Korjaa nopeasti. Näin korjaat ison reiän tiiliseinässä.

Kolo on niin syvä, että laasti vajoaa tai valuu alas seinää pitkin, ellei apuna käytetä tiiltä.

Vanhan tiiliseinän korjaamiseen tarvitaan yleensä vain karkeaa korjauslaastia, jonka suurin jyväkoko on kaksi milliä. Korjauslaasti on suunnilleen samanlaista kuin muurauslaasti.

Pelkkä laasti ei kuitenkaan riitä yli kaksi senttiä syvien kolojen korjaamiseen. Paksu laastikerros vajoaa eli korjattu kohta painuu kuopalle kuivuessaan. Toinen ongelma on, ettei paksu laastikerros pysy reiässä vaan valuu alas seinää pitkin.

Ongelman voi ratkaista hitaasti lisäämällä laastia pari senttiä kerrallaan. Tavassa on se huono puoli, että laastin pitää kuivua seuraavaan päivään ennen seuraavan kerroksen levittämistä.

Kolon voi korjata myös työntämällä siihen sopivan tiilenpalan, johon laasti tarttuu kiinni. Siten korjatusta kohdasta tulee kestävä, ja laasti kuivuu nopeasti.

Vaurion syyt

  • Irtorappaus. Vuodet kuluttavat vanhaa taloa. Maali ja rappaus voivat halkeilla ja laasti voi lohjeta irti isoina palasina.

  • Purkaminen. Seiniin voi jäädä rumia koloja laatikoiden, yläkaappien ja muiden kiintokalusteiden jäljiltä.

  • Vahingot. Jos seinään on tullut kosteusvaurio tai talossa on ollut vesivahinko, kivipinnat voivat pehmentyä ja murentua.

Todella syvät reiät: Tarvittavat työvälineet