Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sota jäkälää vastaan

Tulosta Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Jos haluat tietää, mikä on tehokkain keino poistaa jäkälät pihakivistä, lue tämän testin yllättävät tulokset! Testiä tehtiin yli puolentoista vuoden ajan, joten sen tulokset kertovat, mikä pitää jäkälät pois laatoitukselta pysyvästi.

flisepestteaser2

Kaikkein kauneinkin kiviterassi tai pihatie muuttuu rumaksi, kun jäkälät peittävät kivien pinnan. Vaaleat jäkälälaikut näyttävät lähinnä lintujen jätöksiltä tai maahan poljetuilta purukumeilta. Jäkälät ovat sinänsä harmittomia eliöitä, jotka koostuvat sienistä ja viherlevistä tai syanobakteereista.

Jäkälää kasvaa joka paikassa. Ne ovat erittäin alkeellisia organismeja, jotka voivat kasvaa kaikilla ravinteettomilla ja kosteilla pinnoilla.

Pihalaatoitus tarjoaa jäkälälle ihanteelliset elinolosuhteet, sillä vain harvat kasvit pystyvät kilpailemaan elintilasta niin karulla alustalla.

Raakaa voimaa tai kemiallista sotaa

Tässä testissä kokeiltiin, miten neljä erilaista keinoa toimii pihakivillä kasvavaa jäkälää vastaan. Laatoitus pestiin terassipesurilla, hangattiin suovalla ja harjalla, ”hiottiin” hiekalla ja katuharjalla sekä käsiteltiin kivenpesuaineella.

Keinojen toimivuudessa oli erittäin isoja eroja. Painepesuri vaikuttaa aluksi parhaalta ratkaisulta, sillä se poistaa jäkälät kokonaan ja nopesti. Se ei kuitenkaan pitänyt laattoja puhtaina kovin pitkään.

Suojaa laattojen pinta

Jos laatat pestään painepesurilla, siihen pitää yhdistää terassipesuri, joka suojaa laattojen pintaa. Kiven pinta voi mennä rikki, jos sitä suihkutetaan liian kovalla paineella. Silloin jäkälät tarttuvat laattoihin entistä tehokkaammin.

Lue seuraavilta sivuilta, mikä keino toimii parhaiten jäkäliä vastaan. Säästät paljon aikaa, rahaa ja vaivaa, kun torjut jäkälät aseella, joka toimii. Työn iloa!

Toimitus suosittelee: Näin rakennat VIIVASUORAN terassin

Testin perustiedot

Testi toteutettiin isolla, jäkälien valtaamalla kiviterassilla. Jäkälien poistamiseen kokeiltiin neljää erilaista tapaa. Testialue jaettiin neljään 70x70 sentin kokoiseen kenttään, jotta eri tapoja voitiin testata mahdollisimman lähellä toisiaan.

Testissä käytetyt tuotemerkit valittiin sattumanvaraisesti, eivätkä ne välttämättä ole oman tuoteryhmänsä parhaita.

Kentät rajattiin maalarinteipillä. 70x70 sentin kokoiset kentät rajattiin siten, että kaikkiin jäi paljon jäkälää.

TESTIALUE:

 1. Harja ja hiekka
 2. Terassipesuri
 3. Kivenpesuaine
 4. Suopa ja harja

Harja ja hiekka reputtivat testin

Kuvat kertovat selvästi, ettei kivissä ole suurta eroa ennen harjausta ja sen jälkeen.

Tähän jäkälänpoistomenetelmään tarvitaan saumahiekkaa, harja, kovaa työtä ja hyvät hermot. Tarkoitus on käyttää hiekkaa ja harjaa hiomapaperina ja hangata jäkälät irti kivien pinnasta.

Ongelma on lyhyesti sanottuna se, että keino ei toimi. Alue näytti käytännössä koskemattomalta vielä usean minuutin harjaamisen jälkeen. Harjaaminen oli kaikista keinoista selvästi huonoin.

