ULKOELÄMÄÄ: Terassin tekeminen on iso urakka, joten kannattaa tarkistaa, että laudat ovat viivasuorassa linjassa.

ULKOELÄMÄÄ: Terassin tekeminen on iso urakka, joten kannattaa tarkistaa, että laudat ovat viivasuorassa linjassa.

TERASSILAUDAT PINTARUUVEILLA
1. Piirrä terassin runkolankkuihin eli niskoihin pitkät merkit, jotta laudat tulevat varmasti suoraan linjaan. Pitkä merkki on helpointa tehdä värilangalla eli ”räpsäytysnarulla”.
2. Kiinnitä ensimmäiset laudat yhtä kauas toisistaan esimerkiksi siten, että niiden väliin mahtuu aina neljä lautaa. Tarkista vähän matkan päästä, että laudat näyttävät suorilta.
3. Ruuvaa laudat kiinni jokaiseen niskaan kahdella ruuvilla. Ruuvien etäisyyden reunasta pitää olla vähintään 2 cm ja päädystä 3 cm. Muuten laudat saattavat haljeta.
4. Sahaa terassin oikeaan mittaan, kun kaikki laudat ovat paikoillaan. Päädystä tulee kaikkein tasaisin käsisirkkelillä tai pistosahalla. Ohjainkiskon asemesta apuna voi käyttää suoraa lautaa.

KATSO MYÖS: Terassilaudat- mikä puu sopi parhaiten?

VINKKI: OIKAISE LAUDAT
Terassilaudat ovat harvoin aivan suoria. Laudat voivat olla kieroja, ja niitä on pakko väännellä suoraan, vaikka saumoissa käytettäisiin välikapulaa. Oikomisessa voi käyttää pientä sorkkarautaa, joka painetaan lautojen väliin ruuvauksen ajaksi.
Eräs vaihtoehto on puuterasseille tarkoitettu erikoistyökalu Hetra Powerhand, joka maksaa noin 135 euroa. Jos lauta ei suoristu edes työkaluilla, se on heitettävä menemään.
UPEA YKSITYISKOHTA: PIILOTA RUUVIT TULPILLA
1. Jos terassin ruuveja ei haluta näkyviin, ne voidaan peittää samasta puusta tehdyillä tulpilla. Tulpat tehdään tulppaterällä, ja reiät ruuveille sekä propuille porataan oksaterällä.
2. Fordelen ved at bruge et sæt med forstnerbor og propbor er, at propperne normalt passer perfekt til det hul, du har boret. Propbor og forstnerbor kan købes i sæt.
3. Tulpat pitää aina kiinnittää vedenkestävällä liimalla. Muista pyöräyttää tulppaa siten, että puun syyt menevät samaan suuntaan kuin laudassa. Siten tulpasta tulee lähes huomaamaton.
4. Jos tulpat jäävät pitkiksi, ne voidaan lyhentää joko taltalla, multicutterilla tai kuten tässä, selkäsahalla.

Tärkeä yksityiskohta: Poraa ruuveille reiät

Joissakin ruuveissa on leikkaava kärki, joten niille ei periaatteessa tarvitse esiporata reikiä. Lopputuloksesta tulee kuitenkin paljon hienompi, jos reiät porataan valmiiksi.

Siksi terassin tekoon kannattaa varata kaksi porakone/ruuvinväännintä, toinen ruuvausta ja toinen porausta varten. Jos ruuvi tulee laudan päähän, sille pitää aina esiporata reikä. Muuten lauta voi haljeta.

PORAA RUUVEILLE REIÄT
Ruuvi esiporatussa reiässä. Ruuvi ei ole vahingoittanut puuta.
Ruuvi ilman esiporausta. Ruuvi on tehnyt puuhun ”haavan”, josta sadevesi tunkeutuu sisään.

Upea yksityiskohta: Piilota ruuvit lautojen väliin

Lunawoodin terassilautojen reunoilla on urat.

Lunawoodin terassilautojen reunoilla on urat.

Terassilautojen kiinnittämiseen on myös fiksu, Suomessa kehitetty menetelmä, jossa ruuvit jäävät kokonaan piiloon. Lunawoodin menetelmä perustuu lautojen sivuilla oleviin uriin ja niihin painettaviin muovikiinnikkeisiin. Muovikinnike ruuvataan kiinni runkolankkuun ja seuraava lauta painetaan kiinnikkeen kylkeen. Näppärää!

Kiinnike piilotetaan lautojen väliin.

Kiinnike piilotetaan lautojen väliin.

KATSO MYÖS: Rakenna terassille tukeva alusta

TOIMITUS SUOSITTELEE: Mittaa tarkasti laser-etäisyysmittarilla!

Terassin tekeminen edellyttää tarkkaa mittaamista sekä ennen rakentamista että sen aikana. Tavallinen rullamitta ei riitä pitkien etäisyyksien mittaamiseen, joten suosittelemme, että käytät työhön laser-etäisyysmittaria.

Juuri nyt saat MAKA-laser-etäisyysmittarin sekä 2 numeroa Tee Itse -lehteä vain 14,90 eurolla!

Klikkaa ja katso tarjous täältä!

VIDEO: Täältä voit katsoa videon laser-etäisyysmittarin käyttämisestä ja toiminnoista: