Voiko omakotitaloon saada lisää huonekorkeutta?

Haluaisitko saada sisäkattoon lisää korkeutta? Se on mahdollista, mutta remontin järkevyys riippuu katon rakenteesta ja ristikoiden kunnosta, sillä ne pitää yleensä jättää näkyviin.

Katon korotus

Korkean sisäkaton läpi voi saada paljon valoa.

Moni haaveilee tilavasta olohuoneesta, jossa on paljon valoa ja helppo hengittää. Korkea sisäkatto tekee talosta niin avaran, että moni on valmis jättämään kattoristikot näkyviin lisätilan saamiseksi.

Se, onko sisäkaton korottaminen mahdollista ja järkevää, riippuu täysin katon rakenteesta. Kattoristikoita ei voi purkaa, mutta niiden ympärillä olevat rakenteet voi uusia. Käytännössä se tarkoittaa, että yläpohjan vanhat villa- ja purueristeet voi vaihtaa nykyaikaisiin polyuretaanieristeisiin. Työn määrä voi kuitenkin olla niin suuri, ettei katon korottamisessa ole mitään järkeä.

Kattoremontin yhteydessä kaikki on mahdollista

Jos vesikatto on tulossa käyttöikänsä päähän eikä matala sisäkatto miellytä, voit harkita katon rakenteiden muuttamista. Vanhan katon voi purkaa ja vaihtaa uuteen ristikoita myöten.

Vanhaa sisäkattoa voi korottaa myös ristikoita vaihtamatta. Kannattaa kuitenkin harkita, millaisten ristikoiden kanssa urakkaan kannattaa ryhtyä. Jos ristikot ovat matalat, sisäkaton avaaminen tuo huoneeseen vain vähän lisää tilaa.

Myös kattoristikoiden ulkonäkö vaikuttaa asiaan. Vanhat ja tyylikkäät parrut näyttävät olohuoneen katossa paremmilta kuin pula-ajan jämälankuista tehdyt kattotuolit.

Älä tee mitään omin päin

Nykyaikaisten talojen kattorakenteet on mitoitettu tarkasti lumi- ja tuulikuorman mukaan. Sitä vanhemmat katot ovat yleensä painuneet joko kulumisen tai puutteellisen mitoituksen takia, joten niitä ei voi purkaa omin päin. Muuten katto voi romahtaa.

Kantavien rakenteiden muutoksiin tarvitaan tarkat laskelmat ja luvat. Sisäkaton korottaminen on mahdollista, mutta harkitse asiaa tarkasti ja pyydä apua ammattilaiselta.

Kurkista välikatolle

Ristikkomallin selvittäminen on melko helppoa, sillä asia selviää katsomalla. Välikatolle pääsee joko katolta, talon päädystä tai kuten tässä, sisällä olevasta luukusta. Ristikkomallin selvittäminen ei vielä riitä, mutta tiedosta on hyötyä, kun otat yhteyttä rakennesuunnittelijaan. Arvioi samalla, ovatko ristikot niin siistejä, että ne kannattaa ottaa näkyviin. Esittelemme joitakin ristikkomalleja seuraavilla sivuilla.

Katon korotus: Kurkista välikatolle

Kattoristikot ovat erilaisia. Kulkusilta ja sen tukilankut eivät ole osa katon rakennetta.

Ristikot ratkaisevat lopputuloksen

Tämä omakotitalo toimii jutun lähtökohtana. Asukkaat haluaisivat korottaa tupakeittiön sisäkattoa mutta eivät tiedä, miltä ristikot näyttävät. Asukkaat haluaisivat jättää ristikot näkyviin, mutta he ovat valmiita myös siihen, että ristikot pitää koteloida. Tässä jutussa kerrotaan lisää, miltä eri ristikkotyypit näyttävät, jos sisäkatto puretaan pois ja ristikot jäävät näkyviin.