Hinta:

 • noin 5 euroa (20 kilon säkki saumahiekkaa)

Hyödyt:

 • Ei myrkkyjä
 • Halpa toteuttaa

Haitat:

 • Tehottomin keino
 • Lyhytaikainen vaikutus
 • Vaatii kovaa työtä

Suopa ei ole tehokasta

Aluksi kiveys näytti hyvältä suopakäsittelyn jälkeen. Puolentoista vuoden kuluttua jäkälät olivat palanneet takaisin.

Suopakäsittely tehdään sekoittamalla 1,5 desilitraa suopaa viiteen litraan vettä. Liuos levitetään puhdistettavalle alueelle ja kivet harjataan perusteellisesti jäykällä harjalla. Laatoitus huuhdellaan lopuksi runsaalla vedellä, jotta kivien pintaan ei jää liukasta kalvoa.

Suopakäsittely on vähintään yhtä kovaa työtä kuin kiven harjaaminen saumahiekalla. Suopakäsittely pitää toistaa ainakin kerran, ennen kuin jäkälät irtoavat. Pahinta on kuitenkin se, ettei suopakäsittely pidä jäkäliä loitolla kovin pitkään.

Hinta:

 • noin 8 euroa (suopapurkin hinta)

Hyödyt:

 • Halpa
 • Toimii jonkin aikaa

Haitat:

 • Ei toimi pitkään
 • Kemiallinen aine
 • Vaatii kovaa työtä

Terassipesuri toimii parhaiten – aluksi

Terassipesuri poistaa jäkälät (ja saumahiekan). Puolentoista vuoden kuluttua jäkälät olivat kuitenkin palanneet takaisin.

Painepesuriin liitetty terassipesuri vaikuttaa aluksi kaikkein tehokkaimmalta jäkälänpoistokeinolta. Terassipesurin käyttäminen on myös helppoa ja kevyttä.

Menetelmän huono puoli on, että se tulee kalliiksi. Halvimmat painepesurit ja terassipesurit maksavat yhteensä noin 130 euroa. Terassipesurin pyörivät harjat kuluttavat saumoja, joten ne pitää täyttää hiekalla käsittelyn jälkeen.

Pahinta menetelmässä on kuitenkin se, ettei sen vaikutus kestä pitkään. Jäkälät olivat palanneet takaisin puolentoista vuoden jälkeen.

Hinta:

 • Painepesuri ja terassipesuri maksavat yhteensä noin 130 euroa.

Hyödyt:

 • Aluksi tehokas
 • Helppo käyttää
 • Ei kemiallisia aineita

Haitat:

 • Saumat pitää täyttää pesun jälkeen
 • Ei vaikuta pitkään

VOITTAJA! Kivenpesuaine toimii!

Laattoihin jäi käsittelyn jälkeen hieman jäkälää. Ne katosivat ajan kuluessa.

Unohda hiekka ja harja, suopa ja kalliit pesurit. Kivenpesuaine poistaa jäkälät, ja sen vaikutus kestää pitkään!

Tämä testi osoitti selvästi, että kivenpesuaine on tehokkain keino jäkälien poistamiseen. Kivenpesuainetta käytetään samalla tavalla kuin suopaa. Puhdistettava alue kastellaan perusteellisesti, minkä jälkeen sille levitetään laimennettua pesuainetta.

Aineen annetaan vaikuttaa 20–30 minuuttia, ennen kuin se huuhdellaan pois runsaalla vedellä. Lopuksi kivet harjataan, jotta pintaan ei jää liukkaita kohtia. Kivenpesuaineen käyttäminen on hitaampaa kuin terassipesurilla peseminen, mutta lopputulos on parempi. Kivenpesuaine toimii siinä mielessä erikoisesti, että sen vaikutus alkaa näkyä vasta viiveellä. Terassipesuri puhdistaa kivet aluksi paremmin, mutta kivenpesuaine tunkeutuu syvälle laattoihin ja irrottaa koko ajan enemmän jäkälää.

Lue lisää: Kivillä ja laatoilla väriä patiolle

Testissä käytettiin liuosta, jonka vaikuttavat aineet ovat natriumhydroksidi ja kaliumhydroksidi. Vaikuttavat aineet vaihtelevat tuotteesta toiseen.

