Suojaa talosi tuhotulvalta

Vesikourut ja viemärit eivät aina riitä, kun vettä tulee taivaan täydeltä. Voit varautua vedenpaisumukseen jo kuivan sään aikana monin eri tavoin. Jotkut keinot ovat helppoja ja halpoja, toiset vaativat paljon työtä. Osa keinoista pienentää vesilaskua!

Vihreät katot imevät keskimäärin 50 prosenttia katolle satavasta vedestä.

Vihreä katto imee vettä

Viherkatto palauttaa 60 prosenttia sadevedestä ilmakehään.

Viherkatot päällystetään maksaruohoista tai muista kasveista koostuvilla ruohokaistaleilla. Kasvillisuus sitoo vettä, joten kaikki sadevesi ei virtaa tulviviin viemäreihin. Kasvit tuottavat happea ja sitovat itseensä ilman hiilidioksidia.

Viherkatto on hyvä vaihtoehto, jos kattosi kallistuskulma on alle 27 astetta ja kestää yli 50 kilon lisäkuorman neliötä kohti. Jos suunnittelet viherkattoa vanhaan taloon, selvitä kattosi kantavuus. Jos katto kestää ruohomatot, selvitä viherkaton luvanvaraisuus oman kuntasi rakennusvalvonnasta.

Yhteenveto: Vähennät viemärien kuormitusta, sidot hiilidioksidia ja saat taloosi hienon katon, joka sulautuu osaksi luontoa.

Johda vesi laatoituksen läpi

Vettä läpäisevä laatoitus johtaa veden suoraan maahan, eikä lammikoita ilmesty ympäri pihaa. Yleisin vettä läpäisevä pihakivimalli on niin sanottu ruohokivi, jota asennetaan etenkin parkkipaikoille. Ruohokivi sopii loistavasti pihaliittymiin, mutta ei toimi terassilla. Terassin voi tehdä useista erilaisista kivistä, jotka ladotaan 2 sentin saumalla. Leveä sauma johtaa veden nopeasti laatoituksen alla olevaan maaperään.

Lado kivet kuten tavallisesti, mutta käytä sauma- ja asennushiekkana vettä erittäin hyvin läpäisevää soraa. Myös pohjakerroksen pitää olla hiekkaista, savetonta maata, joka johtaa veden nopesti syvemmälle. Jos asut erittäin sateisessa paikassa, voit varmistaa laatoituksen imukyvyn rakentamalla sen alle hulevesisäiliön, joka imee osan rankkasateesta.

Yhteenveto: Erinomainen keino johtaa sadevesi nopeasti pois isoilta, laatoitetuilta alueilta.

Isommat vesikourut ja syöksytorvet

Jos kourut eivät vedä, vesi tulvii reunojen yli ja vahingoittaa taloasi. Voit joko vaihtaa kourusi isompiin tai lisätä syöksytorvien määrää. 10-senttisen kourun vaihtaminen 14-senttiseen lisää kourun tilavuutta 40 prosenttia.

Jos lisäät syöksytorvia, selvitä ensin, miten saat johdettua veden pois syöksytorven alapäästä. Joudut ehkä kaivamaan avo-ojan tai varautumaan siihen, pihan perälle syntyy väliaikainen lammikko.

Kaksi syöksytorvea vetää tuplasti enemmän vettä kuin yksi.

Toisen syöksyn lisääminen tarkoittaa, että vesi valuu katolta kaksi kertaa aiempaa nopeammin. Jos vaihdat kourut isompiin, joudut vaihtamaan myös syöksytorvet tai hankkimaan erikokoisten osien väliin sopivat liitososat.

Yhteenveto: Vesi valuu katolta 40–100 % nopeammin, jos vaihdat kourut isompiin tai lisäät syöksyjä.

Säilö vesi sadevesialtaaseen

Voit johtaa katolle satavan veden myös sadevesialtaaseen. Saat puutarhaasi uuden elementin ja pidät veden poissa viemäreistä.

Sadevesiallas on puutarhassa oleva syvennys, johon vesi johdetaan syöksytorvien alapäästä. Sadevesiallas kannattaa luonnollisesti tehdä puutarhan matalimpaan paikkaan. Helpointa on kaivaa kapeat ojat syöksytorvilta lammikolle ja lisätä pohjalle halkaistu muoviputki.

