Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tee suora terassi vinolle pihalle!

Tulosta Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Vino maasto ei ole mikään este näyttävän ja viivasuoran terassin rakentamiselle. Se on itse asiassa helpompaa kuin uskoisi.

Vaikeusaste
Vie aikaa
4 päivää
Hinta
1 000 euroa

Johdanto

Kaikki takapihat eivät ole tasaisia, mutta viettävä piha ei estä vaakasuoran terassin rakentamista.

Suoran kiviterassin rakentamiseen tarvitaan kestävä tukimuuri, luja alusta, oikeat rakentamistekniikat ja perusteellista suunnittelutyötä.

Suunnittelu alkaa toden teolla vasta, kun terassin paikka on päätetty.

Artikkelin sisältö
Neuvomme:

 • Mihin terassi pitää sijoittaa
 • Miten teet pohjatyöt oikein
 • Mikä on viivasuoran tukimuurin salaisuus
 • Miten voit tehdä vajoamattoman alustan
 • Miten ladot laatat

Ohjeet

Poista multainen maa

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

1

Poista aluksi kaikki multa terassin paikalta. Kaiva tukimuurin kohdalle 90 senttiä syvä ja 40 senttiä leveä kouru.

2

Täytä kouru suodatinhiekalla. Tiivistä hiekka 20 sentin kerroksissa. Tiivistä lopuksi koko terassin pohja juntalla, jotta alustaan ei jää irtonaisia kohtia.

3

Täytä koko kaivanto suodatinhiekalla, kunnes alusta nousee ympäröivän maan tasolle. Tiivistä pohja 20 sentin kerroksissa juntalla tai tärylevyllä.

Tee tukimuurille kestävä pohja

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Tukimuurin pitää kestää sadetta, räntää, tuulta ja tuiverrusta vuosikymmenten ajan. Muurin tarkoitus on pitää terassin eri maakerrokset paikoillaan paitsi pitemmällä aikavälillä, myös terassin rakentamisen aikana. Muuria tarvitaan esimerkiksi siinä vaiheessa, kun terassin pohja tiivistetään tärylevyllä.

Tämä tukimuuri rakennetaan ontoista 30x60x10 sentin harkoista. Harkot ladotaan paikalleen ja täytetään murskeella ja betonilla.

1

Viritä muurin viereen linjalangat samaan korkeuteen ympäröivän maaston kanssa. Varmista, että langat ovat suorassa kulmassa toisiinsa nähden.

2

Tee langan alapuolelle 40 senttiä leveä ja tasainen pohja. Viritä langan alin kohta 15 senttiä pohjan yläpuolelle. Langan alle pitää mahtua 10 senttiä betonia.

3

Sahaa harkot. Tukimuurin nurkkaharkot pitää katkaista viistosti kulmahiomakoneella. Piirrä sahauskulmat harkkoihin ja leikkaa varovasti viivaa pitkin. Muuriin tarvitaan myös muutamia puolikkaita harkkoja.

4

Sekoita kottikärryllinen maakosteaa betonia. Varmista, että betoni on sopivan kiinteää. Aloita matalimmasta paikasta ja lapioi muurin alle 10 sentin kerros betonia.

5

Paina ensimmäinen harkko betoniin siten, että harkon pinta nousee viisi senttiä langan yläpuolelle. Paina loput pohja harkot betoniin. Viimeisen harkon pinta asettuu viisi senttiä langan alapuolelle.

6

Tarkista tasaisin väli-ajoin, että alin harkko-varvi on vaakatasossa. Se on helppoa pitkällä vatu passilla. Alin nurkka-harkko nousee viisi senttiä narun yläpuolelle, mutta takimmainen harkko jää sen alapuolelle.

7

Vala alimpien harkkojen tueksi 10 senttiä leveä ja korkea betonikolmio. Paina muotoon leikatut nurkkapalat betoniin ja jatka työtä muurin toiselle sivulle.

8

Täytä nurkat betonilla. Tähän muuriin ei käytetä erillisiä nurkkaharkkoja, joten nurkat pitää vahvistaa betonilla. Betoni sitoo muurin sivut toisiinsa lujasti.