Hinta:

 • Kivenpesuaine maksaa 2–10 euroa litralta purkin koosta ja aineesta riippuen.

Hyödyt:

 • Poistaa jäkälät tehokkaasti
 • Suojaa kiviä pitkään

Haitat:

 • Kemiallinen aine
 • Vaatii kovaa työtä

Puolentoista vuoden päästä

Terassipesuri irrottaa jäkälät nopeasti ja tehokkaasti, mutta sen vaikutus ei kestä pitkään. Terassipesurilla pesty alue näytti aluksi siisteimmältä, mutta puolentoista vuoden kuluttua tilanne oli aivan toinen.

Kuvassa näkyy, että suovalla pesty alue (4) ja hiekalla harjattu alue (1) ovat kokonaan jäkälän peitossa. Terassipesurilla pestyssä kentässä (2) on jo hieman uutta jäkälää, mutta kivenpesuaineella puhdistettu alue (3) näyttää käytännössä puhtaalta.

Johtopäätös on päivänselvä: Kivenpesuaine poistaa jäkälät tehokkaasti ja pitää ne loitolla kaikkein pisimpään.

Kirjaudu sisään
Tietoturvatapahtuma Bonnier Publicationsissa
Valitettavasti olemme havainneet, että joku on tunkeutunut luvattomasti yhteen järjestelmistämme. Tämän seurauksena muutamien käyttäjien kirjautumistiedot on mahdollisesti voitu jakaa. Parhaan tietomme mukaan näin ei ole, mutta varotoimenpiteenä olemme päättäneet nollata näiden käyttäjien salasanat järjestelmässämme.

Mitä sinun tulee tehdä?
Jos et voi enää kirjautua sisään tavallisella käyttäjätunnuksellasi ja salasanallasi, luo uusi salasana napsauttamalla ”Unohdin salasanani”.

Mitä olemme jo tehneet? Luvattomasta tunkeutumisesta on ilmoitettu Tanskan tietosuojavirastolle. Olemme ryhtyneet kaikkiin varotoimiin, ja teemme kovasti töitä yhteistyössä turvallisuusasiantuntijoiden kanssa estääksemme vastaavan tilanteen toistumisen.

Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä meihin osoitteessa [email protected].

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.

Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä

password_reset.form.password_is_changed

Tilauksesi
Tilaus
Luo Profiili
Olet ostamassa seuraavan käyttöoikeuden:
Artikkeli (tilaus): Sota jäkälää vastaan
Kokonaishinta: null euroa
Enemmän vähemmällä?
Saat käyttöösi 1000 rakennusohjetta ja digitaalisen sisällön hintaan vain 2,50 euroa
  • Käyttöoikeus yli 1000 digitaaliseen rakennusohjeeseen
  • Tilauksen voi lakkauttaa koska vain.
  • Tutustumistarjouksen jälkeen tilaus jatkuu kestotilauksena hintaan 9,95 euroa/kk.
Ensimmäinen kuukausi vain 2,50 euroa
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Takaisin
Kirjaudu sisään
Tietoturvatapahtuma Bonnier Publicationsissa
Valitettavasti olemme havainneet, että joku on tunkeutunut luvattomasti yhteen järjestelmistämme. Tämän seurauksena muutamien käyttäjien kirjautumistiedot on mahdollisesti voitu jakaa. Parhaan tietomme mukaan näin ei ole, mutta varotoimenpiteenä olemme päättäneet nollata näiden käyttäjien salasanat järjestelmässämme.

Mitä sinun tulee tehdä?
Jos et voi enää kirjautua sisään tavallisella käyttäjätunnuksellasi ja salasanallasi, luo uusi salasana napsauttamalla ”Unohdin salasanani”.

Mitä olemme jo tehneet? Luvattomasta tunkeutumisesta on ilmoitettu Tanskan tietosuojavirastolle. Olemme ryhtyneet kaikkiin varotoimiin, ja teemme kovasti töitä yhteistyössä turvallisuusasiantuntijoiden kanssa estääksemme vastaavan tilanteen toistumisen.

Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä meihin osoitteessa [email protected].

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin