Opi käyttämään monitoimityökalua 5 minuutissa

Monitoimityökalu on todellinen monitaituri, jolla voi tehdä vaikeita töitä nopeasti ja kätevästi paikan päällä. Näet tästä jutusta, miten käytät monitoimityökalua eri töissä. Lisäksi autamme sinua löytämään mallin, joka vastaa omiin tarpeisiisi ja esittelemme monitoimityökalun tarvikkeet.

Monitoimityökalu: Monitoimityökalun käyttöopas

KÄRKIOSAAMISTA: Monitoimityökalu yltää muotonsa ansiosta paikkoihin, joihin muilla työkaluilla ei ole asiaa.

Monitoimityökalun pikaopas

Jos olet joskus kokeillut monitoimityökalua, tiedät, kuinka kätevä ja monipuolinen se on. Autamme sinua löytämään mallin, joka sopii omiin tarpeisiisi. Näytämme myös, miten käytät monitoimityökalua ja esittelemme sen tarvikkeet, sillä monitoimityökalu ei ole mitään ilman monipuolisia teriä ja varusteita. Klikkaa linkkiä ja pääset suoraan myöhemmin jutussa olevaan kappaleeseen.

Valitse oikea monitoimityökalu

Monitoimityökalu leikkaa, sahaa, hioo, jyrsii ja kaapii paikoissa, joihin muut työkalut eivät mahdu. Autamme valitsemaan mallin, joka sopii parhaiten sinun tarpeisiisi.

Napsauta alla olevan kuvan numeroita ja lue lisää.

 1. VARUSTEET. Mitä enemmän varusteita, sitä useampaan työhön konetta voi käyttää.
 2. LED- TAI LASERVALO on iso etu. Valon pitää valaista työkohde.
 3. TYÖKALUJEN VAIHDON pitää olla helppoa. Pikalukitus on hyvä ominaisuus.
 4. STARTTI. Liukuva käynnistysnappi takaa, ettei saha käynnisty itsekseen.
 5. KAHVASSA pitää olla luistamaton pinta ja hyvä kädensija.
 6. NOPEUDENSÄÄDIN. Pyöritettävä säätöpyörä on kaikkein varmin nopeudensäädin.
 7. AKKU. Hanki kaksi akkua, jotta voit työskennellä myös lataamisen aikana.
 8. VARAUSTILAN VALO näyttää, kuinka paljon virtaa akussa on jäljellä.

MONITOIMITYÖKALUN TÄRKEÄT OMINAISUUDET

Helppo työkalunvaihto.
Erilaiset varusteet tekevät monitoimityökalusta fiksun. Joissakin malleissa terän vaihtaminen onnistuu nappia painamalla. Useimmissa malleissa terät ja varusteet pitää kuitenkin vaihtaa vanhanaikaisella kuusiokoloavaimella.

Laaja varustevalikoima on iso etu.
Koneen mukana tulevien varusteiden määrä vaihtelee rajusti mallista toiseen. Kallis kone, jossa on paljon varusteita voi osoittautua paremmaksi hankinnaksi kuin halpa monitoimityökalu, jonka mukana tulee vain pari terää.

Käännettävä pää.
Teriä voi kääntää, jotta ne yltävät paremmin ahtaisiin paikkoihin. Lisäksi joidenkin mallien pään voi kääntää taaksepäin, jolloin oikea työskentelykulma löytyy vielä helpommin.

MONITOIMITYÖKALU: 3 HINTATASOA

KALLIS
Vahva ja kestävä kone, joka on omiaan rakennustyömaalle.

Akku: 4 Ah (2 kpl. + laturi)
Latausaika: 36 min.
Värähtelykulma: 1,6_ O/V
Liikkeitä minuutissa: 6000–20000
Paino akun kanssa: 2,3 kg
Hinta: Yli 500 euroa.

VÄLIMALLI
Paljon voimaa hintaan nähden. Helppo käyttää.

Akku: 4 Ah, 2 Ah + laturi
Latausaika: 80 min.
Värähtelykulma: 1,7_ O/V
Liikkeitä minuutissa: 12000–18000
Paino akun kanssa: 1,7 kg
Hinta: Yli 3 50 euroa.

HALPA
Pieni ja kätevä kone töihin, jotka eivät vaadi täyttä voimaa.

Akku: Ei
Laturi: Ei
Värähtelykulma: 3_ O/V
Liikkeitä minuutissa: 0–20000
Paino akun kanssa: 1,2 kg


Hinta: Alle 100 euroa.

Näin käytät monitoimityökalua

Monitoimityökalu eli multicutteri on todellinen tuhattaituri, joka hoitaa helposti homman kuin homman. Monitoimityökalu tekee parissa sekunnissa saman työn, johon tuhraantui aiemmin tuntikausia taltalla ja vasaralla. Lue, miten monitoimityökalu toimii ja miten sitä käytetään eri töissä.

KATKAISE TULPAT PUULATTIAN PINNASTA

1. Sivele reikään liimaa pienellä ja jäykällä pensselillä. Paina tulppa reiän reunaan, sivele varteen liimaa ja upota tulppa reikään. Anna liiman kuivua yön yli.

2. Tiheähampainen terä sopii erinomaisesti puutulppien katkaisemiseen aivan lattian pinnasta. Työ sujuu tarkasti ja salamannopeasti.

3. Multicutteri katkaisee tulpan hyvin läheltä pintaa, mutta jälki pitää viimeistellä hiomakoneella.

Suojaa huolellisesti: Peitä lattia, jotta monitoimityökalu ei naarmuta pintaa

Monitoimityökalun pää heilahtaa puolelta toiselle jopa 20 000 kertaa minuutissa. Pienenpieniä liikkeitä kutsutaan värähdyksiksi.

Minimaaliset liikkeet ovat tehokkaita, erittäin tarkkoja ja mahdollistavat monitoimityökalun käytön hyvin ahtaissa paikoissa. Salamannopeat liikkeet tarkoittavat kuitenkin myös sitä, että lähellä olevat pinnat pitää suojata huolellisesti. Muuten monitoimityökalun terä saattaa jättää jälkeensä rumia jälkiä tai pahimmassa tapauksessa syviä railoja.

Suojaamiseen voi käyttää esimerkiksi mineriittilevyä, paksua vaneria, vinyyliä tai kumimattoa. Myös paksu huopa ajaa saman asian.

SAHAA SAUMAT HAJONNEEN LAATAN YMPÄRILTÄ

1. Monitoimityökalu sopii loistavasti hajonneen laatan vaihtamiseen. Poraa laattaan aluksi reikä, jotta laatan jännitys pienenee, eivätkä ympärillä olevat laatat rikkoudu työn tiimellyksessä.

2. Poista saumat tarkoitukseen sopivalla pienellä terällä. Erikoisterä poistaa sauman varovasti ja varmasti eikä vahingoita ympärillä olevia laattoja. Upota terä laatan pohjan tasolle asti.

3. Lyö laattaan varovasti reikä leveällä meisselillä ja vasaralla. Poista laatta pala kerrallaan. Hio alusta mahdollisimman tasaiseksi ja sahaa reiän reunat siisteiksi monitoimityökalulla.

POISTA LAHONNUT PUU IKKUNANKARMEISTA

1. Monitoimityökalu on todellinen erikoistyökalu puun keskeltä sahaamiseen. Tässä poistetaan pätkä lahonnutta ikkunankarmia. Käytä HCS- tai BIM-upotusterää. Älä sahaa liian syvälle.

2. Merkitse kaikki poistettavat kohdat. Sahaa karmin molemmilta puolilta, jotta sahauslinjoista tulee suorat ja terä osuu oikeaan paikkaan.

3. Monitoimityökalun sahanterä kääntyy erilaisin asentoihin. Kääntötoiminnon ansiosta multicutteri yltää paikkoihin, joihin muilla koneilla ei ole asiaa.

4. Nopea teränvaihto lisää monitoimityökalun mahdollisuuksia ja parantaa koneen käyttömukavuutta. Tässä poistetaan vanha sauma HCS-kaapimella.

Muita tavallisia monitoimityökalulla tehtäviä töitä

LISTOJEN LYHENTÄMINEN
Monitoimityökalu on täydellinen työkalu peitelistojen lyhentämiseen, kun vanhan lattian päälle rakennetaan uusi lattia.

Varjolistat
Monitoimityökaluun kiinnitetty upotusterä sahaa varjolistaan tarkan viillon paikan päällä. Ennen vanhaan lista piti vääntää irti, katkaista sirkkelillä ja asentaa takaisin.

REIKIEN SAHAAMINEN
Monitoimityökalulla on helppo sahata reikä esimerkiksi seinään lisättävälle pistorasialle.

TASOITTAMINEN
Monitoimityökalu sopii loistavasti tulppien ja tappien katkaisuun, sillä se tekee työn tarkemmin ja nopeammin kuin taltta.

Monitoimityökalun tarvikkeet

Monitoimityökalu eli multicutteri ei ole itsessään mikään ”multi”. Koneella voi tehdä monia erilaisia töitä siksi, että siihen voi kiinnittää erilaisia varusteita. Monitoimityökalulla voi muun muassa sahata, kaapia, hioa ja leikata. Laitteen varustevalikoima on todella laaja.

