Näin rakennat sadevesisäiliön

Maahan upotettava sadevesisäiliö imee ylimääräiset vedet pois rakennusten ja terassien vierestä. Vesisäiliöstä voi saada kesän aikana tuhansia litroja kasteluvettä ja samalla voi säästää kymmeniä euroja. Säiliön rakentaminen on niin helppoa, että sen voi tehdä itse.

Den optimale faskine-konstruktion

Katolle satava vesi virtaa säiliöön hetkessä ja imeytyy myöhemmin maahan. Säiliön koko riippuu katon pinta-alasta ja siitä, kuinka hyvin maa imee vettä.

Johdanto

Ennen uuden autokatoksen tai terassin rakentamista on hyvä varmistaa, etteivät ne joudu veden valtaan edes rankkasateella. Tulvaan varautuminen on järkevää, sillä kova sadekuuro yllättää varmasti jossain vaiheessa. Maan alle asennettava hulevesikasetti tai -tunneli on paras, ympäristöystävällisin ja halvin tapa varmistaa, että piha ja rakennukset pysyvät kuivina.

Sadevesijärjestelmän voi rakentaa siten, että se imeyttää maahan jopa talon katolta valuvat vedet. Sadeveden imeytys- ja talteenottojärjestelmiä on erilaisia. Sadevesikasetit ja -tunnelit joko imeyttävät tai varastoivat vettä. Säiliöön kerätyllä sadevedellä voi säästää kesässä tuhansia litroja verkostovettä.

Kuin iso muovilaatikko maan alla

Se säilöö veden vähäksi aikaa sisäänsä ja johtaa sen syvemmälle maahan niin pian kuin mahdollista. Jos vesi halutaan kerätä talteen, kasettien ympärille kääritään muovikalvo.

Sadeveden imeyttämiseen tai talteenottoon on monta hyvää syytä. Ensinnäkin se on paljon halvempaa kuin veden johtaminen viemäriin. Tankki on helppo upottaa maahan itse, joten työhön ei tarvita putkiurakoitsijaa.

Varsinkin keräävä säiliö lisää puutarhan kasvien ja nurmikon hyvinvointia. Kasvit nauttivat, kun ne saavat sopivasti vettä, ja maahan imeytynyt sadevesi muuttuu ajan myötä pohjavedeksi.

Lisäksi veden talteenotto ja imeyttäminen parantavat viemäriverkoston toimintaa, sillä osa viemäreistä tulvii kovalla sateella kaduille. Sään ääri-ilmiöiden odotetaan lisääntyvän ilmastonmuutoksen edetessä, joten sadeveden aiheuttamia vedenpaisumuksia voi sattua yhä useammin.

Tarkista maaperä ennen töiden aloittamista

Ennen kuin käyt työhön, tarkista, että säiliön asentaminen on hyvä ratkaisu pihallasi.

KATSO MYÖS: TESTAA ITSE – Pystyykö sadevesisäiliö ottamaan vastaan kaiken sadeveden?

Tutki maaperä ja selvitä, kuinka hyvin se imee vettä. Maaperän laatu ratkaisee säiliön koon ja sen, tarvitaanko säiliöitä yksi vai enemmän. Tarkista myös kuntasi rakennusvalvonnasta, millaisia säädöksiä sadevesijärjestelmän rakentamisesta on annettu.

Selvitä sopiva säiliön koko

Maaperän imukyky ratkaisee, kuinka iso säiliön pitää olla.
Säiliön koon suunnittelu vaatii hiu-kan vaivannäköä.

Aivan aluksi on tiedettävä, kuinka ison alueen vedet säiliön pitäisi kerä-tä. Mitä isompi katto, piha tai terassi, sitä isompi säiliön pitää olla. Se on sanomattakin selvää.

Alueen pinta-alan lisäksi on tiedettävä, kuinka nopeasti vesi imeytyy maahan. Mitä savisempi maa, sitä isompi säiliö tarvitaan. Maaperän laatu saadaan selville imeytyskokeella.

Mittaa imeytymisaika

Imeytyskokeen pitäisi kertoa, kuinka nopeasti vesi imeytyy läpimärkään maahan.

Koe on yksinkertainen: Säiliön aiotulle paikalle kaivetaan niin syvä kuoppa, että se vastaa säiliön upotus syvyyttä. Kun kuoppa on valmis, se täytetään vedellä. Sen jälkeen katsotaan kellosta ja mitta-nauhasta, kuinka monta senttiä veden pinta vajoaa minuutissa.

Imeytyskokeen tulos syötetään laskukaavaan. Kaava on melko mo-nimutkainen, mutta onneksi sitä ei ole pakko hallita itse. Säiliökauppiaat osaavat laskea riittävän tilavuuden imeytyskokeen tulosten perusteella.

Ohjeet

01
Näin rakennat kasettisäiliön 6 Vaihe

1

Kaiva maahan kuoppa kaivoille, putkille ja kaseteille. Lapioi maat levyn tai muun alustan päälle, jotta ne pysyvät erillään nurmikosta ja laatoista. Lapioi kaivannon pohjalle noin 10 cm salaojasoraa.

2

Paina liitosmuhvi lujasti kiinni kasetissa olevaan reikään. Kasetissa on useita valmiita liitoskohtia, joten voit leikata reiän sopivaan paikkaan. Liitos kannattaa asentaa kasetin puoliväliin tai alemmas.

3

Asenna tarkastuskaivo syöksytorven alle. Lapioi putken ympärille soraa kunnes se pysyy tukevasti paikallaan. Lisää kuop-paan sen jälkeen maata pieninä kerroksina, jotta pystyt polkemaan maan tiiviiksi.

4

Levitä kuopan pohjalle kuitukangas ja asenna kasetit sekä putket paikoilleen. Lyhennä liitosputki pienihampaisella sahalla. Lapioi putken ympärille ja päälle noin 10 cm kerros soraa. Yhdistä kasetit.

5

Levitä kuitukangas huolellisesti kasettien ja liitosten ympärille sekä sido kangas kiinni putkeen. Lapioi sen jälkeen maata kasettien ja putkien päälle. Tiivistä maa 25 cm:n kerroksissa.

6

Asenna kaivon ympärille betonikaulus. Säädä kaulus oikeaan korkoon muutama sentti maan pinnan yläpuolelle. Varmista myöhemmin laatoilla tai mullalla, että kaulus pysyy paikoillaan.

Piirustus

Ihanteellinen rakenne

Imeytyssäiliö on hyvä vaihtoehto viemärille, kun vesi halutaan ohjata pois talon seinustoilta ja pihalta. Katolle satava vesi virtaa säiliöön hetkessä, ja imeytyy myöhemmin maahan. Säiliön koko riippuu katon pintaalasta ja siitä, kuinka hyvin maa imee vettä.

Ihanteellinen rakenne

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.