Rappaa sokkeli kuntoon

Lue ammattilaisen vinkit, jotta saat rapattua sokkeliin täydellisen pinnan.

Johdanto

Säkki valmista sementtilaastia, vettä ja kaksi eripaksuista massaa. Se on kaikki, mitä tarvitaan täydelliseen rapattuun sokkeliin.

Näissä tee se itse -ohjeissa näytetään, miten rappaat sokkelin.

Koeasetelma

Teimme tätä juttua varten harkoista mallisokkelin, jotta pystymme näyttämään, miten perustukset rapataan. Lähes kaikki sokkelit ovat hieman seinälinjan sisäpuolella, joten asetimme leca-harkkojen päälle laatan. Laatta on kuin seinä, joka ulottuu pari senttiä sokkelin ulkopuolelle nurkan molemmilla puolilla. Se on tärkeää, jotta voimme näyttää, miten saat sokkeliin siistin ja terävän nurkan.

Ohjeet

01
Tartuntakerros 5 Vaihe

Tartuntakerros eli ”kynnet” tarkoittaa ohutta, sokkelin pinnalle roiskittavaa laastiakerrosta, jonka on tarkoitus toimia varsinaisen rappauksen alustana. Pinta-eli täyttörappaus tarttuu paremmin kiinni epätasaiseen alustaan, joka ei ime laastista liikaa nestettä. Kostuta sokkeli ennen laas-tin levittämistä, mieluiten edellisenä iltana.

1

Kaada paljuun vettä, ja lisää sen päälle laastijauhetta. Käytä tartuntakerrokseen 10-20 prosenttia enemmän vettä kuin ohjeessa lukee.

2

Sekoita laasti vispilällä ja vahvalla porakoneella. Tämän laastin sekoi-tusaika oli 5-15 minuuttia. Lisää vettä, jos laasti näyttää liian jäy-kältä. Sen pitäisi näyttää velliltä.

3

Roiski laastia sokkeliin. Nosta laastia kauhalla ja viskaa massa sokkelia kohti rivakalla ranneliikkeellä. Oi-kean tekniikan omaksuminen vaatii hieman harjoittelua.

4

Helpompi vaihtoehto kauhalla roiskimiselle: Kasta harjaa laastissa ja heittele sitä sokkeliin.

5

Anna tartuntakerroksen kovettua yön yli. Suojaa sokkeli muovilla, jos sade uhkaa. Käytä muovia myös, jos aurinko paistaa suoraan sokkeliin tai on helle.

02
Rappaus 6 Vaihe

Pintakerroksen laasti nostetaan laastikauhalla teräslastalle ja levitetään seinälle tasaisin vedoin. Toinen, joidenkin mielestä helpompi vaihtoehto on levittää laasti sokkelin pinnalle kauhalla ja vetää liika laasti pois teräslinjarilla. Kun laastia on seinällä tasainen kerros, se tasoitetaan teräslastalla. Oikeakätisen on helpompi aloittaa rappaaminen sokkelin oikeasta nurkasta, vasenkätisen kannattaa aloittaa vasemmalta. Laastin pinta kovettuu vuorokaudessa, mutta rappaus saavuttaa täyden vahvuutensa vasta noin kuukauden kuluttua.

1

Sekoita laasti säkin ohjeiden mukaan kermavaahtomaiseksi ja tasaiseksi massaksi. Sekoita 5-15 minuuttia. Tee laastia vain sen verran, että ehdit levittää sen 45 minuutissa.

2

Aloita laastin levittäminen sokkelin yläreunasta, sillä laastia on vaikea vetää sinne lastalla. Tiivistä seinän sokkelin rako huolellisesti, jos seinä on tehty kivimateriaalista.

3

Levitä laasti seinälle kauhalla. Tee kerroksesta mieluummin liian paksu kuin ohut. Levitä laastia noin metrin matkalle kerrallaan.

4

Tasoita pinta ja vedä ylimääräinen laasti pois linjarilla tai suoran laudan reunalla. Lisää laastia, jos sokkelissa on isoja koloja.

