina. Tee samat vaiheet kuin kohdissa 2 ja 3, mutta tällä kertaa riman toiselle puolelle.

TARVIKKEET: KÄYTÄ KÄSISIRKKELIÄ HALKAISUSIRKKELINÄ

SIRKKELIN TERÄT: TARVIKKEET

1. Aseta puulevylle 6 milliä paksu vaneri, piirrä merkit ja sahaa puulevyyn reikä. Ruuvaa reikään tukirimat 6 milliä pinnan alapuolelle, jotta asennuslevyn asettuu samaan tasoon pöydän pinnan kanssa.

SIRKKELIN TERÄT: TARVIKKEET

2. Aseta sirkkeli asennuslevylle ja poraa 5 millin reikä joka nurkkaan. Merkitse terän ja mahdollisen halkaisukiilan paikat levyyn ja sahaa pistosahalla. Kiinnitä saha kansiruuveilla ja siipimuttereilla.

SIRKKELIN TERÄT: TARVIKKEET

3. Aseta asennuslevy ja siihen kiinnitetty sirkkeli puulevyssä olevaan reikään ja kiinnitä asennuslevy ruuveilla tukirimoihin. Muista upottaa ruuvinkannat, jotta ne eivät jää tielle.

SIRKKELIN TERÄT: TARVIKKEET

4. 30x36-senttinen asennuslevy on sopiva useimmille sirkkeleille. Levyyn voi kiinnittää lisäksi teräsuojuksen. Kiinnitä kaksi rimanpätkää terän molemmille puolille kansiruuveilla ja muttereilla.

TÄRKEÄÄ TERISTÄ

Käsisirkkelin ja jiirisirkkelin terät on helppo sekoittaa toisiinsa, mutta niissä on eroa. Käsisirkkelin terän hampaat osoittavat eteenpäin, mutta jiirisirkkelin terän hampaat kallistuvat aavistuksen takakenoon.

Lue lisää käsisirkkeli

Siistiä jälkeä erikoisterillä

Perusterällä voi sahata melkein mitä tahansa, mutta erikoisterät tekevät siistimpää jälkeä. Oikea terä kannattaa valita huolellisesti sahattavan materiaalin mukaan.

Jokaisen sirkkelin mukana tulee yleensä perusterä, jolla voi sahata käytännössä mitä tahansa puuta. Perusterässä on harvat ja isot hampaat, jotka tekevät suhteellisen karkeaa jälkeä. Perusterä sopii erinomaisesti runkopuiden katkaisemiseen ja halkaisemiseen sekä kaikkeen rakentamiseen, jossa ei tarvita siistejä sahauspintoja. Sen sijaan jalopuusta tehtyjen kalustelistojen, komposiittiterassilautojen ja kuitusementistä tehtyjen otsalautojen katkaisemiseen tarvitaan erikoisteriä. Perusterällä voi sahata kaikkia materiaaleja, mutta sen jälki ei vedä vertoja erikoisterille, jotka on tarkoitettu tietyille materiaaleille. Katso vaikka.

Karkeaan työhön

BOSCH CONSTRUCT WOOD, Ø 160 mm, 12 hammasta

Erikoisterä on tarkoitettu karkeaan työhön, joten se sopii betonisten ja naulaisten lankkujen sahaamiseen. Terässä on kestävät karbidihampaat. Hampaiden selät on vahvistettu niin lujasti, että terällä voi sahata muutakin kuin puuta.

TULOS:

Perusterän ja karkeaan työhön tarkoitetun terän jäljessä ei ole suurta eroa. Molemmat jättävät sahauspinnat tikkuisiksi. Ero näkyy siinä, kuinka pitkään terä kestää. Betoniroiskeet ja naulat kuluttavat perusterän hampaat nopeasti pilalle. Kovahampainen erikoisterä kestää paljon pitempään.

Vaneri/kovat puut

BOSCH MULTI MATERIAL, Ø 160 mm, 42 hammasta

Terä sopii nimensä mukaisesti monille eri materiaaleille. Terä on pienihampainen, ja sen hampaat ovat taaksepäin kallellaan. Sen ansiosta terä sahaa kalustevaneria ja kovia puulevyjä erittäin siististi myös poikkisuunnassa. Terä sahaa siististi myös komposiittia, PVC:tä, laminaattia ja alumiinia.

Siistiä jälkeä erikoisterillä: Vaneri/kovat puut

TULOS:

Sahausjäljessä on iso ero, kun terillä sahataan poikkisuunnassa kovasta puusta tehtyä liimapuulevyä. Edes uusi perusterä ei tee siistiä jälkeä vaan repii levyä ja jättää sahauspinnat todella tikkuisiksi. Sen sijaan pienihampainen erikoisterä tekee siistiä jälkeä.

Laminaatti

BOSCH EXPERT FOR LAMINATED PANEL, Ø 160 mm, 48 hammasta

Tämä erikoisterä sopii pinnoitettujen levyjen kuten lattialaminaattien, pöytälevyjen ja melamiinilevyjen sahaamiseen. Niitä on vaikea sahata siististi tavallisella terällä. Erikoisterä sopii myös lastu- ja MDF-levyjen sekä muovin ja komposiitin sahaamiseen.

Siistiä jälkeä erikoisterillä: Laminaatti

TULOS:

Perusterän karkeat hampaat hakkaavat irti isoja palasia levyn pinnasta heti, kun terä painetaan kiinni levyyn. Rosot pienenevät myöhemmin, mutta jälki on rumaa erikoisterään verrattuna. Pienihampainen ja erikoishiottu laminaattiterä tekee vaikuttavan siistiä jälkeä.

Alumiini

BOSCH EXPERT FOR ALUMINIUM, Ø 160 mm, 52 Hammasta

Terä on tarkoitettu kaikkien metallien sahaamiseen, jotka eivät sisällä rautaa. Terällä voi sahata sekä levyjä että listoja, ja sitä voi käyttää myös muovin ja epoksin sekä lastu-, MDF- ja OSBlevyjen sahaamiseen. Terä kestää huomattavasti kauemmin, jos alumiinin sahaamisessa käytetään voiteluaineena sahausöljyä.

Siistiä jälkeä erikoisterillä: Alumiini

TULOS:

Uudella perusterällä voi sahata alumiinilevyä, mutta terä hakkaa levyyn koloja, kuluu nopeasti ja sahausurasta tulee rosoinen. Pienihampainen erikoisterä painuu alumiiniin kuin veitsi voihin ja tekee sahauspinnoista siistit.

Kuitusementti

BOSCH EXPERT FOR FIBER CEMENT, Ø 160 mm, 4 hammasta

Tämä terä on kehitetty kuitusementin ja mineriittilevyjen sahaamiseen. Kuitusementtiterä sopii myös tavallisten kipsilevyjen sahaamiseen, sillä kipsi on kivimateriaali, joka kuluttaa tavallisen terän nopeasti.

Siistiä jälkeä erikoisterillä: Kuitusementti

TULOS:

Perusterä tekee levyyn vain lyhyen uran, jossa on mustat reunat. Se johtuu siitä, että terä ylikuumenee ja kuluu nopeasti. Erikoisterässä on vain neljä hammasta, mutta se sahaa levyä nopeasti ja siististi. Kuitusementin sahaamisesta syntyy valtavasti pölyä, joten levyt kannattaa sahata ulkona. Käytä hengityssuojainta!

Näin testi tehtiin

PERUSTERÄ:

Testissä käytetty perusterä tuli Boschin käsisirkkelin mukana. Perusterä sopii moneen tarkoitukseen, ja sillä voi sahata nopeasti kaikenlaista puuta. Perusterällä voi sahata sekä puun syiden suuntaisesti että niiden poikki. Sahauspinnat jäävät jonkin verran tikkuisiksi etenkin, kun terällä sahataan syiden poikki.