Sadevesiallas kannattaa mitoittaa katon mukaan. 100 neliön katto vaatii kahden kuutiometrin altaan. 20 senttiä syvästä altaasta pitää tehdä 10 neliön kokoinen. Tällä periaatteella mitoitettu allas vetää normaalin sadekuuron vedet, mutta saattaa tulvia yli kaikkein kovimmalla rankkasateella.

Jos haluat varmistaa, ettei vesi tulvi altaan reunojen yli missään olosuhteissa, voit haudata altaan alle muutaman hulevesikasetin. Varmista ennen altaan rakentamista, että maa imee vettä tarpeeksi hyvin. Kaiva 40–50 syvä kuoppa ja levitä sen pohjalle 10– 20 senttiä vettä läpäisevää, sorapitoista maata.

Levitä seuraavaksi noin 10 senttiä multaista maata ja istuta altaaseen kasveja, jotka sietävät sekä märkiä olosuhteita että kuivuutta. Kasvien pitää kestää kuivuutta, jotta sadevesiallasta ei pidä kastellla kuivina kausina.

Yhteenveto: Sadevesiallas on paitsi hieno elementti myös luonnollinen tapa päästä eroon liiasta sadevedestä. Voit johtaa altaaseen katolle, terassille ja pihatielle satavat vedet.

LUE LISÄÄ: Tulvasuojaus: Suojaa talosi tuhotulvalta

Käytä sadevesitynnyreitä

Aseta syöksytorven päähän sadevesitynnyri ja säästä selvää rahaa. Helpoin ja nopein tapa säästää kasteluvettä ja siihen käytettävää rahaa on syöksytorven päähän asetettava sadevesitynnyri.

Tynnyri pitää sadeveden poissa viemäriverkosta ja ottaa talteen ilmaista vettä, jota voi käyttää puutarhan kasteluun alkukeväästä loppusyksyyn asti. Kun vesi ei tule hanasta, säästät sekä veden käyttömaksun että jätevesimaksun.

Vesikuutio maksaa Suomessa keskimäärin viisi euroa, joten viisi säästettyä kuutiota tekee 25 euroa kesässä. Tarvitset tynnyrin, jonka pohjassa on hana sekä syöksytorveen liitettävän yhdysputken.

Yhteenveto: Sadevesitynnyri ottaa talteen vain osan vedestä, mutta säilöö ilmaista kasteluvettä ja on hyvä lisäkeino sadeveden hallintaan.

Puhdista sadevesikaivot

Kaikki sadevesikaivot pitää puhdistaa säännöllisesti, jotta vesi pääsee virtaamaan vapaasti. Jos kaivoissa on halkeamia tai reikiä, kaivo pitää vaihtaa uuteen, sillä halkeamista vuotava vesi kastelee perustukset ennen pitkää.

Yhteenveto: Sadevesikaivot saattavat mennä tukkoon. Siksi ne pitää puhdistaa säännöllisesti, ettei vesi ala kastella perustuksia.

Johda vesi säiliöön

Voit johtaa sadeveden hulevesisäiliöön , jotka ovat maahan upotettavia muovilaatikoita. Vesi imeytyy kaseteista hitaasti maaperään.

Jos pihasi maaperä läpäisee vettä hyvin, voit kaivaa pihallesi muovikaseteista tehdyn hulevesisäiliön. Tarkista kasetin luvanvaraisuus kuntasi rakennusvalvonnasta ja selvitä testillä, kuinka hyvin pihasi maaperä imee vettä. Katolle satava vesi johdetaan kasetteihin kaivon ja putken kautta. Kaivo poistaa vedestä epäpuhtaudet, jotta kasetit eivät tukkeudu sisältäpäin. Kasetit liitetään toisiinsa ja kääritään suodatinkankaaseen, joka pitää hiekan ulkona mutta päästää veden ulos.

Hulevesisäiliö imeyttää veden maahan, eikä sitä tarvitse johtaa viemäriin.

Yksi kasetti ei riitä vielä mihinkään. Jos kattosi pinta-ala on 120, pihasi 600 ja terassisi 30 neliötä, joudut kaivamaan maahan arviolta 17 kasettia. Laske, että joudut poistamaan 10–15 kuutiota maata, jotta kasetit mahtuvat paikoilleen.

Yhteenveto: Hulevesisäiliöt ja -kasetit voivat imeä kaiken katollesi satavan veden, jos niitä on tarpeeksi ja niiden alla oleva maa läpäisee hyvin vettä. Muista tehdä imeytyskoe ja selvitä luvanvaraisuus kuntasi rakennusvalvonnasta.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Talo