Ota taltat haltuun

Taltat ovat tuttuja kaikille, mutta harva hallitsee niiden käytön kunnolla. Se on harmi, sillä taltta on perinteinen työkalu, josta on paljon apua monissa puutöissä. Taltan käyttämiseen tarvitaan vain kolme helppoa tekniikkaa.

Taltat: Terävällä taltalla voi veistää todella ohuita lastuja.

Terävällä taltalla voi veistää todella ohuita lastuja.

Kenenkään ei ole nykyään pakko opetella käyttämään talttaa, sillä puutoissä pääsee pitkälle yläjyrsimellä, monitoimityökalulla ja jiirisirkkelillä. Se on tavallaan sääli, sillä taltan käyttö on melkein oma taiteenlajinsa.

Taltta ei ole aikansa elänyt työkalu, jonka käyttö sopii vain eläkkeellä oleville veistonopettajille. Talttaa voi käyttää moniin erilaisiin töihin ja tarkoituksiin aina kalusteiden rakentamisesta taulunkehysten nikkarointiin ja järeiden runkoliitosten tekemiseen.

Taltan käyttämisessä pitää hallita periaatteessa vain kolme tekniikkaa. Niiden avulla puuhun voi tehdä syviä tapinreikiä ja veistää puusta erittäin ohuita lastuja.

Kolme taltankäyttötekniikkaa

1. Tarkka rajaus
Saranalle pitää tehdä tarkkarajainen kolo. Työ kannattaa aloittaa piirtämällä poistettavan alueen rajat ja pistelemällä reunat rikki viivaa pitkin. Aseta taltta viivalle tasainen puoli ulospäin ja lyö taltta pari milliä puun sisään. Pistele raja rikki kolon joka puolelta.

2. Poista paljon puuta
Jos puuta pitää poistaa paljon, se tehdään upottamalla taltta syvälle puuhun. Pidä talttaa muotoiltu puoli alaspäin noin 45 asteen kulmassa ja lyö varteen napakasti. Veistä aina syiden poikkisuunnassa ja pidä talttaa alueen rajaa kohti. Lyö talttaa vuorotellen pystysuorassa ja viistossa kulmassa.

3. Puhdistaminen
Talttaa voi käyttää myös höylän tavoin pinnan siistimiseen. Työn jälki on yhtä hyvää, mutta taltta mahtuu paljon pienempään tilaan kuin höylä. Aseta taltta tarkasti vaakasuoraan tasainen puoli alaspäin. Työnnä talttaa eteenpäin toisella kädellä ja paina samalla terää alaspäin toisella. Siten alueesta tulee siisti ja tasainen.

Näissä tee se itse -ohjeissa näytetään, miten talttoja käsitellään. Näytämme myös, miten:

  • teet lapaliitoksen
  • teet kolon saranaa varten
  • teet tapinreiän

Tee lapaliitos

Lapaliitoksella voi yhdistää kaksi puuta toisiinsa poistamalla puolet molempien puiden vahvuudesta.

Aloita sahaamalla puuhun monta uraa vieri viereen. Säädä sirkkelin syvyysrajoitin siten, että terä yltää tarkasti puun puoliväliin.

Väännä puukaistaleet irti. Puuhun on sahattu urat, mutta niiden välissä olevat puukaistaleet ovat vielä kiinni pohjassa. Paina taltta kaistaleiden väliin ja väännä ne irti.

Puhdista pohja. Yhteen liitettävien pintojen pitää olla tasaiset, joten ne pitää siistiä. Purista puu kiinni työpöytään, jotta voit käyttää työhön molempia käsiä.

Tarkista tilanne. Puuta voi aina veistää lisää, mutta sitä ei voi lisätä. Ole varovainen.

Tee kolo saranalle

Taltta on hyvä työkalu suhteellisen ohuiden esineiden upottamiseen ympäröivän puun tasolle. Tässä upotetaan sarana ovenkarmiin. Samaa tekniikkaa voi käyttää myös portin saranan upottamiseen aidantolppaan.

Piirrä saranan paikka puuhun. Käytä terävää lyijykynää, jotta saat rajattua alueen tarkasti.

Pistä. Aseta taltta viivalle tasainen puoli ulospäin eli itseäsi kohti. Lyö talttaa kevyesti, jotta terä uppoaa 2-3 millin syvyyteen.

Lyö useita uria vieri viereen koko viivoitetulle alueelle. Upota talttaa vain muutama milli kerrallaan ja mittaa säännöllisesti, milloin kolon syvyys vastaa saranan paksuutta.

Siisti alue tasaiseksi, kun olet päässyt 3-4 millin syvyyteen. Työnnä talttaa aluksi sivusuunnassa tasainen puoli alaspäin. Tee sama pituussuunnassa, aluksi muotoiltu puoli alaspäin kuten kuvassa. Ole varovainen, jotta terä ei uppoa liian syvälle. Siisti alue lopuksi pitämällä taltan tasaista puolta alaspäin.

Tarkista, mahtuuko sarana koloon. Tässä sarana jää liian ylös.

Siisti lisää tarpeen mukaan ja asenna sarana.

Tee kolo tapin reiälle

Tappiliitos on vahva ja huomaamaton puuliitos, jota voi käyttää myös puurunkojen rakentamiseen.

Aloita tappiliitoksen tekeminen sahaamalla puun päähän tappi katkaisusirkkelillä syvyysrajoittimen avulla. Käytä lopuksi samaa tekniikkaa kuin lapa­ liitoksen tekemiseen.

Tapin kolon voi tehdä monella tavalla. Taltta on helpoin tapa, jos hallitset tekniikan.

Pistele puun pinta rikki kolon reunoja pitkin. Lyö taltta parin millin syvyyteen. Pidä talttaa muotoiltu puoli koloon päin.

Tee tapille reikä. Pidä talttaa noin 45 asteen kulmassa muotoiltu puoli alaspäin ja lyö kolon keskeltä reunoja kohti. Jatka jonkin aikaa, lyö talttaa välillä alaspäin viivan kohdalta ja lyö taas viistossa keskeltä reunoja kohti. Kolon keskelle jää harjanne. Hakkaa se pois varovasti isku kerrallaan lyömällä talttaa pysty­ suorassa kolon reunoja pitkin.

Kokeile tasaisin väliajoin, milloin tappi sopii koloon. Koloa voi aina veistää isommaksi, mutta liian isoa koloa ei voi pienentää. Siisti tappiliitos on tiukka, joten laajenna koloa varovasti vähän kerrallaan.

Näin pidät taltan terävänä

Taltan pitää olla terävä, joten se pitää teroittaa säännöllisesti. Siihen kannattaa käyttää hiomakiveä.

Jos taltta on osunut esimerkiksi naulaan ja kärkeen on tullut kolo, teroittamiseen kannat taa käyttää penkki tai vesihiomakonetta.

Taltta ei saa kuumen tua liikaa, joten penkki hiomakonetta pitää viilentää vedellä.

Poista kolo märkähiomakoneella. Säädä hiomatuki 30 asteen kulmaan. Pidä terää tukea vasten ja suorassa kulmassa kiveen nähden.

Teroita taltta hiomakivellä (jyväkoko 1000), joka on lionnut vedessä muutaman tunnin ajan. Pidä taltan muotoiltua puolta kiveä vasten ja liikuta talttaa rauhallisesti edestakaisin.

Poista kolot taltan kärjestä. Pienet kolot lähtevät, kun talttaa pidetään kuvassa näkyvällä tavalla ja vedetään pari kertaa kiveä pitkin.

Lisää samasta aiheesta Käsityökalut