ERIKOISTERÄT:

Kaikki tämän testin erikoisterät ovat Boschin valikoimista, sillä teriä on helppo käyttää ja niiden ominaisuudet on kerrottu selkeästi. Monet muut valmistajat tekevät samanlaisia teriä, mutta niillä ei yleensä ole selkeitä nimiä vaan pelkät numerokoodit, joiden perusteella voi olla vaikea valita sopivaa terää rautakaupasta.

YLEISTÄ:

Nyrkkisääntö on, että isohampaiset terät tekevät karkeaa jälkeä ja jättävät sahauspinnat tikkuisiksi. Sen sijaan pieni- ja tiheähampaiset terät tekevät siistiä jälkeä ja tekevät reunoista tasaiset. Myös hampaiden kulma ja hiontatapa vaikuttavat ratkaisevasti sahausjälkeen.

Kirjaudu sisään
Tietoturvatapahtuma Bonnier Publicationsissa
Valitettavasti olemme havainneet, että joku on tunkeutunut luvattomasti yhteen järjestelmistämme. Tämän seurauksena muutamien käyttäjien kirjautumistiedot on mahdollisesti voitu jakaa. Parhaan tietomme mukaan näin ei ole, mutta varotoimenpiteenä olemme päättäneet nollata näiden käyttäjien salasanat järjestelmässämme.

Mitä sinun tulee tehdä?
Jos et voi enää kirjautua sisään tavallisella käyttäjätunnuksellasi ja salasanallasi, luo uusi salasana napsauttamalla ”Unohdin salasanani”.

Mitä olemme jo tehneet? Luvattomasta tunkeutumisesta on ilmoitettu Tanskan tietosuojavirastolle. Olemme ryhtyneet kaikkiin varotoimiin, ja teemme kovasti töitä yhteistyössä turvallisuusasiantuntijoiden kanssa estääksemme vastaavan tilanteen toistumisen.

Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä meihin osoitteessa [email protected].

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.

Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä

password_reset.form.password_is_changed

Tilauksesi
Tilaus
Luo Profiili
Olet ostamassa seuraavan käyttöoikeuden:
null: Millainen sirkkelinterä pitää valita?
Kokonaishinta: null euroa
Enemmän vähemmällä?
Saat käyttöösi 1000 rakennusohjetta ja digitaalisen sisällön hintaan vain 2,50 euroa
    • Käyttöoikeus yli 1000 digitaaliseen rakennusohjeeseen
    • Tilauksen voi lakkauttaa koska vain.
    • Tutustumistarjouksen jälkeen tilaus jatkuu kestotilauksena hintaan 9,95 euroa/kk.
Ensimmäinen kuukausi vain 2,50 euroa
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Takaisin
Kirjaudu sisään
Tietoturvatapahtuma Bonnier Publicationsissa
Valitettavasti olemme havainneet, että joku on tunkeutunut luvattomasti yhteen järjestelmistämme. Tämän seurauksena muutamien käyttäjien kirjautumistiedot on mahdollisesti voitu jakaa. Parhaan tietomme mukaan näin ei ole, mutta varotoimenpiteenä olemme päättäneet nollata näiden käyttäjien salasanat järjestelmässämme.

Mitä sinun tulee tehdä?
Jos et voi enää kirjautua sisään tavallisella käyttäjätunnuksellasi ja salasanallasi, luo uusi salasana napsauttamalla ”Unohdin salasanani”.

Mitä olemme jo tehneet? Luvattomasta tunkeutumisesta on ilmoitettu Tanskan tietosuojavirastolle. Olemme ryhtyneet kaikkiin varotoimiin, ja teemme kovasti töitä yhteistyössä turvallisuusasiantuntijoiden kanssa estääksemme vastaavan tilanteen toistumisen.

Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä meihin osoitteessa [email protected].

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin