Testasimme
6 monitoimityökalua:
- BILTEMA 17-198
- BOSCH PMF 250 CES
- CMT CMT11
- EINHELL TC-MG 220/1
- RYOBI RMT300-SA
- SKIL 1491 DB

BILTEMA 17-198
Teho: 250 W
Kierrokset: 21.000/MIN.
Hinta: 34,90 EUROA

BOSCH PMF 250 CES
Teho: 250 W
Kierrokset: 20.000/MIN.
Hinta: 140 EUROA

CMT CMT11
Teho: 300 W
Kierrokset: 21.000/MIN.
Hinta: 90 EUROA

EINHELL TC-MG 220/1
Teho: 220 W
Kierrokset: 22.000/MIN.
Hinta: 40 EUROA

RYOBI RMT300-SA
ETeho: 300 W
Kierrokset: 20.000/MIN.
Hinta: 130 EUROA

SKIL 1491 DB
Teho: 300 W
Kierrokset: 20.000/MIN.
Hinta: 80 EUROA
Monitoimityökalua
Monitoimityökalu sopii hyvin erilaisiin töihin siksi, että siihen voi yhdistää niin monia teriä ja tarvikkeita. Se on monipuolisin työkalu, jonka tee se itse -rakentaja voi itselleen hankkia.
Monitoimityökalulla voi leikata, hioa ja sahata melkein kaikkia materiaaleja. Sen lisäksi kone on niin pieni, että se mahtuu todella ahtaisiin paikkoihin. Lisäksi se on äärimmäisen tarkka. Monitoimityökalulla voi sahata esimerkiksi tuuletusritilän aukon kipsilevyyn huolehtimatta siitä, että terä osuu levyn takana oleviin putkiin tai sähköjohtoihin.
Monitoimityökalu on erinomainen myös silloin, kun jotain pitää sahata poikki aivan pinnan tasolta. Sillä voi lyhentää esimerkiksi seinästä törröttävän putken tai oven peitelistat ennen uusien lattialautojen asentamista.
Verkkovirralla toimivat koneet
Valitsimme tähän testiin kuusi msuosittua, verkkovirralla toimivaa monitoimityökalua. Virtajohtoon perustuvan mallin paras ominaisuus on edullinen hinta. Akkukoneet ovat käteviä, mutta akut maksavat suunnilleen saman verran kuin koneet. Verkkovirralla toimivassa mallissa on enemmän vastinetta rahoille, jos konetta käytetään enimmäkseen sisällä pistorasioiden lähellä.
Testin koneiden hinnat vaihtelevat 35 eurosta 140 euroon. Koneet ovat teknisten tietojen perusteella hyvin samankaltaisia, mutta niiden väliset erot tulevat selkeästi esiin heti, kun koneet pannaan käyntiin.
Näin testasimme
Monitoimityökalulla on tarkoitus saada aikaan valmista jälkeä nopeasti. Testasimme koneiden nopeuden sekä sahaamisessa että hiomisessa. Käytimme pienihampaisia teriä, jotka tulivat koneiden mukana, ja testasimme hiomatehon jyväkoon 120 hiomapaperilla.
22000 kierroksen minuuttivauhdilla toimivan koneen pitää olla ergonominen, ja siinä pitää olla hyvä, iskuja vaimentava kumipinnoite. Arvioimme koneiden käyttötuntuman sekä sen, kuinka helppo niitä oli säätää.
Koneissa on vain vähän toimintoja, mutta testasimme ne ja arvioimme yleisen laadun.

ARVOSANA
Yleisarvosana on nopeuden, ergonomian, toimintojen ja laadun painotettu keskiarvo.

ERGONOMIA
Arvioimme, kuinka selvästi tärinä tuntuu kädessä. Otimme huomioon myös sen, kuinka hyvä koneesta on pitää kiinni.

NOPEUS
Sahasimme aluksi poikki 65x12 millin listan. Sen jälkeen hioimme pois piirustuksen jyväkoon 120 hiomapaperilla.