Kehäristikko

Vanhoissa taloissa on käyttöullakoita, joita ei ole otettu asuin-käyttöön. Sisäkaton korottaminen ja käyttöullakon ottaminen huonetilaksi on mahdollista, mutta ristikot jäävät osittain näkyviin. Vanhat kattotuolit voivat näyttää tyylikkäiltä mutta myös niin rumilta, että ne pitää koteloida.

Talon välipohja on eristetty, joten jos käyttöullakko puretaan, kattoon pitää asentaa uudet eristeet. Polyuretaanieristeet ovat tehokkaita ja laskevat sisäkaton korkeutta vain joitakin kymmeniä senttejä.

Käyttöullakon paikalle korotettu katto näyttää aivan erilaiselta kuin tavallinen yksikerroksinen alakerta.

  • Käyttöullakko on purettu ja katto on korotettu lapetta vasten. Ristikoista huolimatta tila näyttää todella avaralta.

Vanhat katto tuolit voivat olla järeitä.

Harjaristikko

Monissa nykyaikaisissa taloissa on matalat harjaristikot ja matala yläpohja. Ristikoiden keskellä ei ole tilaa käyttöullakolle, vaan tilassa on eristeet ja tuuletustilaa.

Ristikot ovat melko tiheässä eikä niitä voi purkaa. Sisäkaton voi periaatteessa purkaa ja villaeristeet vaihtaa polyuretaaniin, mutta se on työlästä eikä lisätilaa tule kovin paljon ristikon mataluuden vuoksi. Toisaalta pienikin lisätila lisää avaruuden tuntua.

  • Matalat harjaristikot ovat omakotitaloissa yleisiä. Ristikot eivät yleensä näytä kovin hyviltä, joten niitä ei kannata jättää näkyviin sellaisinaan.
  • Uuden sisäkaton tekeminen tiheässä olevien ristikoiden väliin on vaikeaa ja työlästä.

Vanhat harjaristikot eivät ole yleensä kovin siistin näköisiä.

Saksiristikko

Saksiristikko muistuttaa kehäristikkoa, mutta saksiristikossa ei ole suoraa alapaarretta. Sisäkatto kiinnitetään yleensä ristikon alapintaan. Sisäkatto on kalteva, mutta kaltevuuskulma on pienempi kuin vesikatteessa.

Sisäkaton voi periaatteessa purkaa ja nostaa saksiristikoiden väliin, jos vanhat villaeristeet korvataan nykyaikaisilla poly­ uretaanieristeillä. Lisää tilaa tulee kuitenkin vain vähän, sillä saksiristikon alapaarre on jo valmiiksi kalteva.

  • Saksiristikko on helppo tunnistaa myös sisältä, sillä sisäkatto on kalteva.
  • Kattoa voi periaatteessa korottaa, mutta lisää tilaa tulee vain vähän.
Katon korotus: Saksiristikko

Saksiristikoiden alapuoli on jo valmiiksi kalteva, joten lisätilaa tulee vain vähän.

Sisäkaton voi korottaa ristikoiden väliin.

Vaarnapalkit

Sisäkaton korottaminen on helpointa, jos katon rakenne perustuu kurkihirteen ja vaarnapalkkeihin. Vaarnapalkit ovat yleensä 4-5 metriä pitkiä, ja niiden päät ovat ulkoseinien ja kurkihirren varassa. Eristeet ovat joko kokonaan vaarnapalkkien välissä tai osittain niiden alapuolella. Vaarnapalkit jäävät kokonaan piiloon sisäkaton taakse.

Ulkoseinien pitää kestää katon paino. Jos huoneessa on jäykistäviä väliseiniä, niitä ei saa purkaa, jotta katto ei paina ulko seiniä ulospäin.

  • Vaarnapalkkien vahvuus ja jako pitää mitoittaa tarkasti kattoon kohdistuvan kuormituksen mukaan.

Kurkihirsi voi olla näkyvissä tai koteloitu.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Sisäkatto