Rakenna huippuhieno pehmustelaatikko

Saitko tarpeeksesi heikkolaatuisista pehmustelaatikoista? Rakenna huippulaadukas pehmustelaatikko itse - helposti ja edullisesti!

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 päivää
Hinta
105 euroa

Johdanto

Pehmustelaatikko on käytännöllinen joko terassilla tai parvekkeella, jolloin puutarhakalusteiden pehmusteet ovat aina käden ylettyvillä.

Monella on ikäviä kokemuksia esim. rautakaupan muovisista pehmustelaatikoista, jotka eivät kestä pitkään vaan ne hajoavat helposti.

Voit helposti rakentaa itse edullisen pehmustelaatikon.

Itse rakennettu puinen pehmustelaatikko on kestävä ja riittävän tiivis, jotta sitä voi pitää ulkona vuoden ympäri. Se on tehty Suomen säälle.

Kun rakennat pehmustelaatikon oikein saat siitä sekä istuimen että säilytyslaatikon pehmusteille ja leluille.

Rakenna itse pehmustelaatikko

Pehmustelaatikon rakentaminen on helppoa ja halpaa.

Kun seuraat rakennusohjeitamme saat kestävän pehmustelaatikon, jota voi käyttää sekä pöytänä että istuimena.

Rakennusohjeissa saat:

  • Vaihe vaiheelta ohjeet
  • Materiaalilistan
  • Työpiirustukset
  • 3D-mallit
  • Videon

Ohjeet

01
Valmistele osat 4 Vaihe

Sahaamme ensin kaikki osat mittaan. Tämän jälkeen meillä on melko yksinkertainen, koottava sarja, jota on helppo lähteä työstämään eteenpäin. Koe sovitamme osia sahausvaiheessa ja oikaisemme niitä, jos niissä ilmenee vinoutta.

Tolppiin (A) tehdään pari viiltoa. Tarkka viilto syntyy helpoimmin, kun sen tekee ennen kuin tolppa katkaistaan oikeaan pituuteen. Tehokkain työväline on pyörösaha ja suuntaisohjain (kts. vaihe 1). Voit käyttää myös pöytäpyörösahaa.

Ota tolpista sahaamasi listat talteen ja halkaise ne leveimmästä kohdasta pyörösahalla. Niitä käytetään myöhemmin pohjan tukilistoina.

Vesitiiviin pehmustelaatikon kulmatolpat 1

Sahaa ensin kulmatolpat (A) pyörösahalla. Tee viillot 50 mm:n päähän kahden sivun reunasta ja 30 mm:n päähän kahden muun sivun reunasta. Irti sahatut listat halkaistaan myöhemmin ja käytetään pohjan tukilistoina (D).

Pehmustelaatikon kulmatolppien sahaus 2

Sahaa tolpat (A) oikeaan pituuteen. Hankkeessa, jossa työstetään useita, samanpituisia puukappaleita, pituusrajoittimella varustettu katkaisusaha on hyvä väline. Myös käsisaha käy, kunhan sahataan tarkasti ja suoraan kulmaan.

Pehmustelaatikon laudat ruuvataan kiinni 3

Esiporaa lautoihin ruuveille reiät 3,5 mm:n poralla, kun olet sahannut tolpat (A) ja laudat (B ja C). Poraa reiät 30 mm:n etäisyydelle reunasta. Tee merkki yhteen lyhyistä laudoista ja käytä sitä mitta-apuna muita lautoja poratessasi.

Pehmustelaatikon puunsuojaus 4

Maalaa. Kun olet sahannut kaikki puuosat, ne kannattaa käsitellä kertaalleen pohjustusöljyllä ja puunsuojalla. Voit tehdä sen myös koottuasi laatikon, mutta tällöin maalaaminen on hankalampaa, eikä onnistu yhtä perusteellisesti.

02
Kokoa pehmustelaatikko 4 Vaihe

Nyt tehtävänäsi on käytännössä vain koota osat yhteen, mikäli olet sahauttanut pohjan ja kannen mittaan jo etukäteen rakennustarvikeliikkeessä ja teräslevyn peltisepällä, kuten me teimme.

Kokoa ensin tolpista (A) ja lyhyistä laudoista (C) päädyt.

