Viritä ketjusaha huippukuntoon

Jos haluat ketjusahastasi kaiken ilon irti, pidä siitä hyvää huolta ja puhdista ja teroita se säännöllisesti. Näytämme, miten trimmaat sahasi hyvään käyttökuntoon.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 tuntia
Hinta
30 euroa

Johdanto

Polttopuiden teko ja puiden kaato on kovaa työtä. Ahkera ketjusahan käyttö kuluttaa ketjua, ja saha on pian täynnä purua ja pölyä – varsinkin kilven takana, missä moottorin vetopyörä sijaitsee. Jos siis haluat pitää sahasi jatkuvasti hyvässä kunnossa, saha kannattaa puhdistaa vähintään pari kertaa kauden aikana.

LUE LISÄÄ: Pidä työkalut huippukunnossa penkkihiomakoneella

Lisäksi ketju on teroitettava säännöllisesti, ja kun sitä ei voi enää teroittaa, se pitää vaihtaa uuteen. Samalla kun huollat sahaa ja sen ketjua, voit tarkistaa koneen öljyt. Polttomoottorimallisesta sahasta voi samalla puhdistaa tai vaihtaa sytytystulpan ja ilmansuodattimen.

TOIMITUS SUOSITTELEE: Testi moottorisahan

Ketju ennen teroitusta

Ketju teroituksen jälkeen

Uusi ketju

Ohjeet

01
Puhdistus 3 Vaihe

1

Kun poistat suojakilven (käytä hylsytai kiintoavainta), saat laipan irti. Puhdista vetopyörän ympärys jäykällä siveltimellä. Voit käyttää myös paineilmaa - se toimii nopeasti ja tehokkaasti.

2

Puhdista myös laipassa olevat pienet urat, jotta ketju juoksee hyvin. Helpointa on käyttää paineilmapis-toolia, mutta muukin väline käy. Ilma tun-keutuu tehokkaasti urien pohjalle saakka.

3

Kokoa saha ja tarkista, että ketju asettuu oikein laipalle ja moottorin vetopyörälle. Jos ketjun ja laipan väliin jää ilmaa, laippa on kulunut ja se on käännettävä, jotta se kuluu tasaisesti.

02
Ketjun teroitus 5 Vaihe

1

Ketjun on oltava kireästi laipalla, kkun se hiotaaan. Käytä kahta viilaa; pyöreää leikkaaviin hampaisiin ja litteää syvyydenrajoittimiin (kärkiin jokaisen leikkaavan hampaan edessä). Kiinnitä saha ruuvipenkkiin tai teroitustukeen.

2

Viilaohjain on korvaamaton apuväline. Se pitää viilan oikeassa kulmassa. Tarkista, että ketju ja teroitustuki sopivat yhteen. Ketjuja on kahdenlaisia: 3/8 (matalamalli harrastuskäyttöön ja ammat-tilaismalli) ja 3/25 (vain ammattilaismalli).

3

Pyöreän viilan on oltava oikeassa asennossa. Leikkuuhampaat teroite-taan molemmilta puolilta, sillä joka toinen hammas istuu vastasuuntaan. Viilaa ne, joi-den kärki on sinusta poispäin. Viilaa syvyy-denrajoittimien edessä olevat hampaat.

4

Useimmat viilaohjaimet on yleensä varustettu myös mitalla ja syvyydenrajoittimen ohjaimella. Syvyyden-rajoitinmitassa on yleensä kaksi merkkiä: toinen pehmeän puun ja toinen kovan puun sahaamista varten.

5

Syvyydenrajoitin asetetaan niin, että se tukeutuu ketjua vasten alaspäin ja rajoittimen kärki työntyy ohjaimen reiän läpi. Viilaa sileällä viilalla, kunnes syvyydenrajoittimen korkeus on mitan mukainen.

Vie aikaa

1-2 tuntia

Hinta

20-30 € viilasarjaan (riippuen valmistajasta). Jos ketjun joutuu vaihtamaan, kustannukset nousevat.

Vaikeusaste

Ketjusahan terän teroittaminen on helppoa, jos käytössä on oikeat työkalut (viila ja ohjain).

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Moottorisaha