Vannesaha
KUVAUS
Vannesaha on yksi vanhimmista konesahoista. Se halkaisee parrut, lankut ja levyt kohtisuorassa, mutta vannesahaa voi käyttää myös kaarresahaukseen.
Vannesahassa on jalusta, joka kannattelee kah ta sahapyörää. Sahan moottori pyörittää alempaa pyörää, ja ylempää pyörää voi nostaa ja laskea terän vaihtamista ja kiristämistä varten. Sahapöytä on pyörien välissä, ja pöydässä on säädettävä sivuohjain. Useimpien vannesahojen pöydän voi kallistaa 22,5 asteen kulmaan vinosahausta varten.
KÄYTTÖ
Vannesahojen koossa ja kapasiteetissa on isoja eroja. Isoimmissa sahoissa käytetään leveitä ja jäykkiä teriä, joilla voi halkaista koko naisia puunrunkoja. Joillakin malleilla voi tehdä pikkutarkkoja kaarresahauksia käyttämällä kapeaa terää.
NYT VOIT
Vannesaha sahaa tarkasti ja kohtisuorassa, ja sahattavia esineitä on helppo ohjata kahdella kädellä. Sen ansiosta sahalla voi tehdä tarkkoja kaarresahauksia ja halkaista isoja puita. Vannesahalla voi tehdä myös tappeja ja lovia puuliitoksia varten.
Oiko- ja tasohöylä
KUVAUS
Höylätyt lankut, listat ja laudat ovat kolme-neljä kertaa kalliimpia kuin sahatut laudat. Oiko ja tasohöylä muuttaa karkeat ja sahapintaiset laudat sileiksi kahdella työnnöllä.
OIKOHÖYLÄ
Puun sivut höylätään aluksi 90 asteen kulmaan. Se tehdään työntämällä puuta oikohöylän sivuohjainta pitkin ja painamalla puuta höylän terää eli kutteria vasten.
TASOHÖYLÄ
Tasohöylän nimi paljastaa, että sitä käytetään puiden höyläämiseen tietyn paksuisiksi ja levyisiksi. Oikohöylällä tasoitetut pinnat asetetaan pöytää vasten, joka on säädetty siten, että terät poistavat puuta puolesta millistä milliin. Puu työnnetään höylän läpi (mielellään useamman kerran), kunnes se on tasainen ja juuri oikean paksuinen. Puu höylätään oikean levyiseksi samalla tavalla. Puut työnnetään höylän läpi pyörivän vetomekanismin avulla.
TOIMINNOT
Oikohöylällä tasoitettavien puiden leveys ja paksuus vaihtelee mallista toiseen. Noin tuhat euroa maksavalla oiko ja tasohöylällä voi höylätä yleensä enintään 25 senttiä leveitä puita, joiden paksuus vaihtelee viidestä millistä 15 senttiin.
NYT VOIT
Yhdistelmäkoneella voi muun muassa höylätä karmeja sekä tehdä listoja. Itse tehdyt listat maksavat noin kolmasosan kaupasta ostettuihin verrattuna.
Pöytäsirkkeli
ESITTELY
Pöytäsirkkeli eli pöytäsaha on periaatteessa ylös alaisin käännetty käsisirkkeli, joka on kiinnitetty työpöytään. Pöytäsirkkelin terän korkeutta voi säätää, minkä lisäksi terää voi kallistaa portaattomasti 0-45 asteen välillä. Pöydässä on siirrettävä sivuohjain sekä kulmaohjain, jonka voi säätää 0-45 asteen kulmaan.
Joihinkin malleihin voi yhdistää lisäpöydän, joka tukee isoja levyjä sahaamisen aikana. Pöytäsirkkelillä voi sahata puun lisäksi myös muita materiaaleja, sillä koneeseen voi kiinnittää erikois teriä, jotka on tarkoitettu laminaatille, muoville ja alumiinille.
TOIMINTA
Pöytäsirkkeli on tehokas työkalu lankkujen ja lautojen halkaisemiseen. Kone sahaa viivasuorassa linjassa, kun puuta työnnetään sivuohjainta pitkin. Kulmaohjaimen avulla on helppo lyhentää listoja ja lautoja sekä sahata esimerkiksi peitelistoja viistossa kulmassa. Pöytäsirkkeli on hyvä työkalu myös isojen levyjen sahaamiseen.
NYT VOIT
Pöytäsirkkeli on tehokas työkalu, kun lauta pitää sahata ohuiksi listoiksi. Sirkkelillä voi myös halkaista pyörö listoja ja sahata kolmiorimoja. Sillä voi sahata myös uria ja tehdä lapaliitoksia, kun halkaisukiila on irrotettu.
Sorvi
KUVAUS
Sorvin alaosassa on johtimiksi kutsutut kiskot, joiden toisessa päässä on moottori ja toisessa päässä kärkipylkkä. Johtimien pituus ratkaisee, kuinka pitkiä esineitä koneella voi sorvata.
Moottori pyörittää karaa, johon kiinnitettävä vääntökärki pitää puun paikallaan ja keskitetysti. Karan pyörimisnopeutta säädellään joko siirtämällä vetohihnaa tai elektronisesti nappia painamalla.
Karaa vastapäätä oleva kärkipylkkä liikkuu edestakaisin johtimia pitkin. Kärkipylkkä lukitaan siten, että sorvattava puu pysyy paikallaan sen ja karan välissä.
Lieriösorvauksessa eli johdinten suuntaisessa sorvauksessa tehdään muun muassa pöydänjalkoja. pöydän Puu puristetaan karan ja kärkipylkän väliin. Taso Taso- ja ontelosorvauksessa puu kiinnitetään johteisiin nähden poikittain. Johtimissa on talttatuki, jota voi nostaa ja laskea sekä siirtää sorvattavan puun mukaan.
TOIMINTA
Sorvi pyörittää puuta ympäri, ja sorvitaltat muokkaavat puuta. Markkinoilla on paljon erilaisia sorvitalttoja, mutta jo viidellä perustaltalla pääsee pitkälle.
NYT VOIT
Sorvin käyttämistä pitää aluksi harjoitella, mutta kun työ alkaa sujua, sorvilla voi tehdä esimerkiksi pieniä pylväitä ja astioita. Sorvilla voi tehdä muun muassa pippurimyllyjä, kynttilänjalkoja, kulhoja, lampunvarjostimia ja kaiteen pinnoja. Taitava sorvaaja voi tehdä 40 kilon painoisesta kannosta millin ohuen puukuoren, joka painaa vain 200 grammaa.
Nauhahiomakone
ESITTELY
Työpöytään kiinnitettä-vää nauhahiomakonetta käytetään painamalla puuta hiomanauhaa vasten. Hiomanauhan pituus ja leveys ratkai ratkai-sevat, kuinka isoja esineitä koneella voi hioa.
Nauha pyörii ympäri etu- ja takarullan välillä. Jos suunnittelet nauhahiomakoneen hankkimista, harkitse mallia, jossa on suoran hioma-nauhan lisäksi pyöreä hiomalautanen.
TOIMINTA
Nauhahiomakoneella voi hioa sekä suoria että kaarevia esineitä. Hiomanauhan voi kääntää vaaka-tasosta pystysuoraan, ja hiomanauhan reunaa voi käyttää sisäkaarteiden hiomiseen. Hiomalautasen edessä on käännettävä työpöytä, josta on hyötyä etenkin pienten puuesineiden hiomisessa.
NYT VOIT
Nauhahiomakoneella voi hioa helposti ja nopeasti kaikenlaisia puuesineitä.
Sorvitaltat ratkaisevat, kuinka hyvältä jälki näyttää
Kaupoissa on paljon erilaisia sorvitalttoja, mutta viisi perus mallia riittävät pitkälle. Ne ovat kourutaltta (1), suora sorvitaltta (2), erotustaltta (3) vino-taltta (4) ja kaavintaltta (5). Kolme ensimmäistä on tarkoitettu leikkaavaan sorvaukseen, joka on pääasiallinen sorvaustekniikka. Kourutalttaa ja sitä muistuttavaa rouhintatalttaa käytetään eniten. Kaksi viimeistä talttaa on tarkoitettu kaapivaan sorvaukseen. Se on tekniikka, jota käytetään pienten epätasaisuuksien poistamiseen leikkaussorvatuilta pinnoilta.
Pylväsporakone
KUVAUS
Pylväsporakone on kuin tavallinen porakone, joka on kiinnitetty pylvääseen. Kaikki pylväsporakoneet toimivat samalla periaatteella. Koneessa on istukka, jonka voi nostaa ylös ja laskea alas ja säätää erittäin tarkasti siten, että terä uppoaa juuri oikeaan syvyyteen.
Pylväsporakoneen toimintamekanismi perustuu joko vetohihnaan tai vaihteistoon. Hihnavetoisen porakoneen nopeutta säädetään hihnaa siirtämällä, vaihteistolla toimivia malleja nappia painamalla. Vaihteita on yleensä kaksi, ja ne toimivat elektronisella kytkimellä.