Kiinnitä vain yksi ruuvi jokaiseen liitokseen, niin voit myöhemmin vielä säätää päätyjen kulmaa, ennen kuin lukitset ne lopullisesti. Ota suorakulman lisäksi ristimitat: kehyksen ristikkäismittojen (kulmasta kulmaan) on oltava yhtä suuret. Käytä ulkokäyttöön tarkoitettuja ruuveja. Ruostumattomat A4-ruuvit kestävät ulko-oloissa.

Ison pehmustelaatikon päätyjen kokoaminen 1

Kokoa päädyt, kun maali on kuivunut. Aseta tolpat (A) tasaiselle alustalle ja kiinnitä ylin lauta (C) yhdellä ruuvilla. Mittaa sitten 11 cm pohjasta ylöspäin ja kiinnitä alin lauta (C). Kiinnitä aluksi vain yksi ruuvi kuhunkin sivuun.

Pehmustelaatikon lautojen asennus silmämääräisesti 2

Aseta muut laudat (C) ja oikaise ne silmämääräisesti. Terassilaudat ovat hienohöylättyjä, mutta niiden leveys voi hieman vaihdella. Tämän vuoksi näinkin vähäisen lautamäärän saa parhaiten aseteltua tasavälein käyttämällä silmämittaa.

Tarkista pehmustelaatikon kulmat 3

Tarkista, että kulmat ovat suorat. Pane kehikolle suorakulma ja iske päätyä varovasti puunuijalla tai lyö kehikon ja vasaran väliin laitettuun puupalikkaan. Kiinnitä loput ruuvit, kun kulmat ovat suorat.

Vesitiivin pehmustelaatikon pitkät sivut 4

Toista vaiheet pitkillä sivuilla. Aloita ylimmästä laudasta (B), jatka alimpaan ja kiinnitä lopuksi keskimmäiset laudat. Tarkistusmittaa ja säädä tarvittaessa, ennen kuin kiinnität loput ruuvit.

03
Asenna pohja 3 Vaihe

Tukilistat halpaan pehmustelaatikkoon 1

Valmistele tukilistat (D). Ne on sahattava pituussuunnassa ja niihin on esiporattava 3,5 mm:n poralla reiät kolmea ruuvia varten: yksi keskelle ja yhdet 10 cm:n päähän listan päädyistä. Näin pehmustelaatikon pohja saadaan hyvin tuettua.

Tukilistat kiinnitetään pehmustelaatikon sisäpuolelle 2

Ruuvaa tukilistat (D) pehmustelaatikon sisälle alimpien pitkien lautojen (B) sisäpintaan niin, että ne myötäilevät alimman laudan alareunaa. Käytä jälleen 4 x 40 mm:n ruostumattomia A4-ruuveja.

Pehmustelaatikon pohjalevyn kiinnitys 3

Leikkaa pohjalevyyn (E) kolot kulma tolpille. Tähän pehmustelaatikkoon sopivat hyvin 55 x 55 mm:n kokoiset kolot, mutta ota mitat ja säädä viiltoja, mikäli tolpat eivät ole täysin suoria.

04
Asenna kansi pehmustelaatikolle 4 Vaihe

Sinkitty teräskansi on vankan ja säänkestävän pehmustelaatikon tärkeimpiä osia. Sinkitty teräslevy kestää jopa 100 vuotta ja on varmasti vesitiivis. Peltiseppä sahasi, taivutti ja juotti teräslevyn reunat puolestamme. Itse tehden työ vaatii erikoistyökaluja. Teräslevyn on sovittava vanerikannen (F) päälle. Tarkista tämä, ennen kuin liimaat nämä kaksi osaa toisiinsa.

Lopuksi kiinnitämme saranat, ensin kannen sisäpuolelle ja sitten alas laatikkoon. Kannen tulee istua niin, että se yltää kauttaaltaan hieman laatikon reunan yli, jotta laatikkoon ei tipu vettä. Kansi toimii myös pienen tippanokan tavoin suojaten laatikon puuverhoilua.

Puisen pehmustelaatikon kannelle levitetään asennusliimaa 1

Levitä kannelle (F) asennusliimaa. Tarkista ensin, että teräslevy yltää puulevyn yli, ennen kuin liimaat sen kiinni. Puun reunat kannattaa suojata kosteudelta. Me käytämme kirkasta lakkaa, mutta tavallinen puunsuoja-aine toimii yhtä hyvin.