5

Tasoita pinta teräslas-talla kohtuullisen tasaiseksi. Anna laastin vetäytyä parin tunnin ajan, ennen kuin aloitat pinnan hiertämisen. Muuten laasti lähtee liikkeelle.

6

Tasoita pinta sileäksi kovalla hiertimellä. Käytä pientä kierto­ liikettä, jotta hiertimen reunat eivät tee laastiin näkyviä uria.

03
Ulkonurkka 6 Vaihe

Ulkonurkan rappaamisessa pitää käyttää apuna laudanpätkää tai levynpalaa. Suoran nurkan tekemiseen tarvitaan myös hyviä hermoja. Lauta tai levynpala pitää asettaa paikalleen nurkan toiselle puolelle, ennen kuin ensimmäinen puoli rapataan valmiiksi. Lauta tai levynpala ”liimataan” kiinni sokkeliin laastilla ja asetetaan tarkasti suoraan vatupassin avulla. Levy pitää kohdistaa siten, että sen reuna on valmiin rappauksen pinnan tasolla. Levy pysyy paikallaan, kun se tuetaan laatalla tai tiilellä.

1

Sahaa laudasta tai levystä sokkelin korkeuteen sopiva pala. Paina se kiinni pariin laastikokkareeseen nurkan toiselle puolelle.

2

Säädä levy pystysuoraan ja kohdista sen reuna samaan linjaan toisen puolen rappauksen pinnan kanssa.

3

Paina levyä sokkelia vasten laatalla, jos levy ei pysy kiinni pelkällä laastilla. Rappaa toinen puoli ja odota, että se kovettuu.

4

Koputa levyä varovasti, kunnes se irtoaa nurkasta. Nyt voit rapata toisen puolen.

5

Toisella puolella: Pidä te­ räslastaa tai levyä nurkkaa vasten ja rappaa toinen puoli sa­ malla tavalla. Oikealla tekniikalla nurkasta tulee veitsenterävä.

6

Hierrä nurkka varovasti sileäksi samalla tavalla kuin ensimmäisel­ lä puolella. Jatka, kunnes nurkka on terävä ja näyttää hyvältä.

Materiaalit

 • Valmista sokkelilaastia (0-2 mm)

Työkalut

 • Porakone ja vispilä
 • Laastikauha
 • Linjari tai suora lauta
 • Teräslasta
 • Kova hierrin
 • Levy tai lauta ulkonurkkien rappaamiseen
 • Pihalaatta tai muu painava esine
 • Vasara
 • Lyhyt vatupassi

Vinkit & niksit

Suojaaminen
Rapatessa roiskuu. Sitä ei vain voi välttää. Peittele paikat huolellisesti, jotta laastia ei leviä esimerkiksi pihalaatoille. Voit käyttää suojaamiseen muovia, pahvia, askeläänieristettä tai mitä tahansa levyä. Paina suojalevy tai pahvi tiiviisti sokkelia vasten, jotta laasti ei valu kiveykselle seinää pitkin. Pieni ja siisti levynpala on kätevä, sillä pudonneen laastin voi kerätä sen päältä talteen ja levittää seinälle.

Suojautuminen
Betonipöly on epäterveellistä ja tuntuu inhottavalta silmissä ja keuhkoissa. Käytä hengitys­ suojainta, kun työskentelet kuivan jauheen kanssa, ja suoja­ laseja, kun sekoitat laastia. Käytä myös suojahanskoja, sillä laasti on syövyttävää.

Materiaalit
Sementtipohjainen laasti koostuu hiekasta ja sementistä. Valmislaastin käyttäminen on helppoa, sillä siihen pitää lisätä vain vettä. Sekoita laasti säkissä olevien ohjeiden mukaan, jotta massa leviää ja tarttuu kiinni, kuten sen pitääkin.

Toisin kuin vanhanaikaiset kalkkilaastit, sementtipohjaiset laastit tekevät sokkeliin betoninkovan pinnan. Pinta kestää kulutusta, mikä on tärkeää, sillä sokkeliin kohdistuu monenlaisia iskuja ja luonnonvoimia. Sementtilaastia käytetään yleisesti betonirakenteiden korjaamiseen.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …