Näin asennat terassilaudat

Terassilaudat ovat harvoin täysin suoria, joten ne on joskus pakotettava paikoilleen. Jos laudat eivät ole yhtä pitkiä kuin terassi, liitosten saumat pitää limittää eri runkolankkujen kohdalle. Katso, miten saat upean terassin ja suorat laudat!

Terassilautojen asennus

ULKOELÄMÄÄ: Terassin tekeminen on iso urakka, joten kannattaa tarkistaa, että laudat ovat viivasuorassa linjassa.

TERASSILAUDAT PINTARUUVEILLA

1. Piirrä terassin runkolankkuihin eli niskoihin pitkät merkit, jotta laudat tulevat varmasti suoraan linjaan. Pitkä merkki on helpointa tehdä värilangalla eli ”räpsäytysnarulla”.

2. Kiinnitä ensimmäiset laudat yhtä kauas toisistaan esimerkiksi siten, että niiden väliin mahtuu aina neljä lautaa. Tarkista vähän matkan päästä, että laudat näyttävät suorilta.

3. Ruuvaa laudat kiinni jokaiseen niskaan kahdella ruuvilla. Ruuvien etäisyyden reunasta pitää olla vähintään 2 cm ja päädystä 3 cm. Muuten laudat saattavat haljeta.

4. Sahaa terassin oikeaan mittaan, kun kaikki laudat ovat paikoillaan. Päädystä tulee kaikkein tasaisin käsisirkkelillä tai pistosahalla. Ohjainkiskon asemesta apuna voi käyttää suoraa lautaa.

VINKKI: OIKAISE LAUDAT

Terassilaudat ovat harvoin aivan suoria. Laudat voivat olla kieroja, ja niitä on pakko väännellä suoraan, vaikka saumoissa käytettäisiin välikapulaa. Oikomisessa voi käyttää pientä sorkkarautaa, joka painetaan lautojen väliin ruuvauksen ajaksi.

Eräs vaihtoehto on puuterasseille tarkoitettu erikoistyökalu Hetra Powerhand, joka maksaa noin 135 euroa. Jos lauta ei suoristu edes työkaluilla, se on heitettävä menemään.

UPEA YKSITYISKOHTA: PIILOTA RUUVIT TULPILLA

1. Jos terassin ruuveja ei haluta näkyviin, ne voidaan peittää samasta puusta tehdyillä tulpilla. Tulpat tehdään tulppaterällä, ja reiät ruuveille sekä propuille porataan oksaterällä.

2. Tulppa- ja oksateriä myydään pareittain. Yhdessä myytävien terien etu on, että tulpat sopivat reikiin täydellisesti.

3. Tulpat pitää aina kiinnittää vedenkestävällä liimalla. Muista pyöräyttää tulppaa siten, että puun syyt menevät samaan suuntaan kuin laudassa. Siten tulpasta tulee lähes huomaamaton.

4. Jos tulpat jäävät pitkiksi, ne voidaan lyhentää joko taltalla, multicutterilla tai kuten tässä, selkäsahalla.

Lue lisää: Puuterassi

Tärkeä yksityiskohta: Poraa ruuveille reiät

Joissakin ruuveissa on leikkaava kärki, joten niille ei periaatteessa tarvitse esiporata reikiä. Lopputuloksesta tulee kuitenkin paljon hienompi, jos reiät porataan valmiiksi.

Siksi terassin tekoon kannattaa varata kaksi porakone/ruuvinväännintä, toinen ruuvausta ja toinen porausta varten. Jos ruuvi tulee laudan päähän, sille pitää aina esiporata reikä. Muuten lauta voi haljeta.

PORAA RUUVEILLE REIÄT

Ruuvi esiporatussa reiässä. Ruuvi ei ole vahingoittanut puuta.

Ruuvi ilman esiporausta. Ruuvi on tehnyt puuhun ”haavan”, josta sadevesi tunkeutuu sisään.

Upea yksityiskohta: Piilota ruuvit lautojen väliin

Terassilautojen kiinnittämiseen on myös fiksu, Suomessa kehitetty menetelmä, jossa ruuvit jäävät kokonaan piiloon. Lunawoodin menetelmä perustuu lautojen sivuilla oleviin uriin ja niihin painettaviin muovikiinnikkeisiin. Muovikiinnike ruuvataan kiinni runkolankkuun ja seuraava lauta painetaan kiinnikkeen kylkeen. Näppärää!

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Puuterassi