Leka: Nämä asiat pitää tietää

Lekaa käytetään moniin erilaisiin töihin. Leka on olennainen osa jokaisen rakentajan työkaluvalikoimaa. Katso tästä, mitä kaikkea lekasta pitää tietää.

Moukari

Moska on pieni leka tai lekan ja vasaran välimuoto. Lekaa käytetään yleensä karkeaan työhön. Kumipäisestä lekasta tai moskasta on hyötyä esimerkiksi laattojen asentamisessa.

Mikä leka on?

Leka on iso ja raskas nelikulmainen vasara. Lekassa on pitkä varsi. Lekan ja vasaran välimuoto on moska, jossa on iso pää mutta lyhyt varsi.

Miten lekaa käytetään?

Lekaa käytetäään yleensä maanrakennustöissä, kivien hakkaamiseen, metsätöissä ja purkamisessa. Lekaa käytetään karkeaan työhön, jossa tarvitaan paljon voimaa.

Lekan ostaminen

Lekan valinnassa pitää ottaa huomioon monta asiaa. Lekat ovat eripainoisia sen mukaan, mihin ne on tarkoitettu. Betoniseinän purkamiseen tarvitaan raskas leka, mutta kevyempi leka sopii paremmin tolppien pystyttämiseen.

Leka kannattaa ostaa rautakaupasta, jotta sitä voi pitää kädessä. Se on nopea tapa selvittää, onko leka tasapainoinen ja sopiiko lekan varsi käteen.

Lekan varsi

Lekan varsi voi olla puuta, lasikuitua tai metallia. Puuvartiset lekat ovat yleensä raskaampia kuin lasikuituvartiset. Puuvarsi ei kestä kosteutta yhtä hyvin kuin lasikuituvarsi. Puuvartisen lekan tasapaino voi olla parempi kuin lasikuituvartisessa lekassa.

Erilaisia lekoja

Kaupoissa on myös raskaita lekoja, joissa on kumipää. Kumilekan lyöntipäät ovat yleensä erilaisia: toinen on tehty kovemmasta kumista kuin toinen. Kumilekaa käytetään yleensä pinnoilla, joihin ei saa tulla koloja. Kumileka sopii esimerkiksi laattojen asentamiseen.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Vasara