Uusi sokkeli neljässä vaiheessa

Älä viivyttele, jos sokkeliin imeytyy kosteutta ja rappaus on alkanut lohkeilla irti. Näytämme, miten korjaat rappauksen kerros kerrokselta.

Jos sokkeliin imeytyy kosteutta ja rappaus lohkeilee irti, asialle pitää tehdä jotain. Sokkelista tulee kuin uusi, kun se rapataan kerros kerrokselta. Aluksi sokkeli ”maalataan” laastilla, sen päälle roiskitaan tartuntakerros ja lopuksi sokkeli hierretään sileäksi.

Ota sää huomioon

Sokkelia ei kannata rapata kovassa auringonpaisteessa, jotta laasti ei kuivu liian nopeasti ja halkeile. Muista peitellä sokkeli kuivumisen ajaksi, jos sää on hyvin kuiva ja lämmin. Sokkelia kannattaa myös kastella kuumalla säällä, kun laasti kovettuu.

Lue lisää: Näin valitset oikean laastin

Sokkelin pinnan voi uusia periaatteessa myös loppusyksystä tai alkukeväällä, jos lämpötila ei laske pakkaselle rappaamisen aikana ja muutamaan päivään sen jälkeen.

Täydellinen sokkeli 4 vaiheessa

Näissä tee se itse -ohjeissa näytetään, miten korjaat sokkelin. Näytämme, miten:

  1. teet esityöt
  2. levität ensimmäisen, ohuen laastikerroksen
  3. levität toisen, paksun ja epätasaisen laastikerroksen
  4. levität kolmannen laastikerroksen ja rappaat sen tasaiseksi

Valmistelut

Sokkelin korjaamiseen pitää valmistautua huolellisesti.

Kaiva sokkelin viereen tarpeeksi leveä kouru, jotta pääset kunnolla käsiksi sokkeliin ja mahdut tyskentelemään sen vieressä. Käy sen jälkeen sokkeli kunnolla läpi ja poista kaikki irtolaasti, jotta saat kiinteän pinnan uuden laastin levittämistä varten.

1

Kaiva sokkelin viereen kouru. Tee kourusta niin leveä, että mahdut työskentelemään. Varo, ettei lapio osu sähköjohtoihin.

2

Kiinnitä johdot väliaikaisesti seinälle, jotta ne eivät haittaa rappaamista. Lyö naulat tiilten saumoihin.

3

Hakkaa irtolaasti pois. On tärkeää, että sokkelin pinta on puhdas ja kiinteä, jotta uusi laasti tarttuu kunnolla kiinni. Poista vanhaa laastia mieluummin liikaa kuin liian vähän.

1. Kerros

Ensimmäisen kerroksen laastin pitää olla ohutta, jotta seuraava laastikerros tarttuu kunnolla kiinni. Alin laastikerros levitetään harjaamalla. Ensimmäinen kerros on niin ohut, ettei se paina käytännössä mitään. Se tarkoittaa, että laasti pysyy tiukasti kiinni alustassa ja muodostaa hyvän tartuntapinnan seuraavalle kerrokselle. Anna laastin vetäytyä hieman, ennen kuin aloitat levittämisen.

1

Sekoita laasti veteen. Laastin koostumuksen pitää muistuttaa ohutta velliä.

2

Harjaa sokkeli vedellä, jotta alusta ei ole liian kuiva. Muuten sokkeli imee laastin kuivaksi niin nopeasti, ettei sen kanssa ehdi työskennellä.

3

”Maalaa” kostea sokkeli ohuella laastilla ja harjalla. Levitä laastia koko rapattavalle alueelle. Alin kerros varmistaa, että seuraava kerros tarttuu kunnolla kiinni alustaan.

2. Kerros

Käytä toiseen kerrokseen samaa laastia, mutta tee massasta niin paksua, että sen koostumus muistuttaa puuroa. Roiski laastia sokkelin pintaan laastikauhalla. Oikean tekniikan opettelu vaatii yleensä hieman harjoitusta. Tärkeintä on, että kerroksesta tulee sen verran karkea ja epätasainen, että viimeinen kerros tarttuu kunnolla kiinni sen pintaan.

1

Sekoita toista kerrosta varten paksumpi laasti. Käytä samaa laastijauhetta kuin alempaan kerrokseen, mutta tee laastista paksumpaa.

2

Roiski seinälle pieniä laastikokkareita. Jos roiskiminen ei ota onnistuakseen, voit levittää toisen laasti kerroksen laastikauhalla.

3

Tasoita kerros teräslastalla seuraavana päivänä. Jätä pinta hieman epätasaiseksi, jotta kolmas kerros tarttuu kunnolla kiinni.

3. Kerros

Seuraavaksi on aika levittää viimeinen laastikerros, josta pitää tulla siisti ja tasainen. Käytä samaa laasti­ jauhetta kuin alempiin laastikerroksiin, ja sekoita laastista paksu puuromainen massa. Laastin pitää olla sitä paksum­ paa, mitä paksumpi viimeisestä laastikerroksesta tulee. Levitä laasti sokkelin pintaan teräslastalla ja hierrä pinta sileäksi ja tasaiseksi.

1

Levitä laasti teräslastalla. Kostuta sokkeli uudestaan, jotta alusta ei ime laastista kaikkea kosteutta.

2

Tasoita laasti teräslastalla. Pintaa ei viimeistellä tässä vaiheessa, mutta kerroksen pitää olla mahdollisimman tasainen.

3

Tasoita sokkelin alareuna laastikauhalla mahdollisim-man siistiksi.

4

Naulaa nurkkaan lauta, jotta saat tehtyä sokkelin nurkasta terävän. Kohdista lauta siten, että sen reuna on samassa linjassa sokkelin uuden pinnan kanssa.

5

Painele laastia lautaa vasten ja tasoita pinta nostamalla teräslastaa ylöspäin. Voit irrottaa ohjainlaudan nurkasta, kun laasti on jähmettynyt.

6

Hierrä sokkeli sileäksi hiertimellä muutaman tunnin päästä, kun laasti on kosketuskuivaa eikä painu kuopalle kevyestä hipaisusta. Kostuta hierrintä hieman, mutta älä kastele laastia liikaa, jotta sementti ei liukene veteen.

7

Maalaa sokkeli parin viikon päästä nykyaikaisella diffuusioavoimella sokkelimaalilla.

    Muut lukevat juuri nyt …