9

Peitä nurkat hiekalla, jotta maakostea betoni ei kuivu liian nopeasti. Jos betoni kuivuu liian äkkiä, rakenteesta ei tule tarpeeksi kestävä.

10

Lado toinen harkkovarvi ensimmäisen päälle. Aloita latominen matalimmasta paikasta ja etene ylösmäkeen. Lapioi alarivin päähän uutta betonia.

11

Jatka tukimuurin latomista, kunnes viimeinen ontto kivivarvi kiertää koko terassin avointa reunaa lukuun ottamatta. Täytä harkot hiekalla ja tiivistä hiekka harkkojen sisään huolellisesti.

Tee terassille kestävä pohja

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Terassin pohjan tekeminen aloitetaan lapioimalla muurin sisälle suodatinhiekkaa. Sen tarkoitus on johtaa terassin alle valuva vesi pois ja estää terassin routiminen. Hiekan päälle levitetään mahdollisimman tasainen murskekerros. Tarkoitus on, että laattojen ja murskeen väliin tulee vain 2-4 senttiä asennushiekkaa.

Varo, ettet törmää suojamuuriin, kun tiivistät maata. Käytä tiivistämiseen korkeintaan 130 kilon tärylevyä.

1

Lisää hiekkaa noin 15 sentin kerroksissa ja tiivistä maa täry levyllä. Jatka, kunnes hiekan pinnasta ylimmän harkon päälle on 23 senttiä. Hiekan päälle pitää mahtua 12 senttiä mursketta, kolme senttiä asennus-hiekkaa ja kahdeksan senttiä paksu laatta.

2

Kastele suodatinhiekkakerrokset ennen tiivistämistä, jos hiekka on erittäin kuivaa. Aja hiekan päältä tärylevyllä 3-4 kertaa siten, että levy kulkee puoliksi edellisen jäljen päältä. Älä päästä lätkää liian lähelle tukimuuria!

3

Tiivistä tukimuurin vierusta koti tekoisella käsijuntalla. Lätkä tärisee niin kovasti, ettei sitä sää päästää aivan tukimuurin viereen.

4

Tasoita viimeinen suodatinhiekkakerros asfalttiharavalla. Pinnan pitää kallistua 1,5-2 prosenttia terassin avointa reunaa kohti. Ota huomioon, että viimeinen murske kerros painuu noin 2,5 senttiä.

5

Levitä murske ja tiivistä maa lätkällä. Murskekerroksen pitää olla 12 senttiä paksu. Murske painuu 2-3 senttiä, sitä pitää levittää 14-15 sentin kerros. Muista tehdä murskekerrokseen 1,5-2 prosentin kallistus!

6

Lado laatat
Terassi alkaa olla viimeistelyä vaille valmis. Levitä murskeen päälle 2-4 sentin kerros asennushiekkaa ja lado laatat. Viimeistele tukimuuri päällyskivillä.
Harjaa laattojen väliin lopuksi saumahiekkaa, jotta laatat pysyvät tiukasti paikoillaan.

Älä kävele asennushiekassa, kun ladot laattoja! Viimeistele tukimuuri lopuksi päällyskivillä.

Materiaalit

 • Mursketta: 2 m³
 • Suodatinhiekkaa: 10 m³
 • Asennushiekkaa: 1 m³
 • Saumahiekkaa: 25 kg
 • Laattoja (60x60x8 cm): 24 kpl
 • Kuivabetonia: 15 x 25 kg
 • Muurikiviä (30x60x10 cm): 75 kpl
 • Päällyskiviä: 21 kpl

Erikoistyökalut

 • Tärylevy, maks. 130 kg
 • Juntta
 • Kulmahiomakone ja timantti- laikka

Vie aikaa

4 päivää.

Hinta

12 m² terassille tulee hintaa kivistä riippuen noin 1 000 euroa.

Vaikeusaste

Kiviterassin rakentaminen vinoon maastoon on helppoa mutta raskasta työtä.