Pehmustelaatikon kannen saranoiden kiinnittäminen 2

Kiinnitä valmis kansi kahdella 50 x 20 mm:n lehtisaranalla. Ruuvaa ensin sarana kiinni kanteen. Sijoita saranat 3 mm:n päähän puulevyn reunasta ja 15 cm sen päädyistä sisäänpäin.

Pehmustelaatikon kansi kiinnitetään ruuveilla 3

Kiinnitä saranat laatikkoon. Nyt apulaisesta on iloa: hän voi pidellä kantta, kun kiinnität ensimmäisiä ruuveja. Jos kulmatolpat ovat tiellä, voit höylätä tai hioa niiden yläreunaa, joka tukeutuu kantta vasten.

Valmis vesitiivis pehmustelaatikko 4

Nyt pehmustelaatikko voidaan ottaa käyttöön. Sinne voi varastoida pehmusteet, tai kuten tässä, lasten rullaluistimet, tennismailat ja muut kesälelut talven ajaksi. Nyt kun olet vauhdissa, rakenna toinenkin laatikko!

Materiaalit

25 x 95 mm:n terassilautoja:
• 10 lautaa (B) á 100 cm
• 10 lautaa (C) á 35 cm

12 mm:n vedenkestävää vaneria:
• Kansi (F), 110 x 45 cm
• Pohja (E), 90 x 38,5 cm

Lisäksi:
• 4 kpl 100 x 100 mm:n tolppia (A) á 60 cm
• 0,6 mm:n sinkitty teräslevy, 112,5 x 47,5 cm (taitetaan 12 mm kaikista reunoista )
• Asennusliimaa
• 2 saranaa á 50 x 20 mm
• 2 listaa á 85 cm pohjaan (D) (tolpista sahatut kappaleet)
• 4 x 40 mm:n ruostumatt. ruuveja (A4)
• Pohjustusöljyä ja puunsuojaa

Vie aikaa

Varaa työhön pari päivää (muista kuivumisajat) ja rakenna kaksi pehmustelaatikkoa, kun kerran olet vauhdissa.

Hinta

Puutavara: noin 40 € Sinkitty teräslevy (taivutettu ja juotettu): noin 65 €

Vaikeusaste

Helppo tehtävä, joka on myös mukava toteuttaa.

Piirustus

Multimedia

3D-malli

3D-malli: Rakenna pehmustelaatikko
3D-malli

Yksinkertainen pehmustelaatikko

Läheltä näet yksinkertaisen rakenteen.

Avaa 3D-malli

3D-malli: Pehmustelaatikon tolppien sahaaminen
3D-malli

Tolppien sahaaminen

Huomaa, että tolpat on sahattu melkein epäsymmetrisen näköisiksi.

Avaa 3D-malli

3D-malli: Pehmustelaatikon kansi istuimena
3D-malli

Pehmustelaatikon kannen asennus

Kansi kiinnitetään kahdella lehtisaranalla.

Avaa 3D-malli

Video

TYÖKALUT: Näin käytät käsisirkkeliä

Videolla kerrotaan käsisirkkelin käyttömahdollisuuksista, teristä ja toiminnoista. Käsisirkkeli on väkivahva työkalu, jolla voi tehdä sekä siistiä että karkeaa työtä ja sahata sekä suorassa että viistossa kulmassa. Eri terillä voi sahata puuta, metallia, kevytbetonia ja muovia.

Video

TYÖKALUT: Näin käytät katkaisu- ja jiirisirkkeliä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät sahaa oikein. Jiirisirkkeli on loistava työkalu lautojen ja lankkujen katkaisemiseen sarjatyönä. Sirkkelillä voi sahata suoraan, viistoon ja kallistetulla terällä. Voit sahata muun muassa puuta, metallia, kuitusementtiä ja laminaattia joko poikki tai tiettyyn syvyyteen asti.

Video

VINKIT: Stoppari katkaisusirkkelille

Video

VINKIT: Merkitse mitta tarkasti

Video

VINKIT: Estä sahanterän juuttuminen

Video

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Terassi