Ennen pylväsporakoneen ostamista kannattaa miettiä tarkasti, kuinka isoja esineitä koneella on tarkoitus porata. Poraussyvyys vaihtelee mallista toiseen sen mukaan, kuinka korkealle istukan voi nostaa. Lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota pylvään ja istukan väliseen etäisyyteen, sillä se ratkaisee, kuinka kauas koneella voi porata esimerkiksi puulevyn reunasta. Lisäksi kannattaa tarkistaa, kuinka ison poranterän istukkaan voi kiinnittää. terän Koneruuvipuristin on hyvä lisävaruste porattavien esineiden kiinnittämiseen. Ilman sitä on vaikea tulla toimeen.
KÄYTTÖ
Pylväsporakoneella on helppo porata pystysuoria reikiä. Sopivalla terällä voi porata puun lisäksi metallia, kiveä tai muovia. Porakoneen syvyys rajoitin varmistaa, että rei’istä tulee tarkasti yhtä syviä.
NYT VOIT
Pylväsporakoneella voi porata millintarkkoja pystysuoria reikiä. Sillä voi tehdä esimerkiksi kalustetappien reiät ja porata reiät säleikön pyörölistoille. Metalliterärällä voi suurentaa esimerkiksi saranoiden ruuvinreikiä.
Erinomaiset lisävarusteet
Puruimuri
Puusilppu kutittaa ihoa, ja sahanpuru voi mennä henkeen. Tehokas puruimuri poistaa suurimman osan roskasta ja puruista, ennen kuin niistä ehtii olla haittaa.
Pöytäjyrsin
ESITTELY
Tavallista yläjyrsintä voi käyttää vapaalla kädellä tai kiinnittämällä koneen ylösalaisin jyrsinpöytään. Todellisen puunörtin valinta on kuitenkin oikea pöytäjyrsin.
Pöytäjyrsimen jyrsinosa on upotettu pöydän runkoon, ja jyrsinterä nousee työpöydän läpi. Jyrsinterän korkeutta voi säätää. Pöytäjyrsimeen voi yleensä kiinnittää teriä, joiden var varren halkaisija on 12 milliä ja terän maksimihalkaisija 90 milliä.
Jyrsittävää puuta työnnetään sivuohjainta pitkin. Useim-missa pöytäjyrsimissä on myös kulmaohjain. Pöytäjyrsimen terän ympärillä on suojukset, jotka estävät sormia lipsah-tamasta terään. Pöytäjyrsimen käytöstä syntyy valtavasti sahanpurua, joten varmista, että pöytäjyrsimessä on liitin pölynimuria varten.
KÄYTTÖ
Pöytäjyrsimen käyttömahdollisuudet ovat lähes rajattomat. Sillä voi muun muassa tehdä puuesineisiin siistejä reunoja pyöristämällä tai viistämällä. Reunoihin voi jyrsiä lukemattomia erilaisia muotoja sen mukaan, millaista jyrsin-terää koneen kanssa käytetään.
NYT VOIT
45 asteen viisteterällä voi viistää listojen reunoja. Listajyrsimellä voi tehdä perinteisiä jalka-listoja ja kourulistalla kourulistoja. Urajyrsimellä voi tehdä tapinreikiä ja tappeja. Kunnianhimoinen tee se itse -puuseppä voi ostaa jyrsinteräsarjan ja tehdä itse koristeellisia peiliovia ja koristeuria keittiökaappien ja -laatikoiden oviin.
Kolmenlaisia teriä
Urajyrsin
Yksinkertaisin ja monipuolisin jyrsinterä. Monissa jyrsinsarjoissa on kolmesta viiteen urajyrsintä, joiden halkaisija on 3-12 milliä. Pieniä teriä käytetään esimerkiksi lasiliuku ovien urien tekemiseen, isoimmilla voi jyrsiä muun muassa syviä kädensijoja ja matalia koloja saranoille.
TYÖT: Urat, teräväreunaiset reiät, saranan kolot ja paljon muuta.
Listajyrsin
Terä tekee puuhun tyylikkään kaarevan reunan, jonka alareunaan jää vaakasuora pykälä. Pykälä johtuu siitä, että alhaalla oleva kuula-laakeri on pienempi kuin terän alareuna.
TYÖT: Karmit, ikkunaristikot ja listat.
Viisteterä
Viiste terä jyrsii puuhun 45 asteen reunan helposti ja nopeasti. Viiste voi olla hiuksenhieno sipaisu tai monen sentin syvyyteen yltävä upotus. Syvyys riippuu siitä, kuinka syvälle terä säädetään. Viisteterä sopii myös listojen reunojen viistämiseen jiiriliitoksen tekemistä varten.
TYÖT: Yksinkertaiset viistot reunat ja liitokset.