Näin korjaat ison reiän kattorappauksessa

Ison reiän korjaaminen kattorappauksessa ei ole vaikeaa, mutta laasti pitää sekoittaa oikein, jotta se tarttuu kiinni, Katso tästä, miten se tehdään.

Vaikeusaste
Vie aikaa
5 päivää
Hinta
15 euroa

Johdanto

Useimmat rapatun sisäkaton reiän paikkaamista yrittäneet eivät mie-lellään myönnä, että olivat jo val-miita laittamaan hanskat naulaan, kos-ka laasti putosi jatkuvasti pois. Jos noka-reen sai joten kuten pysymään alus-tassa, se yleensä putosi siinä vaiheessa, kun työlle käänsi hetkeksi selkänsä.

Älä kuitenkaan hävitä työkalujasi ja tilaa muuraria. Muurarit eivät ole taiku-reita, he vain tekevät työn niin, että saavat materiaalin parhaat puolet esiin. Heillä on myös näppäryyttä, jota et voi opiskella tai odottaa omaavasi, ellet ryhdy täyspäiväiseksi muurariksi.

Taidon puutteet voi kuitenkin korvata, kun noudattaa ohjeita: työstää alustan huolellisesti, käyttää hyvää laas-tia ja rakentaa ohuita kerroksia.

Aika nimittäin ratkaisee, ja jos laasti putoaa, se on yleensä merkki siitä, että olet ollut kärsimätön.

LUE LISÄÄ: Kattohalkeamia on turha surra

Rappauskorjauksen perussäännöt

§1. Alusta pohja hyvin. Poista irron-nut rappaus ja pöly, kostuta alusta, jotta se ei ime laastista vettä ja taivut-tele tarvittaessa verkko tms., johon laasti voi tarttua.

§2. Valitse materiaalit huolella. Valitse oikea laasti ja sekoita sitä niin pitkään kuin ohjeissa vaaditaan.

§3. Ei liikaa yhdellä kertaa. 1. ker-ros saa olla vain muutamia millimet-rejä paksu ja kunnolla kiinni. Käytä ai-kaa seuraavien kerrosten tekoon ja anna jokaisen kerroksen kovettua.

Ohjeet

Rapatun katon korjaamiseen on hyvä käyttää saneerauslaastia ilman sement-tiä. Sitä saa valmiina veteen sekoitetta-vana tuotteena rakennustarvikeliik-keistä. Kohteessa käytetään 2 mm raekoon laastia. Jos pinnasta tulee liian karkea, voit tehdä seuraavasta kerroksesta ohuen ja käyttää samanlaista, mutta hienompirakeista laastia.

Kalkkilaastia on hyvin helppo käsi-tellä, helpompi kuin sementtilaastia, mutta se vaatii, että laasti on sekoitettu perusteellisesti. Käytä siis vispilää yhdistettynä tehokkaaseen porakonee-seen ja sekoita laastia kärsivällisesti noin 10 minuuttia.

1

Poista irronnut rappaus ja kaikki pöly. Vain hyvin kiinnittynyt rappaus tai alusta voidaan jättää paikoilleen. Pyyhi vielä pölyt pois hyvin kostutetulla maalausharjalla.

2

Leikkaa kanaverkosta reikään sopiva pala. Se tarjoaa laastille hiukan lisää kiinnityspintaa. Lisäksi vanhat säikeet saadaan verkon avulla asettumaan vakaammin, jolloin laasti saadaan paremmin niihin kiinni.

3

Kiinnitä kanaverkko. Käyttämällä hakasimia huopanaulojen tms. sijaan, säikeet saadaan hyvin kiinni etkä vahingossa irrota katosta enempää rappausta.

4

Levitä nyt laasti reikään. Lisää valmiiksi sekoitettuun kuivalaastiin vesi ja sekoita tehokkaan porakoneen vispilällä. 10 minuutin sekoittamisen jälkeen laasti on notkeaa ja kiinnittyy hyvin. Kostuta reikää ja paina laastia reiän reunaan.

5

Kostuta alustaa säännöllisesti muurauksen ajan. Kuvassa pirskote-taan vettä maalausharjan avulla, voit käyttää myös suihkepulloa. Pääasia on, että alusta ei ime uudesta laastista kosteutta, jolloin se ei enää kiinnity.

6

Uusi laastipinta rakennetaan ker-roksittain. Laasti heitetään pieninä nokareina ranneliikkeellä tai painetaan kiinni nokareittain. 1. kerroksen tulee olla melko ohut, jotta se ei ole liian painava. Seuraavat kerrokset tehdään vähän paksummiksi.

7

Silota viimeinen laastikerros kostealla hiertimellä (pehmeä sieni). Laas-tin tulee olla kiinteää mutta yhä helposti työstettävissä. Työstä kevein pyörein liikkein laastipinta rapatun katon tasoon.

VINKKI: Silota rajapinnat siveltimellä.

Materiaalit

• Valmista kalkkilaastia, esim. KKh 35/65/500 0–2 mm rappauslaastia
• Kananverkkoa ja kiinnikkeitä

Erikoistyökalut
• Muurauskauha, maalausharja, huopahierrin, tehokas porakone ja vispilä

Vie aikaa

Reilu tunti 3-5 päivän aikana. Aika riippuu paikattavan reiän syvyydestä.

Hinta

Säkki hydraulista laastia maksaa noin 15 €.

Vaikeusaste

Työ voi tuntua vaikealta, mutta hallitset sen hyvin, kunhan seuraat ohjeitamme.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.