TOIMINNOT
Testasimme työvalon, teränvaihdon ja pään kääntämisen kaltaiset kätevät toiminnot.

LAATU
Arvioimme koneiden materiaalit, nappien ja liikkuvien osien kestävyyden sekä sen, kuinka jämeriltä koneet tuntuivat.
Tulokset

RYOBI RMT300-SA
130 euroa
SKIL 1491 DB
80 euroa
BILTEMA 17-198
35 euroa
BOSCH PMF 250 CES
140 euroa
CMT CMT11
90 euroa
EINHELL TC-MG 220/1
40 euroaLue lisää verkkovirralla toimivista työkaluista valmistajien sivuilta:
Testivoittaja
Kätevä, nopea ja voimakas
RYOBI RMT300-SA
Ryobin monitoimityökalu oli testin vahvin ja kehittynein. Sen laatu on ehdotonta huippuluokkaa. Lisäksi kone oli testin ainoa malli, jonka päätä voi kääntää.
Ryobin monitoimityökalu oli testin nopein sekä leikkaamisessa että hiomisessa. Nopeus perustuu ennen kaikkea vahvaan ja tehokkaaseen 300 watin moottoriin. Kone on niin vankkaa tekoa, että se painaa hieman yli 1,5 kiloa. Painosta oli testissä selvää hyötyä, vaikka raskasta konetta onkin hankalampi siirrellä. Paino tekee koneesta tukevamman ja vähentää käteen kohdistuvaa tärinää. Värähdykset ohjautuvat terään tai hiomapohjaan, mistä on pelkkää etua.
Fiksut yksityiskohdat
Vankan rakenteen lisäksi testivoittajassa on paljon hyviä toimintoja. Selkein niistä on 90 asteen kulmaan käännettävä pää. Päätä voi kääntää helposti painamalla napin pohjaan ja vääntämällä päätä taaksepäin haluttuun kulmaan. Kaikki monitoimityökalut yltävät hankaliin paikkoihin, mutta käännettävä pää lisää ulottuvuutta entisestään ja tekee Ryobin koneesta muita ketterämmän.
Myös työkalunvaihto sujuu helposti. Koneessa on iso kiristysvipu, jota kääntämällä työkalut on helppo irrottaa ja kiinnittää paikalleen. Toinen kätevä yksityiskohta on se, että työkalupidikkeessä on magneetti, joka pitää terän paikallaan sen aikaa, että kiristysvipu käännetään takaisin.

Päätä voi kääntää asteittain 90 asteen kulmaan asti. Se on helppoa: paina vain nappia ja säädä pää sopivaan asentoon.

Työkaluja vaihdetaan vääntämällä kiristysvipu taakse. Sen jälkeen terä on helppo irrottaa koneesta ja asentaa tilalle toinen.

Nopeutta on helppo säätää kiekosta. Nopeus on 10000–20000 kierrosta minuutissa. Sitä kannattaa säätää työn ja materiaalin mukaan.
Hyvä ostos
Ei mitään ylimääräistä
SKIL 1491 DB on ”rehellinen” kone, joka ei esitä olevansa enempää kuin on. Koneen ainoa lisä varuste on työvalo. Koneen voi panna päälle ja sammuttaa, sen nopeutta voi säätää ja teriä vaihtaa. Siinä se.
Solakasta koneesta saa hyvän otteen, ja siinä on paljon luistamatonta kumipintaa. Koneen ergonomia oli testin paras juuri siksi, että kumipinnoitteesta voi pitää kiinni monessa eri asennossa ja käteen kohdistuu suhteellisen vähän tärinää.
Kone ei ollut testin nopein, mutta se ei reputtanut mitään testiosiota. 80 euron hintaan koneen hinta-laatusuhde on kohdallaan.
KATSO TESTI:
Testasimme 7 monitoimityökalut
Lehtiversio
Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.