Korkean sisäkaton läpi voi saada paljon valoa.

Korkean sisäkaton läpi voi saada paljon valoa.

Moni haaveilee tilavasta olohuoneesta, jossa on paljon valoa ja helppo hengittää. Korkea sisäkatto tekee talosta niin avaran, että moni on valmis jättämään kattoristikot näkyviin lisätilan saamiseksi.

Se, onko sisäkaton korottaminen mahdollista ja järkevää, riippuu täysin katon rakenteesta. Kattoristikoita ei voi purkaa, mutta niiden ympärillä olevat rakenteet voi uusia. Käytännössä se tarkoittaa, että yläpohjan vanhat villa- ja purueristeet voi vaihtaa nykyaikaisiin polyuretaanieristeisiin. Työn määrä voi kuitenkin olla niin suuri, ettei katon korottamisessa ole mitään järkeä.

Kattoremontin yhteydessä kaikki on mahdollista

Jos vesikatto on tulossa käyttöikänsä päähän eikä matala sisäkatto miellytä, voit harkita katon rakenteiden muuttamista. Vanhan katon voi purkaa ja vaihtaa uuteen ristikoita myöten.

Vanhaa sisäkattoa voi korottaa myös ristikoita vaihtamatta. Kannattaa kuitenkin harkita, millaisten ristikoiden kanssa urakkaan kannattaa ryhtyä. Jos ristikot ovat matalat, sisäkaton avaaminen tuo huoneeseen vain vähän lisää tilaa.

Myös kattoristikoiden ulkonäkö vaikuttaa asiaan. Vanhat ja tyylikkäät parrut näyttävät olohuoneen katossa paremmilta kuin pula-ajan jämälankuista tehdyt kattotuolit.

Älä tee mitään omin päin

Nykyaikaisten talojen kattorakenteet on mitoitettu tarkasti lumi- ja tuulikuorman mukaan. Sitä vanhemmat katot ovat yleensä painuneet joko kulumisen tai puutteellisen mitoituksen takia, joten niitä ei voi purkaa omin päin. Muuten katto voi romahtaa.

Kantavien rakenteiden muutoksiin tarvitaan tarkat laskelmat ja luvat. Sisäkaton korottaminen on mahdollista, mutta harkitse asiaa tarkasti ja pyydä apua ammattilaiselta.

Lataa ohjeet ja selvitä katon rakenne

Katon rakenne on melko helppo selvittää. Kiipeä välikatolle ja katso, millaiset kattoristikot tai -palkit ovat. Voit verrata rakennetta tässä jutussa näkyviin tyyppikuviin.

Kuvituksessa näytetään, miltä huone näyttää, jos sisäkattoa korotetaan.