Monitoimityökalun varusteet

1. HCS-YLEISSAUMATERÄ silikonisaumojen sekä maali- ja liimajäämien poistamiseen.

2. BIM-UPOTUSTERÄ puulle ja metallille. Eriyisen hyvä puulle, jossa voi olla pieniä nauloja.

3. HIOMALEVY nurkkien ja ahtaiden paikkojen hiomiseen. Hiomapaperin karkeus ja materiaalit vaihtelevat.

4. HCS-KAAPIJA liiman, silikonin, akryylin ja maalin poistamiseen.

5. BIM-SEGMENTTITERÄ puulle, metallille ja laminaatille. Katkaisee myös ohuet naulat ja alumiinilistat.

6. HCS-UPOTUSTERÄ pehmeälle puulle kuten männylle. Terien leveys vaihtelee.

7. KARBIDI-RIFF-HIOMALEVY kovien materiaalien ja puun hiomiseen. Erimuotoisia levyjä.

MONITOIMITYÖKALUN VARUSTEET: HIOMINEN

PUUN HIOMINEN
Pieni hiomalevy ei sovi isojen pintojen hiomiseen, mutta täydentää hienosti muita hiomakoneita esimerkiksi nurkissa ja muissa ahtaissa paikoissa.

LAATTALAASTI
Laatan vaihtamisessa multicutterista on hyötyä kahdessa vaiheessa. Sahaa aluksi laatan saumat poikki ja hio pohja tasaiseksi karbidi-RIFF-hiomalevyllä.

MONITOIMITYÖKALUN VARUSTEET: KAAPIMINEN

LIIMA/MAALI
Multicutteriin yhdistetty kaavin poistaa tehokkaasti liima- ja maaliroiskeet kaikilta pinnoilta. Kaavin poistaa kätevästi myös kovettuneet roiskeet.

MATTOLIIMA
Kaavin poistaa tehokkaasti myös sitkeät ja venyvät materiaalit kuten muovimattojen ja korkkimaton lattiaan tarttuneet pohjat.

MONITOIMITYÖKALUN VARUSTEET: SAHAAMINEN JA LEIKKAAMINEN

PEITELISTAT
Jos aiot asentaa laminaattilattian vanhan lattian päälle, joudut lyhentämään ovien peitelistoja ja työntämään laminaatin listojen alle. Multicutterin avulla listat voi lyhentää paikallaan, eikä niitä tarvitse irrottaa lyhentämistä varten.

JALKALISTAT
HCS-upotusterä (tai BIM-upotusterä) katkaisee jalkalistat paikalleen. Listoja ei tarvitse irrottaa sähkörasian asentamisen takia tai siksi, että seinää vasten halutaan kasata hylly. Terä katkaisee listat siististi merkkien kohdalta.

VARJOLISTAT
Tähän ei saha mahdu! Talttakaan ei auta, sillä sitä ei pysty lyömään vasaralla kaltevan katon alla. Multicutterin BIM-upotusterä katkaisee listan nopeasti, tarkasti ja ilman vahinkoja.

METALLI
BIM-upotusterä on hyvä työkalu esimerkiksi kupariputken katkaisemiseen. Terä katkaisee pehmeät metalliesineet aivan seinän vierestä tai lattian rajasta. Terän kaareva muoto varmistaa, että putki katkeaa aivan pinnan tuntumasta.

KIPSI
Kipsilevyyn voi tehdä reiän pistosahalla, mutta BIM-TiN-segmenttiterä tekee reiästä tarkemman ja sopivan syvyisen. Useamman reiän tekemiseen kannattaa käyttää terää, jossa on titaanihampaat. Se kestää tavallista terää pitempään.

SAUMAT
Karbidi-RIFF-segmenttiterä sopii täydellisesti saumojen sahaamiseen laattojen välistä. Terää kannattaa käyttää esimerkiksi silloin, kun kaasubetoniseinään pitää sahata roiloja putkille ja sähköjohdoille.

3 erilaista terälukitusta

Aiemmin koneiden ja terien piti olla samaa merkkiä, jotta ne sopivat yhteen. Starlock-kiinnitys on onneksi muuttanut asian. Nyt kaikkien merkkien terät ja muut tarvikkeet sopivat niin sanottuun 12-pistekiinnitykseen, eli käytännössä useimpiin markkinoilla oleviin monitoimityökaluihin.

Starlock on paitsi uusi standardi, myös aiempaa tehokkaampi terälukitusjärjestelmä. Se välittää terään enemmän voimaa kuin aiemmat terälukot.

Starlockista on kolme erilaista versiota. Starlock, Starlock PLUS ja Starlock Max sopivat eri voimakkuudella pyöriviin koneisiin.

Seuraava taso: Lehtisaha

Työkaluvalmistaja Dremelillä on useita työkaluja, joilla monitoimityökalun voi muuttaa lehtisahaksi. Muutokseen tarvitaan työkalun lisäksi Dremelin valmistama yleissovitin.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Monitoimityökalu