Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vasara

Kaupoissa on paljon erilaisia vasaroita. Lue vasaratestimme ja katso, miten käytät vasaraa tehokkaasti.

Vasaroissa on eroja

Vasarat ovat erilaisia, joten olemme koonneet tälle sivulle juttuja vasaroista. Vasarasta on kehitetty paljon erilaisia versioita, mutta sen perusperiaate ei ole muuttunut tuhansien vuosien aikana.

Vasara on niin vanha, ettei sen alkuperää tiedetä

Ihminen on käyttänyt vasaraa niin kauan, ettei tiedetä, milloin vasaraa käytettiin ensimmäisen kerran. Vasara on lisäksi ainoa eläinten käyttämä työkalu, sillä jotkut lajit käyttävät kiveä vasaran tapaan.

Vasaratyypit

Markkinoilla on erilaisia erikoisvasaroita. Esittelemme tässä jutussa viisi yleisintä vasaratyyppiä:

Sorkkavasara eli tavallinen vasara

Sorkkavasara on yleisin vasaramalli, jota käyttävät sekä ammattilaiset että tee se itse -rakentajat. Vasarapään takaosa on kaareva ja kaksihaarainen, joten se sopii naulojen ulosvetämiseen. Liian terävästä sorkasta voi olla haittaa, sillä se voi raapia käsiä ja jalkoja.

Kirvesmiehenvasara - käytetään monenlaisista vasaroista

Tavallista sorkkavasaraa sanotaan usein kirvesmiehenvasaraksi, mutta sillä tarkoitetaan myös yksipiikkistä vasaraa tai vasaraa, jonka sorkan toinen puoli on katkaistu. Vasaran piikkiä voi käyttää muun muassa lautojen nostamiseen.

Pajavasara eli moska

Iso ja raskas pajavasara kuuluu alunperin sepän pajaan, mutta sitä on käytetty perinteisesti myös rakentamisessa. Pajavasaraa sanotaan myös moskaksi. Pajavasaran molemmat päät ovat nelikulmaisia. Moskien koko vaihtelee 300 grammasta 1100 grammaan. Tavallisen vasaran rinnalle kannattaa hankkia mieluummin painava kuin kevyt moska.

Muurarin vasara eli kivivasara

Kivivasaran pää on nelikulmainen ja painava, joten sitä voi käyttää tavalliseen tapaan naulojen lyömiseen. Vasaran perä on leveä, litteä ja terävä, joten se sopii tiilten katkaisemiseen. Kivivasaroiden koko vaihtelee, mutta suurin osa painaa 750-950 grammaa.

Kumivasara - kivitöihin ja verstaalle

Kumivasara sopii erittäin hyvin kivitöihin, sillä se ei naarmuta tai tee koloja kiven pintaan. Kumivasaralla voi lyödä myös puuta, sillä se ei tee puuhun koloja. Toisaalta kumivasarasta voi tulla puuhun mustia jälkiä.

Luo Profiili

purchase.course_name_message

Luo Profiili
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin