Den optimale faskine-konstruktion

Katolle satava vesi virtaa säiliöön hetkessä ja imeytyy myöhemmin maahan. Säiliön koko riippuu katon pinta-alasta ja siitä, kuinka hyvin maa imee vettä.

Sadevesisäiliön hyödyt

  • Helppo ja halpa tapa saada sadevedet hallintaan.
  • Säiliö tekee myös katolle satavasta vedestä pohjavettä.
  • Säiliö vähentää viemärien ja puhdistuslaitteiden kuormitusta.
  • Estää tulvimisen pihalla ja seinustoilla.

Ennen uuden autokatoksen tai terassin rakentamista on hyvä varmistaa, etteivät ne joudu veden valtaan edes rankkasateella. Tulvaan varautuminen on järkevää, sillä kova sadekuuro yllättää varmasti jossain vaiheessa. Maan alle asennettava hulevesikasetti tai -tunneli on paras, ympäristöystävällisin ja halvin tapa varmistaa, että piha ja rakennukset pysyvät kuivina.

Sadevesijärjestelmän voi rakentaa siten, että se imeyttää maahan jopa talon katolta valuvat vedet. Sadeveden imeytys- ja talteenottojärjestelmiä on erilaisia. Sadevesikasetit ja -tunnelit joko imeyttävät tai varastoivat vettä. Säiliöön kerätyllä sadevedellä voi säästää kesässä tuhansia litroja verkostovettä.

Kuin iso muovilaatikko maan alla

Se säilöö veden vähäksi aikaa sisäänsä ja johtaa sen syvemmälle maahan niin pian kuin mahdollista. Jos vesi halutaan kerätä talteen, kasettien ympärille kääritään muovikalvo.

Sadeveden imeyttämiseen tai talteenottoon on monta hyvää syytä. Ensinnäkin se on paljon halvempaa kuin veden johtaminen viemäriin. Tankki on helppo upottaa maahan itse, joten työhön ei tarvita putkiurakoitsijaa.

Varsinkin keräävä säiliö lisää puutarhan kasvien ja nurmikon hyvinvointia. Kasvit nauttivat, kun ne saavat sopivasti vettä, ja maahan imeytynyt sadevesi muuttuu ajan myötä pohjavedeksi.

Lisäksi veden talteenotto ja imeyttäminen parantavat viemäriverkoston toimintaa, sillä osa viemäreistä tulvii kovalla sateella kaduille. Sään ääri-ilmiöiden odotetaan lisääntyvän ilmastonmuutoksen edetessä, joten sadeveden aiheuttamia vedenpaisumuksia voi sattua yhä useammin.

Tarkista maaperä ennen töiden aloittamista

Ennen kuin käyt työhön, tarkista, että säiliön asentaminen on hyvä ratkaisu pihallasi.

KATSO MYÖS: TESTAA ITSE – Pystyykö sadevesisäiliö ottamaan vastaan kaiken sadeveden?

Tutki maaperä ja selvitä, kuinka hyvin se imee vettä. Maaperän laatu ratkaisee säiliön koon ja sen, tarvitaanko säiliöitä yksi vai enemmän. Tarkista myös kuntasi rakennusvalvonnasta, millaisia säädöksiä sadevesijärjestelmän rakentamisesta on annettu.

Lataa koko artikkeli, josta saat täydelliset ohjeet toimivan sadevesisäiliön rakentamiseen.