Piirustus

Suunnittele huolellisesti

Suunnittelu alkaa toden teolla vasta, kun terassin paikka on päätetty. Laattojen koko pitää tietää etukäteen, sillä niiden määrä ja yhteenlaskettu mitta määrittävät suojamuurin sijainnin. Laattojen latominen aloitetaan suojamuurin vierestä. Tämä terassi tehtiin 60x60-senttisistä laatoista. Terassista tuli neljä laattaa leveä ja kuusi laattaa pitkä, joten sen sisämitat ovat 240x360 senttiä.

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus

Vinkit & niksit

ESTÄ VAJOAMAT

Multainen maa on myrkkyä kivi terassin kaltaiselle raskaalle rakennelmalle. Poista multa ennen terassin rakentamista.

KEVENNÄ TYÖTÄ

Tässä jutussa tukimuuri rakennetaan ontoista harkoista. Ontoilla harkoilla työskentely on paljon tavallisia betonikiviä kevyempää.

ONNISTU KERRALLA

Vankan tukimuurin salaisuus on luja pohja, joka seuraa vinon maaston mukaisesti viritettyä linjalankaa.

TIIVISTÄ POHJA

Alustan pitää kestää pitkään. Murske-kerrokset pitää tiivistää tärylevyllä tai juntalla 15-20 sentin välein.

Lehtiversio

Lataa lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Kirjaudu sisään
Tietoturvatapahtuma Bonnier Publicationsissa
Valitettavasti olemme havainneet, että joku on tunkeutunut luvattomasti yhteen järjestelmistämme. Tämän seurauksena muutamien käyttäjien kirjautumistiedot on mahdollisesti voitu jakaa. Parhaan tietomme mukaan näin ei ole, mutta varotoimenpiteenä olemme päättäneet nollata näiden käyttäjien salasanat järjestelmässämme.

Mitä sinun tulee tehdä?
Jos et voi enää kirjautua sisään tavallisella käyttäjätunnuksellasi ja salasanallasi, luo uusi salasana napsauttamalla ”Unohdin salasanani”.

Mitä olemme jo tehneet? Luvattomasta tunkeutumisesta on ilmoitettu Tanskan tietosuojavirastolle. Olemme ryhtyneet kaikkiin varotoimiin, ja teemme kovasti töitä yhteistyössä turvallisuusasiantuntijoiden kanssa estääksemme vastaavan tilanteen toistumisen.

Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä meihin osoitteessa [email protected].

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.

Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä

password_reset.form.password_is_changed

Tilauksesi
Tilaus
Luo Profiili
Olet ostamassa seuraavan käyttöoikeuden:
Rakennusohjeet: Tee suora terassi vinolle pihalle!
Kokonaishinta: null euroa
Enemmän vähemmällä?
Saat käyttöösi 1000 rakennusohjetta ja digitaalisen sisällön hintaan vain 2,50 euroa
  • Käyttöoikeus yli 1000 digitaaliseen rakennusohjeeseen
  • Tilauksen voi lakkauttaa koska vain.
  • Tutustumistarjouksen jälkeen tilaus jatkuu kestotilauksena hintaan 9,95 euroa/kk.
Ensimmäinen kuukausi vain 2,50 euroa
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Takaisin
Kirjaudu sisään
Tietoturvatapahtuma Bonnier Publicationsissa
Valitettavasti olemme havainneet, että joku on tunkeutunut luvattomasti yhteen järjestelmistämme. Tämän seurauksena muutamien käyttäjien kirjautumistiedot on mahdollisesti voitu jakaa. Parhaan tietomme mukaan näin ei ole, mutta varotoimenpiteenä olemme päättäneet nollata näiden käyttäjien salasanat järjestelmässämme.

Mitä sinun tulee tehdä?
Jos et voi enää kirjautua sisään tavallisella käyttäjätunnuksellasi ja salasanallasi, luo uusi salasana napsauttamalla ”Unohdin salasanani”.

Mitä olemme jo tehneet? Luvattomasta tunkeutumisesta on ilmoitettu Tanskan tietosuojavirastolle. Olemme ryhtyneet kaikkiin varotoimiin, ja teemme kovasti töitä yhteistyössä turvallisuusasiantuntijoiden kanssa estääksemme vastaavan tilanteen toistumisen.

Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä meihin osoitteessa [email protected].

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin